Hair for Dummies

Minulla on pitkät hiukset. En osaa muotoilla niitä millään lailla, kuten olen blogissakin kertonut. En osaa tehdä yhtäkään kampausta, en lettiä, en tupeerata, en tehdä kunnollista nutturaakaan.

Haaveilin viime kesänä esimerkiksi tällaisesta Kalastajan Vaimon demonstroimasta lettikampauksesta, mutta videon helpon näköinen hiusten näpräys vaatisi minulta varmasti kymmenien tuntien yhtämittaisen harjoittelun. Myönnän, että hermot ja kärsivällisyys eivät vain riitä siihen.

Niinpä hiukseni näyttävät joka ikinen päivä tältä:

Haluaisin kovasti osata tehdä jotain hiuksilleni, mutta satunnaiset yritykseni jättävät minut entistä lannistuneemmaksi. Hiustenlaittoon verrattuna meikkauksen opettelu on kuin harjoittelisi keittämään spagettia. Ja hiukset ovat kuin soufflé.

Tämä juttu kertoo eräästä keväisestä iltapäivästä ystäväni Leenan luona ja yrityksestä oppia laittamaan hiuksiini jotain muuta kuin iänikuinen hainhammas. Ehtona oli, että kampaus ei vaadi tupeerausta tai letitystä. Leena otti haasteen vastaan.

Opettelisin tekemään kahdesta osiosta koostuvan kiepsutettavan ”letin”.

Hiuksiin tehtiin sivujakaus ja kaksi osiota kieputettiin ”rullalle”. Apua, mä en edes osaa näitä termejä!

Tämänkin über-helpon vaiheen Leena joutui näyttämään minulle monen monta kertaa peilin kautta ennenkuin osasin itse kieputtaa hiukset niin että ne pysyivät edes jotenkuten kasassa.

Kiepillä on!

Seuraavaksi hiusrullat kieputettiin yhteen. Rullat täytyy kieputtaa samansuuntaisesti, jotta ne solmiutuvat yhteen letiksi. Väärän suuntaisen kieputuksen seurauksena letti purkautuu samantien.

Yritin ensin kieputtaa lettiä taakse, mutta sivulle kieputus osoittautui vähemmän haastavaksi.

…”mullahan menee kädet ihan solmuun….miten tää pitäisi pystyä tekemään yksin..?” ^_^

Lopulta monien naurujen jälkeen kieppiletti oli valmis. Olisiko tässä mulle uusi arkikampaus?

Hmmm… ei näytä kovin pro’lta… Lettihän lähti löystymään samantien.

…ja levisi sitten kokonaan… No mutta tämähän oli vasta ensimmäinen kerta..! Kyllä se siitä Sanni! (Who am I kidding? :D)

Leena päätti näyttää, miten homma oikeasti hoituu.

Tiukat ja napakat kiepit!

Miksi tämä näyttää nyt niin siistiltä…?

Näin.

Tykkäsin letistä, mutta kaipasin tyveen volyymia. Kieppi jätti päähäni kevyesti patamaisen vaikutelman…. Mutta miten tuoda nostetta kun en osaa tupeerata? :/

Vastaus: tietysti kuivashampoolla ja hiuspuuterilla. Jokaisen hiustenlaittotaidottoman ystävä!

Ja sitten vain harjoittelemaan kotona!

Tyvi nousikin kivasti kun hieroin juuriin hiuspuuteria ja kieppiletti pysyi paremmin näpeissä kun karhensin hiusten pintaa kuivashampoolla. Ensin sainkin aikaan samannäköisen letin kuin Leenan luona.

Mutta…..

Ei se pysynyt kasassa. :( Kiepitin mielestäni osiot samaan suuntaan ja tein kaiken niinkuin Leena oli näyttänyt, mutta kieppi vain purkautui kerta toisensa jälkeen.

Lopulta luovutin ja sidoin koko homman matalalle sivuponnarille. Ohimokieppi sentään kesti, ja töissä huomattiin heti että olin ”laittanut” hiukset! Pomokin lausui kohteliaisuuden. Olin iloinen.

Tällä etenemisellä en selvästikään ihan heti ole luomassa päät kääntäviä bilehiuksistoja, mutta seuraavasta hiustenlaitto-oppitunnista Leenan luona on jo puhuttu…. Askel kerrallaan.

Tämä juttu valotti toivottavasti monelle kyselijälle syitä siihen, miksi tästä kauneusblogista puuttuvat hiustenlaittojutut kokonaan. Kun jonain päivänä etenen kiepistä seuraavalle tasolle, saatte asiasta varmasti raportin! :)

Kommentit
 1. 1

  ellanoppu sanoo

  Mulla on ollut kakarana pitkätukkainen barbinukke, jonka mukana tuli letityskone, joka teki juurikin tämänmallisia lettejä :D Se oli käytännössä vimpain, johon hiusosiot laitettiin kiinni ja se kieputti ne ensin erikseen yhteen suuntaan ja sitten vastakkaiseen suuntaan yhdeksi letiksi. Sillä sai tietty tehtyä myös omaan tukkaan vastaavia pikkulettejä. Hauskaa nähdä isompi versio mallista!

  • 2.1

   Sanni sanoo

   On sovittu juttu, MakeItillä on mun lupa :) Mutta kiitos tarkkaavaisuudesta. :)

 2. 3

  NG sanoo

  Ihanaa, en ole ainoa pitkähiuksinen, joka ei ole pro hiustenlaitossa :) letit ja muut viritelmät ovat outoja itselleni, paitsi jonkun muun tekeminä… ei ihme, että entisajan säätyläisnaisilla oli kamarineidit sitäkin hommaa varten :)

 3. 5

  Laura sanoo

  Mun mielestä olis ihanaa jos osais itse tehdä sellaisen kampauksen kuin J.Lo:lla on uudessa videossaan http://www.youtube.com/watch?v=Xmap94TcDNs . Mutta ei ihan riitä sorminäppäryys, ja ongelmana sama kuin sulla, eli liukkaat hiukset ja letit ym löystyy pikaseen. Ranskalainen kyllä sujuu, myös pintaan tehtynä, kalanruoto ei. Oma bestis hiusten laitossa onkin OBH Nordican lainerauta, siihen saa sen verran paljon karvoja kerrallaan ettei kädet väsy. Takaraivo osioissa tarvitsen kyllä apua..Kampaajalla oli käytössä näppärän oloinen tupeerausharja, sai jo harkitsemaan hankintaa. :)

 4. 7

  sanoo

  Mä opettelin letittämään telkkaria katellessa. Aina, kun istun sohvalla ja tuijaan töllöä, rämplään tukkaani. Olen opetellut silleen tekemään ranskalaisen letin ja Tymoshenko-lookin.

  Eli kyllä, harjoitteluun menee ei ehkä kymmeniä mutta useita tunteja. Mutta sen harjoittelun voi hoitaa muun touhun ohessa.

  Mä en vaan suostu uskomaan, että jotkut ihmiset eivät osaisi joitain aisioita. Ihmiset ovat vaan erilailla valmiita harjoittelemaan eri asioita. Jos juttu kiinnostaa tarpeeksi, on valmis harjoittelemaan. Ja mä uskon myös, että lahjakkuus on aika paljon myös sitä motivaatioita opetella asioita.

 5. 8

  Pii sanoo

  Oli pakko tulla kommentoimaan, kun välillä aina muistan käydä blogiasi lukemassa, mutten koskaan kommentoi!

  Olet todella kaunis!

  Ja pidän paljon jutuistasi, joista välittyy selvä taito ja kiinnostus (noh poisluettuna ne hiusjutut :D). Olen monesti saanut hyviä vinkkejä ja myös löytänyt uusia kiinnostavia tuotteita kokeiluun. Erityisesti luonnollisempien tuotteiden esittely on isoa plussaa!

  Kiitos hienosta blogista ja hyvää kesää!

 6. 9

  Jonttu sanoo

  Hiustenlaittotaitojen puute ei varmaan haittaa, jos on noin kaunis kaulakoru! :) Mistähän olet tuollaiset löytänyt?

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Kiitos Jonttu :)

   Mistähän olet tuollaiset löytänyt?

   Laivalta 10 vuotta sitten :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.