Hirmukynsien tarina, eli kuinka kasvatin pitkät kynnet

Varoitus: parental advisory herkkänahkaisemmille lukijoille. Älkää nyt enää useammat lopettako blogin lukemista siksi, että altistuitte rumille luonnonkynsille.

Kynsikauhut3

Kynteni ovat koko blogin ajan herättäneet enemmän tai vähemmän kiinnostusta, useimmiten paheksuvien ja pituutta kauhistelevien kommenttien muodossa. Tämä on aika jännä ilmiö, kun ottaa huomioon että tämä ei ole kynsiblogi, ja kynsikuvia on julkaistu erittäin vähän suhteessa muihin postauksiin. Klikkaus-statistiikka kuitenkin kertoo, että kynsipostaukset kiinnostavat Karkkipäivänkin lukijoita erityisen paljon. ’Kynsijutut’-tunniste on viiden eniten klikatun tunnisteen joukossa. En ole tainnut onnistua julkaisemaan yhtäkään kynsilakkapostausta ilman, että joku on ihmettelemässä kynsieni pituutta, muotoa ja yleistä ”epäsovinnaisuutta”. Julkaistuani kuvan peukaloni kynnestä ilmoitti yksi lukija jopa lopettavansa blogin seuraamisen silkasta järkytyksestä. (Tätä voi mielestäni jo pitää hieman ylimitoitettuna reaktiona…..)

ApaattinenKynsi

Tässä tulee nyt kynsieni tarina.

[Ainiin – säästääkseni niiden aikaa, jotka haluavat vain tietää, miten kynnet saa pitkiksi, niin tässä nopeat faktat: 1. Geenit. Se tärkein tekijä. Kaikki eivät vaan voi saada kasvatettua pitkiä luomukynsiä, vaikka kuinka hoitaisi. :’-( Surullista mutta totta. 2. Huolellinen hoito. Rasvaa, öljyä, rasvaa. Vähintään kerran päivässä. Kynsinauhavoide pitää kynsinauhat pehmeinä ja siisteinä ja kynsiöljy tekee kynnestä joustavan –> kestää paremmin kolhuja ja vääntymistä. Käytä mahdollisuuden mukaan myös hoitolakkoja. 3. Ravinto. Oikea ravinto vaikuttaa kaikkeen; ihoon, hiuksiin, kynsiin. Syö siis monipuolisesti ja terveellisesti.]

Dependvihrea2

Depend 196-lakka, kuvattu kesäkuussa

Innostuin kynsien kasvatuksesta 14-vuotiaana.  Kaverillani oli pitkät kynnet, ja halusin samanlaiset. En tiennyt mitään kynsien hoidosta, ja tilasin kaverini opastuksella Yves Rocherilta (!) kynsinauhavoiteen, aluslakan ja kynsikylpynestettä. Tuohon aikaan Yvesillä oli aivan ihanan tuoksuinen kynsienhoitosarja, joka perustui manteliöljyyn. Aloin päättäväisesti rasvaamaan kynsinauhojani joka ilta, ja liotin käsiäni kynsikylvyssä aina lakanvaihdon yhteydessä. Ensin kynteni pysyivät vain noin 2-3 mm mitassa (siis sormenpään yli), mutta muistan että jo se tuntui minulle saavutukselta, ja kynnet näyttivät pitkiltä. Kului ehkä vajaa vuosi, ja kynnet alkoivat olla niin vahvat, että kasvoivat jo sentin mittaisiksi.

YRSoinBeautedesOngles

Uskokaa tai älkää, olen säästänyt joitain ikivanhoja pakkauksia. Tämä kynsikylvyn pahvipakkaus on vuodelta 1993. :)

Kynsissä oli kuitenkin eroja. Etusormen kynnet murtuivat luonnollisestikin helpommin kuin muut, kun taas peukalo, nimetön ja pikkurilli kasvoivat ihan mielettömiin mittoihin. Peukalonkynnet olivat välillä niin järkyttävän pitkät, että pysähdyin itsekin tuijottamaan niitä ihmeissäni. Pisin kynteni kasvoi kuuden sentin mittaiseksi ja kiersi täyden korkkiruuvin. Annoin itselleni lempinimen Deinonychus, ”hirmukynsi”. Panin myös merkille, että kynteni kasvoivat väkisin vinoon. Toiset alkoivat kääntyä jo heti sormenpään ylitettyään, toiset kasvoivat suoraan kaksikin senttiä ennen vinoutumista. Luulin ensin, että asialle voi tehdä jotain, ja yritin pahimmillaan pitää kynsiäni kirjan välissä (!) kylvyn jälkeen, että ne kuivuisivat suoraan muotoon. ^_^ Kuvittelin, että voisin pakottaa ne suoristumaan. Lopulta tajusin, että kynnen muoto on sekin geenien sanelemaa, eikä vinoutumiselle voi mitään.

Kynsikauhut1

90-luvun puolessa välissä rakenne- tai tekokynnet eivät olleet yleisiä, ja pitkät kynnet melkeinpä harvinaisuus. Minut on jopa muutaman kerran pysäytetty kaupungilla ja kysytty olenko ”se kynsityttö”. Olin myöskin meidän piireissä ensimmäinen, joka alkoi käyttää värikkäitä kynsilakkoja. Ensimmäiset värilakkani olivat Star Gazerin violetti ja mattavihreä. Näitäkin ihmeteltiin koulun käytävillä suut ammollaan. Kyllä on ajat muuttuneet vuodesta 1994… ^_^ Lukiossa en ollut enää ainoa pitkäkyntinen, kun kaverini Maija kasvatti myöskin parin sentin sapelit. Maijan kynnet vieläpä kasvoivat suoraan, ja olin siitä niin kateellinen. Lukiossa tokaluokkalaiset nimesivät meidät Kynsityttöduoksi, ja pääsimme jollekin abien friikkilistallekin. :D

Depend196

Jossain vaiheessa luovuin kynsinauhavoiteen käytöstä, tai käytin sitä hyvin satunnaisesti, ehkä pari kertaa kuussa. Kynsikylvytkin jäivät. Huomasin, että kynteni pysyivät pitkinä joka tapauksessa. Huolellinen hoitojakso oli kuitenkin ehdottoman tarpeellinen alkusysäys kynsien kasvatukselle, enkä usko että olisin muuten onnistunut koskaan. Uskon, että vuodet pitkien kynsien kanssa ”opettivat” minut jotenkin käyttämään ja varomaan käsiäni eri tavalla, minkä vuoksi en lyönyt tai kolhinut kynsiä enää niin että ne olisivat koko ajan murtuneet.

Kynsikauhut5

Kas näin vääntyy kynsi, ja kynsi vääntyy näin….

Pitkät kynnet eivät ole koskaan haitanneet elämääni millään lailla. Ainoa konkreettinen seuraus oli se, että lukioaikoina jouduin käyttämään apuvälinettä pystyäkseni kirjoittamaan tietokoneen näppiksellä. Useimmiten käytin pyyhekumipäistä lyijykynää – pyyhekumilla oli pehmeä naputella eikä se pitänyt kovaa ääntä niinkuin pelkkä kynä! ^_^ Olen kirjoittanut useat tutkielmat lyijärin päällä naputellen. Kehityin siinä todella nopeaksi. Nykyään kynteni ovat huomattavasti lyhemmät kuin teini-iässä ja voin useimmiten käyttää näppiksellä ihan omaa sormenpäätäni. Geelikynsien aikaan käytin kirjoittamiseen pehmeää kynsiviilaa.

Kynsi20082010

Horrorpeukalo viime perjantaina. Katsokaa nyt – sehän näyttää ihan kiltiltä lakattuna. :)

Niin, geelikynnet. Vuonna 2008 päätin kokeilla, josko kynsien geelaus voisi mitenkään auttaa vinoon kasvamisessa. Ja sehän auttoi! Kynnet eivät tosiaankaan lähteneet enää korkkiruuville, ja puolitoista vuotta nautin suorista kynsistä. Kuten blogin vanhat kynsikuvat todistavat, mopo karkasi kuitenkin välillä käsistä pituuden kanssa…. Ja vaikka kynteni viilattiin ovaalin muotoon huollossa joka viides viikko, ne lähtivät siltikin lapioitumaan. Aika hyvä todiste siitä, ettei edes säännöllinen ammattilaisen käsittely auta pitämään kynsiäni normaalin kauneuskäsitteen raameissa. Ne ovat mitä ovat. :)

Kynsikauhut2

Kun geelipinnoitteet poistettiin kynsistä joulukuussa, kynnet olivat tietenkin aivan hirveässä kunnossa. Tiesin, että nyt tarvitaan jälleen tehokasta hoitoa. Olin jo geelikynsien aikaan alkanut käyttää kynsiöljyä, mutta nyt aloin holvata öljyä useamman kerran päivässä. Hankin myös paljon kehuja niittäneen OPIn Nail Envy -hoitolakan. Maaliskuun Mitä kuuluu kynsille? -postauksessa kerroin, miten hoito oli vaikuttanut kolmen kuukauden aikana. Silloin kynnet olivat edelleen erittäin huonossa kunnossa, mutta kesäkuussa saatoin esitellä vahvistuneet, terveet kynnet. Ja kesän aikana olettekin voineet seurata kynsien kasvua lakkakuvista.

Käydessäni geelikynsihuolloissa sain kynsiteknikoltani yhden tärkeän vinkin, joka todella olennaisesti parantaa kynsien kuntoa. Levitä kynsiöljyä myös kynnen alapuolelle, ”nurjalle puolelle”, miksi sitä nyt haluaa kutsua. Itse olin hieronut öljyä vain etupuolelle, ja lähinnä kynsinauhojen kohdalle. Kun öljyä laittaa myös alapuolelle (tämä on paras tehdä illalla niin että öljy pääsee kunnolla imeytymään yön yli), kynnet saavat maksimaalisen kyllästyksen ja pysyvät joustavina –> ovat paljon vastustuskykyisemmät kolhuja vastaan. Löin kesällä pidemmän peukalonkynteni täysillä kaiteeseen niin, että se taittui 90 astetta. Olin ihan varma että se lohkeaisi, tai että kynteen jäisi vähintään valkoinen taitoskohta, ”muistijälki”, josta kynsi sitten myöhemmin murtuisi — mutta ei. Kynteen ei jäänyt jälkeäkään ja se oli aivan ehjä. Ennen kuin aloin öljyämään, tämä selviytyminen olisi ollut mahdoton.

Kynsikauhut4

Maanantaiaamuna vasemman pikkurillin kynsi repesi hiustenpesussa. Siinä oli tosin ollut halkeama jo viikon verran, joten odotinkin milloin se repeäisi rikki. Nyt ”aikuisena” kynnen katkeaminen ei mitenkään harmita, oli kynsi sitten kuinka pitkä. Yläaste- ja lukioikäisenä hartaasti kasvatetun kynnen murtuminen oli aina suuri tuska.

Loppuun vielä kivan värinen lakkaus parin viikon takaa.

ChinaGlazeSnowCrystal

China Glaze Entourage ja SnowCrystal 434.

SnowCrystalCGkynnet

Sopivat minusta nätisti yhteen!

Loppukaneettina totean vielä, että vasemman käden keskisormen kynnen haluaisin mieluusti nyt leikata, sillä se on niin ruman muotoinen. Jotenkin kynsiin kajoaminen tuntuu silti pahalta, kun ne ovat rauhassa saaneet saavuttaa pituutensa. Osa minusta on superkateellinen kaikille, joilla on suorat, siistit ja kauniit kynnet. Osa minusta taas tajuaa, että kierot kynnet ovat vähän niinkuin tavaramerkkini. Persoonallinen kauneusvirhe. Deinonychus. Se olen minä.

Kommentit
 1. 1

  Iina sanoo

  Sun kynnet on tosi kivat ! :) Ja varsinkin nuo China Glazen ja Dependin vihreät lakkasävyt. Syötävän herkullisen näköisiä <3

  Ite en varmaan ihan tuon pituisien kynsien kanssa pystyisi elämään. Omat ihannekynnet ovat sellaiset, että sormenpään yli kynsillä olis mittaa jotain puoli senttiä :)

  Olisko sulla suositella jotain hyviä kynsi- ja kynsinauhaöljyjä?

 2. 2

  sanoo

  Mun mielestä pitkissä omissa kynsissä ei ole mitään kamalaa tai rumaa. Ite kasvatin kynsiäni melkein vuoden, kunnes kuntoutuksen takia ne piti leikata lyhyiksi. Itelläni silmäteräni oli oikean käden pikkurilli, joka on vieläkin. Oon nyt kasvattanut tätä uudestaan lokakuusta asti ja toivottavasti se pääsee vielä samoihin mittoihin :) Mä ainakin olen ylpeä siitä että pystyn kasvattamaan, opiskelujen takia en pysty kuitenkaan näitä pitkinä pitämään, mutta se ei saa minua pikkurillin kynttä leikkaamaan :D

 3. 3

  veliina sanoo

  Moi, mun mielestä sun kynnet ovat ihanat, mutta silti hiukan ”yliampuvan” pitkät, jos lyhentäisit niitä hiukan ne voisivat olla hienommat ;)

 4. 4

  RXS sanoo

  Moi,

  Törmäsin tälle sivulle jostain syystä:) Näin miehenä sanoisin, että sun kynnet ovat hurjan naiselliset. Suorastaan seksikkäät. Viitsisipä omakin tyttöystäväni huolehtia omista kynsistää noin.

 5. 5

  Riina sanoo

  Moi:) minullakin on pitkät kynnet :) on aina ollut :) ja en mitenkään erityisesti hoida tai rasvaa kynsiäni annan vain niitten kasvaa:) ja välillä vähän tasoittelen pikkurillini ovat pisimmät tosi pitkät kaverini aina kahedtivat ja kehuvat vaikken etse erityisesti välitä niiden pituudesta paitsi tykkään kyllä lakkaillä itseni ja kavereideni kynsiä ja sellaista ja olen onnellinen että minulla on pitkät kynnet ja minusa ne ovat hienot verrattuna joihinkin rakennekynsiin:s ja jos pikkurini on lohkeamaisillaan laitan siihen yleensä tekokynsi liimaa joka auttaa ja kovettaa kynttäni:)

  • 5.1

   Loltz sanoo

   Siinä ei ole mitään järkeä että kasvatat omia kynsiä. Ja pakko kehua, että luulet olevasi ainoa -.- Minullakin on jotkut sentin kokoiset kynnet ja haluan lyhyemmät. Ne vain kasvaa itsestään liian nopeasti ;(

 6. 6

  sanoo

  Kyntesi ovat todella ihanat!
  Toivoisin, että omistaisin itse yhtä pitkät ja ehkä voisikin ruveta rasvailemaan joka päivä ja katsoa tuottaako se tulosta..
  Näitä minun kynsiäni ei ole kiva lakata, kun muutama vain juuri ja juuri ylittää sormenpään.
  Arvostan todella miten olet saanut kyntesi noin pitkiksi :>
  Pyrin itse nyt samaan ja toivotaan että vielä joku päivä pääsen samoihin mittoihin! Ja muuten tästä postauksesta oli apua kynsien kasvattamiseen ;>

 7. 8

  sanoo

  Miulla on ollu pienestä asti ihan tosi rumat kynnet, nyt olen alkanut hoitaa niitä vähän. Ja olen huomannut että ne ovat nyjyään ihan nätit!(Vaikka ei nyt mitkään hirveän pitkät ole!) Varmasti jotain puoli senttiä sormenpäästä!:)

 8. 9

  prinsessa sanoo

  törmäsin tähän siun blogiinm ku hain tietoa siitä miten saisin pitkät ja vahvat kynnet, joten ei ainakaan ihan väärään paikkaan tullu ku katoin kuvia siun kynsistä :)

  Kauniit kynnet kyllä ovat. :) Ite tässä just yritän kovasti kasvattaa pitkiä kynsiä, mutta aina kun on vähän kasvanu niin lohkee/katkee jostain syystä.. Vaikka ravintolisän jota syön niin pitäs auttaa.. mutta ei ainakaan vielä, mutta toivottavasti joku päivä voin olla ylpeä miu kynsistä.. :)

  Oisko jotain muita vinkkejä jolla saisin pitkät ja vahvat kynnet ku pelkästään tuo ravintolisä?

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Investoi kynsiöljyyn ja hyvään hoitolakkaan. :) Tosin kynsiöljy ei niin hurjasti säästöjä kaipaa kun sen saa halvimmillaan kolmella eurolla.

   • 9.1.1

    prinsessa sanoo

    Kiitos vinkeistä, toivottavaasti itelläki olis joku päivä pitkät kynnet :)

 9. 10

  KappAhl sanoo

  Ihanat kynnet, ehkä vois vähän muotoilla paremmiks, kun näyttää hieman siltä että ei oo ihan paras muoto mikä niiku vois olla tai sillee.. (:

 10. 11

  Mister sanoo

  Noi on tosi kivat! Ite oon yrittäny kasvattaa kynsiä tosi pitkään, mut sit ne aina katkee. :( Minkälaisii hoitavii lakkoja sulla on? :)

 11. 12

  TodellaKateellinen sanoo

  R A K A S T A N S U N K Y N S I Ä !
  Oikeasti, haluaisin juuri tuollaiset kynnet! :)
  En ymmärrä miksi joku on sanonut lopettavan blogin lukemisen vain sen takia että sinulla on noin pitkät kynnet!

 12. 13

  Jessicissa sanoo

  Mun makuun liian pitkät mut , muuten ihanat.. Oisko sulla mitään vinkkiä , miten lakata kynnet.. Kokeilin just noita tennarikynsiä, ja voin näin sanoo oottaen kuivumista, et tuli aivan _hirveät_..

  <3: Jessicissa

  • 13.1

   Sanni sanoo

   En osaa kyllä antaa kynsienlakkausvinkkejä…. :) Itse vain lakkaan ne sen kummempia tekniikoita miettimättä. ^_^

 13. 14

  MansikkaKakku sanoo

  Moi! mulla on pitkät kynnet myös, ilman minkäänlaista hoitoa/kovettavaa lakkaa/mitään olen nyt 15 :) tiedän hyvin miltä tuntuu, puolet rakastaa niitä, puolet vihaa :) (ja kaikki tuijottaa ;D)keskisormen kynnet, heheh kääntyilevät mullakin minne sattuu ;D mutta peukaloni ovatne silmäterät <3

 14. 16

  Lakkailija sanoo

  Noi sun kynnet on tosi nätit lakan kanssa, itse en pystyisi mitenkään ihan nuin pitkistä kynsistä pitämään huolta, siihen kai vain tottuisi : ) ♥

 15. 17

  Kynsilakkahullu sanoo

  Minusta pitkät kynnet ovat nätit, jos ne eivät ole liian pitkät. Omasta mielestäni sinulla on liian pitkät kynnet, jotka eivät omasta mielestäni ole kauhean nätit.

 16. 19

  Rachel sanoo

  minusta kyntesi eivät ole kauhean nätit:/ on jotenkin ällöttävää jos kynnet ovat noin pitkät…ite olen sitä mieltä että omia kynsiä ei voi kasvattaa noin pitkiksi koska ne näyttävät kaikki erilaisilt. Tekokynnet ovat hienoja eivätkä lainkaan ällöttäviä koska kaikki kynnet ovat tasaiset ja juuri saman pituiset ja niin. en myöskään uhraisi noin paljoa aikaani kynsiin jotka voivat kuitenkin kaketa jossain tilanteessa. Suosin teko-ja rakennekynsiä! Noh mutta tämä oli vain minun mielipiteeni:)!

 17. 20

  Nimetön sanoo

  Itse rakasta pitkiä kynsiä mutta alotin judon jokunen aika sitten ja oli aika heittää hyvästit kynsille :'( Mutta nyt on vähän taukoa judosta niin voisi jopa kuvitella kasvattavansa :D

 18. 21

  Chokolakatoo sanoo

  Sun kynnet on mun makuun ehkä pari senttiä liian pitkät, mut hyvä jos itse nautit niistä. Mun kynnet alkaa heti lohkeilla jos ne kasvaa viis millisiksi. Ja äiti ei anna mun pitää pitkiä kynsiä kun kerää muka liikaa kaikkia ”pöpöjä”. :(

 19. 22

  Nimetön sanoo

  Moi,
  Olen ny hoidellu kynsiäni ehkä kuukauden. Ne ei kasva, tiedän kynnet ei kasva nopeaa. Muttamsiltikään en tiedä mistä saisi hyviä hoitoaineita. Ja sillee, nyt on käytössä kynsinauhavoide ja oriflamen kynsiöljy mut en sitmtioä auttaako mitään. Auttakaa :(

 20. 25

  Tuntematon sanoo

  Ihan hianothan noi on jos vähän lyhyemmät niin ois paremmat ja jos muotoa hieman viilaisi niin hienot tulis itse en voi kasvattaa koska harrastan jalkapalloa mutta tulee monesti lakattua tänäänkin tuli jo monesti lakattua mutta nyt ei ole mitään kynsissä koska ei tullut hienoja pikku toive ois jos laittaisit ohjeita miten lakkasit kynnet ja jne…(: ihan kiva blogi ja voisi lukeakkin kun tuli löydettyä(;
  Mutta minkä ikäinen oot ei oo pakko vastata jos tuntuu liian yksityiseltä tiedolta?

 21. 26

  nelli_waa sanoo

  Joo, innostuin 12 vuotiaana kasvattamaan kynsiä ilman minkäänlaisia öljyjä ja muita hoito niksejä. Ja siitä lähtien minulla on ollut pitkät kynnet, mutta kyllä niitä pitää välillä leikata lyhyiksi ja se tuntuu aika mukavalta kun on ollut pitkään isot kynnet ja sit leikkaa ne lyhyiksi suosittelen kokeilemaan kasvaahan ne kuitenkin takaisin;) P.S Minulla menee pari viikkoa kun minulla on taas pitkät kynnet ne kasvavat todella nopeasti.

 22. 27

  Aino sanoo

  Mun kynnet kasvavat samalla tavalla vinoon, mutta vähän vähemmän vain ”kieroutuvat”. :P

 23. 28

  Nimetön sanoo

  Minusta pitkät kynnet on kauniit,kun ne ei ole liian pitkät.Niiden tulee olla kauniin muotoiset.Kaunein muoto on minusta on ovaali.Mutta,kyllähän se on loppujen lopuksi niin,että pitkät kynnnet on epähygieeniset.AJattele kun leivot pullaakin ja sekoitat käsin monia ruokaaineita.Että se siitä vähemällä pääsee kun jatkaa sopivan pituisilla kynsillä.

 24. 30

  Satu sanoo

  HA! Mulla on selvästi valokuvamuisti tai jotakin (no kun oiski), sillä tunnistin heti yhden näistä kuvista kun se plärähti OYS:in koulutusdiassa (aiheena oli kuinka hoitohenkilökunnalla ei saa olla pitkät kynnet). Tiedä sitten onko kuva luvallisesti käytössä vai googlesta napsattu, mutta ajattelin kuitenkin ilmoittaa :)

 25. 31

  suklaa sanoo

  Mun mielestä sun kynnet on hienot.
  Itsellänikin on 3 sentin mittaise kynnet joten ei noi oo niin pahat.
  :-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.