Ihoterveiset + vinkkejä näppyjen hoitoon

Kerroin teille viikko sitten ”naamakohtauksestani”.

Todennäköiseksi syyksi selvisi hiljattain aloittamani läääkekuuri joka liittyy hormoniepätasapainoon. En heti yhdistänyt ihon repeämistä lääkkeeseen, sillä lääkäri ei maininnut mitään tämänsuuntaisista sivuoireista vaikka sitä erikseen kysyin. Eräs toinen konsultoimani lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että aknen kaltaiset oireet nimenomaan kuuluvat lääkkeen yleisiin haittavaikutuksiin.

Noniin. Eli se siitä sitten.

Iho on nyt viikkoa myöhemmin jo hyvässä kunnossa. En tiedä liittyykö se siihen, että elimistö alkaa tottua lääkkeeseen vai siihen, että olen hoitanut ihoani asianmukaisilla tuotteilla. Ehkäpä kummallakin on vaikutuksensa asiaan.

Ainakin ehdin hyvin testailla muutamien eri tuotteiden peittokykyä! :)

Pahimpien näppypäivien ajan laitoin meikkipohjan alle Schrammekin BB-voidetta hoitamaan näppyjä ja tuomaan lisäpeittoa. Edelleenkin voimme todeta, että mineraalimeikkipohjalla saa näpyt ja punoitukset erinomaisesti piiloon.

  

Näppyjen tulehdustila ei kuitenkaan lähtenyt helpottamaan. Ennenkuin apuun riensi Mr. Karkkipäivän luottotuote, yksi kosmetiikka-alan klassikkotuotteista; Ella Bachén Créme Intex No 2.

Oikeasti, tässä on tuote johon mies on tutustuttanut minut, ei toisin päin. En ollut koskaan kuullutkaan Créme Intex kakkosesta kun tapasin mieheni. Mr. Karkkipäivällä on epäpuhtauksiin taipuvainen iho, ja hän on jo vuosikaudet vannonut tämän kalanhajuisen tökötin nimeen.

Créme Intex No 2:n ”tuoksu” tulee turskanmaksaöljystä, joka korjaa ja rauhoittaa tulehtunutta ihoa. Muita vaikuttavia aineita ovat sinkkioksidi ja timjamiöljy jotka vähentävät tulehdusta ja punoitusta ja estävät ihon kuivumista. Vaikka kyllä voide kuitenkin oman kokemukseni mukaan jonkun verran kuivattaa ihoa. Mutta se todellakin toimii!

Paukamat iholla laskivat heti ensimmäisenä yönä Créme Intex -käsittelyn jälkeen. Tässä iho maanantaiaamuna, kun se vielä sunnuntaina oli punoittava ja näpyt koholla.

Jatkoin Créme Intex -yökuuria koko tämän viikon, ja tällä hetkellä iho on lähes entisensä. Tietenkään en voi tietää, palaavatko iho-oireet uudelleen jossain vaiheessa lääkekuurin aikana, mutta toivoisin kovasti että eivät….

Jos jotain positiivista ihokohtauksessa oli/on, niin ainakin osaan nyt paremmin ymmärtää miltä ongelmaihoisesta tuntuu. Vaikkei oma ihoreaktioni varmastikaan ollut lähelläkään pahinta aknea, niin pystyn nyt jollain tapaa asettumaan akneihoisen asemaan. Ihoa kuumottelee, paukamat ovat kipeitä…. Tuntuu, kuin iho eläisi omaa elämäänsä. En voi kieltää, etteikö minulla olisi muutaman päivän ajan ollut aika paha mieli ihoni takia. En ole koskaan näyttänyt siltä.

Millaisia kokemuksia teillä on epäpuhtaan/akneihon hoidosta? Onko kosmetiikasta tai ruokailutottumusten muutoksesta apua vai onko lopullisen ratkaisun tarjonnut vasta lääketeollisuus…?

Edit. Kysyjille: täältä näette Ella Bachén jälleenmyyjät: http://www.rohdos-ala.fi/kauneushoitolat/

Kommentit
 1. 1

  Nimetön sanoo

  Hei Sanni ja kiitos vastauksestasi :)

  Joskus tuntuu että ihonhoito on aikasmoista salapoliisityötä. Intouduin itekin ettimään vähän tietoa tukkeutuneista ihouhuokosista ja törmäsin mm. ajatuksiin siitä, että iho kaipaisi ehkä säännöllistä hikoilua/höyrytystä ja joku vannoo hunajanaamion kosteuttavaan vaikutukseen (eli ihan puhdasta hunajaa kasvoille n. 15-20min. kuorinnan jälkeen).
  Jäin vielä miettimään sitä että pitäisikö kasvoille olla kaksi erilaista puhdistusta eli puhdistus silloin kun kasvoilla on (eko)kosmetiikkaa ja toinen silloin kun kasvoilla ei ole päivän aikana ollut mitään ”ylimääräistä”. Ite kun vietän meikittömiä päiviä niin en myöskään putsaa kasvoja välttämättä mitenkään (ja olen voinut hikoilla, kosketella kasvojani likaisilla käsillä, syödä jotain mistä kasvot ei niin tykkää jne.) eli ehkä pitäisi kiinnittää huomiota siihen että kasvojen puhdistus on jokapäiväistä ja säännöllistä. Miten sinä toimit, putsaatko kasvosi samalla aineella joka päivä riippumatta siitä mitä kasvoillasi on ollut? Entä käytätkö kasvovettä joka päivä puhdistuksen yhteydessä?
  Salapoliisityö jatkuu (toimivan ihonhoidon/rutiinin löytämiseksi). Mukavaa päivää ja kiitos vastauksestasi jo etukäteen :)

  Pauliina

  • 1.1

   Sanni sanoo

   Jäin vielä miettimään sitä että pitäisikö kasvoille olla kaksi erilaista puhdistusta eli puhdistus silloin kun kasvoilla on (eko)kosmetiikkaa ja toinen silloin kun kasvoilla ei ole päivän aikana ollut mitään “ylimääräistä”.

   Mielestäni ei tarvitse olla kahta eri puhdistusta, ainoastaan siinä tapauksessa jos joinain päivinä käytät ”Blascoa” ja joinain luonnonkosmetiikkaa. Luonnonkosmeputsarit eivät poista Blascon kaltaisia kestomeikkituotteita, joten sille tarvitsee oman vahvan putsarin.

   Ite kun vietän meikittömiä päiviä niin en myöskään putsaa kasvoja välttämättä mitenkään

   Puhdista ihmeessä! :) Kasvot kannattaa puhdistaa _joka päivä_, oli meikkiä tai ei. Se on ihonhoidon kulmakiviä.

   Miten sinä toimit, putsaatko kasvosi samalla aineella joka päivä riippumatta siitä mitä kasvoillasi on ollut? Entä käytätkö kasvovettä joka päivä puhdistuksen yhteydessä?

   Kyllä, käytän samaa ainetta oli sitten meikkiä tai ei. Ja käytän aina kasvovettä koska sillä varmistan että viimeisetkin meikin ja lian rippeet ovat lähteneet.

 2. 2

  Sipe sanoo

  Kyllähän se heti itsetuntoon vaikuttaa, kun naama kukkii! Kärsin vuosia aknesta, ja kotoa ei missään nimessä voinut poistua ilman paksua pakkelia. Sitten lääkäri kirjoitti roaccutanin ja halleluja!!! 11kk takana finnittömyyttä ja elämä on ihanaa! :D nykyään kiinnitän ihonhoitoonkin paljon parempaa huomiota, en halua palata vuoden takaiseen…

 3. 3

  Mara sanoo

  Onkohan Schremmekin bb-voidetta ja Ella Bachen voidetta ihan turvallista käyttää raskausaikana vai onko niissä jotain sellaisia ainesosia, joita olisi hyvä välttää?

  • 3.1

   Sanni sanoo

   Tuota kannattaisi varmaan kysyä Schrammek/Bache-kosmetologeilta. Mun täytyy tunnustaa että en itse asiassa edes tiedä mitä kosmetiikan ainesosia kannattaisi välttää raskauden aikana…? Paitsi kemiallisia UV-filttereitä.

 4. 4

  sanoo

  Ostin näiden ennen ja jälkeen -kuvien inspiroimana tätä Ella Bachen voidetta kenkkuilevalle iholleni, joka räjähtelee milloin mistäkin kohdasta otsasta kaulaan(hatunnosto sinulle, että julkaisit kuvia ihostasi ilman meikkiä myös tässä huonommassa kunnossa!). Kokeilin voidetta ekaa kertaa eilen, ja tuoksusta tuli todella vahva mielleyhtymä teini-iän aknetaisteluun ja mieleen sana ”sinkkivoide”. Muistelen, että lainasin tuolloin äidiltä jotain tuotetta, joku tuoksui juuri tältä :). Kuitenkin kun googletin sanan sinkkivoide, niin osumat käsittelivät oikeastaan aknesta tai muusta johtuvien arpien häivytystä. Oletko sinä kokeillut sinkkivoidetta arpiin?

  Laitoitko muuten Bachen voidetta ainoastaan näppyalueille vai koko kasvoille myös ennalta ehkäisemään? Laitoitko päälle/muihin kohtiin kosteusvoidetta? Oliko muuten tämä ihosi kapina kertaluontoinen vai oletko nyt joutunut rauhoittamaan ihoasi uudelleen?

  Kiitos jo etukäteen jos jaksat ja ehdit sieltä reissun päältä vastata :)

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Oletko sinä kokeillut sinkkivoidetta arpiin?

   Olen kuullut että sinkkivoide tosiaan auttaisi arpiin, mutta koska minulla ei juuri arpia ole (paitsi raskausarpia), niin ei ole tullut kokeiltua.

   Laitoitko muuten Bachen voidetta ainoastaan näppyalueille vai koko kasvoille myös ennalta ehkäisemään?

   Ainoastaan näppyjen päälle. Laitoin ensin koko kasvoille tavallisen kosteusvoiteen ja sitten näppyjen päälle Bacheta.

   Ihon kapina liittyi muuan lääkitykseen, ja rauhoittui kun kroppa tottui lääkkeeseen. Toki satunnaisia näppyjä tulee aina välillä, ja kyllä mä niihinkin käytän Bacheta. :)

   • 4.1.1

    sanoo

    Kiitos vastauksesta! :) Mulla jää finneistä sellaisia punaisia pisteitä iholle, ja kestää ihan sairaan kauan, että ne haalistuvat. Iho on kyllä tasainen, että mistään syvistä arvista ei ole kyse, mutta kyllä ne punaiset pisteetkin ärsyttävät. Taidanpa ostaa apteekista sinkkivoidetta ja kokeilla. Tuubi maksaa ilmeisesti jotain 7-8 euroa, eli kovin montaa euroa ei menetä vaikkei voide toimisikaan ;)

 5. 6

  Anna sanoo

  Pakko kommentoida itsekin, nyt on sen verran huikee tuote! :) Itellä ollut ”naamakohtaus” viimeiset 2 viikkoa. Lähti alunperin liikkeelle Eucerinin mattifying -kasvoaurinkorasvasta, johon iho reagoi lievällä aknella. Ihoni on aina ollut satunnaisia epäpuhtauksia lukuunottamatta tasainen, eli itkuhan siitä pääsi. Kaksi viikkoa oon käyttänyt vaikka mitä aineita, ei auttanut.

  Mutta sitten tämä Ellan ihmeaine! Juoksin heti ostamaan, kun luin postauksesi. Ja yhdessä yössä finnit lähes kadonneet! Toisen yön jälkeen tod. kaikonnut kokonaan. Iha unbelievable! :) Olin ehtiny jo toivoni menettää ja lähes ihotautilääkärille astella.. Eli suuri kiitos, you made my day/week/month! :)

 6. 7

  tiia sanoo

  Moi! Käyks toi voide ihonalaisiin finneihin? Mulla on niitä muutama poskella tullut hormooneista… Mietin vain et onks noi sun finnit myös vähän ihonalaisia vai minkälaisia? En oikein kuvasta ota selvää. :D

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Mun finnit oli ihan pinnassa, siis sellaisia kipeitä patteja joista osa märkäpäisiä. En osaa valitettavasti sanoa auttaako voide ihonalaisiin, en ole varma tiedänkö edes miten ihonalaiset eroavat näistä minun finneistäni. Ihon altahan se tulehdus kuitenkin lähtee…?

 7. 8

  Kärpässieni sanoo

  Moikka!
  Kokeilin viime vuoden puolella tätä suosittelemaasi voidetta, joka ei mulla kyllä valitettavasti tuonut apua ongelmaan. Mulla äityi akneiho tosi pahaksi e-pillereiden lopettamisen jälkeen eikä ottanut rauhoittuakseen puolitoista vuotta pillereiden lopettamisen jälkeenkään. Ihoon tuli tosi isoja, pitkään kestäviä hormonipaukamia, pientä näppyä ja varmaan kaikenlaisia finnejä mitä ”markkinoilta” löytyy. Nyt olen ollut reilun kuukauden Estroblock kuurilla, josta tuntuu viimein olevan apua. Pitkä prosessihan tämä paraneminen varmasti on ja arvet jäävät, mutta jos tänne blogiin eksyy kaltaisiani aikuisiän aknesta kärsiviä, jotka eivät ihotautilääkärien myrkkykuureille halua niin suosittelen tsekkaamaan Estroblock nimisen detox-kuurin!

  • 8.1

   Sanni sanoo

   Kiitos vinkistä :) Hienoa kun jätätte tänne kommentteja joista voi olla apua muille :)

 8. 9

  kaesa sanoo

  Meikän aikuisiän akne lähti vain ja ainoastaan popsimalla isotretinoinia yli puoli vuotta. Siinä vaiheessa kun hymyilykin sattuu niin ei enää paljoa kiinnosta millaista damagea antibioottien pitkäaikainen käyttö voi tehdä. Varsinkaan kun on parin vuoden ajan sijoittanut pienen omaisuuden kaikkiin mahdollisiin ihonhoitotuotteisiin joista yksikään ei tuonut minkäänlaista apua. Varsinkaan kun on useamman vuoden joutunut kestää ihmisten kammoksuvia, tuijottavia, tuomitsevia katseita (kyllä sen ilmeen huomaa vaikka kuinka sneakysti yrittää vilkuilla) ja ääneen sanottuja kommentteja: ”Hei sun kannattais ehkä tehdä tolle jotain.” ”Hei onko sulla joku sairaus?” No shit, Sherlock.

  Silloin tällöin ilmestyvät näpyt voi saada kuriin kotikonstein, niin kuin itsekin olen menneisyydessä saanut. Mutta jos puhkeaa ihka oikea ihosairaus niin ei siinä mitkään Weledat ja Laverat auta vaan lääkäri. Ei ainakaan minulla. Schrammeckin BB peitti kyllä näppyjä tosi hyvin mutta ei rauhoittanut niitä juurikaan, ja kun iho meni pahemmaksi niin voide ei lopulta edes peittänyt niitä.

  Jännä juttu: aknen myötä menetin täysin uskon kaikkiin ihonhoitotuotteisiin, ja nykyään aina kun luen jostain uudesta tuotteesta ja mitä se lupaa niin ensimmäinen ajatukseni on: ja paskat! :D Mulle kelpaa enää LRP:n puhdistustuotteet sillä käytin niitä lääkekuurin ajan ja toistaiseksi ovat kuurin jälkeenkin pitäneet ihon kondiksessa.

  Iho kuivui kuurin alussa pahasti mutta rauhoittui parissa kuukaudessa, tukkakin pysyi päässä enkä tappanut itseäni (itsetuhoisuus on yksi lukuisista sivuoireista :D). Ainoa asia mikä kaduttaa on se, etten mennyt lääkäriin välittömästi kun naama meni pahannäköiseksi vaan kituutin lähes vuoden paskanaamana kun luulin etten vain ole löytänyt oikeanlaisia ihonhoitotuotteita ja vika on ainoastaan siinä, kun todellisuudessa mitkään yrtit ei akneen auta. Olisin ehkä voinut minimoida arpien määrän jos olisin mennyt lääkärille heti.

  Menkää ihmiset lääkäriin jos teillä on ihosairaus!

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Mutta jos puhkeaa ihka oikea ihosairaus niin ei siinä mitkään Weledat ja Laverat auta vaan lääkäri.

   Näin on. Kokemukseni mukaan moni viivyttelee tarpeettoman pitkään lääkärin puoleen kääntymisen kanssa toivoen ja uskoen, että kosmetologiset keinot voisivat auttaa. Kosmetiikka ei kuitenkaan paranna ihosairautta, voi korkeintaan lievittää sen oireita. Kosmetiikkaliikkeissä ja -osastoilla käy paljon asiakkaita, joille ihotautilääkärin vastaanotto olisi huomattavasti hyödyllisempi osoite.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.