FitFarm-valmennusjakson päätösraportti

Kolmen kuukauden valmennusjakso FitFarmilla on tullut päätökseensä, ja on aika tehdä yhteenveto kokemuksista. Tässä yhteydessä on varmaan hyvä vielä kerran tiivistää mistä valmennuksessa oli kysymys.

Niiden, joita ärsyttää lukea yltäkylläisessä hyvinvointiyhteiskunnassa elävän yksilön hyvinvointiviilauksesta ”kun jossain on asiat huonommin”, kannattaa jättää juttu lukematta. Viittaan aiemmassa aihetta käsittelevässä jutussa vastaanottamaani purkaukseen. Ymmärrän, että voin erittäin hyvin verrattuna Afrikan lapsiin ja portaissa hengästymisen murehtiminen ja kaurahiutalegrammojen optimointi että jaksaa lenkillä ovat maailman suuressa kuvassa hemmetin triviaaleja asioita, mutta minua ne kiinnostavat ja haluan niistä kirjoittaa. Eikä se ole pois Afrikan lapsilta. 

Tausta: olen noudattanut vähähiilihydraattista ruokavaliota kohta viisi vuotta ja harrastanut salitreeniä 11 vuotta ja juoksua kaksi vuotta. Salitreeniin vhh-ruokavalio ei vaikuttanut mutta juoksun kanssa se ei natsannut.

Juoksemaan_IMG_7178

Aerobiset lajit eivät ole minua koskaan kiinnostaneet vaan sali on ehdottomasti minun juttuni, mutta koska aerobinen kuntoni on koko aikuisikäni ollut sanalla sanoen p*ska ja se on aina vaivannut minua, halusin lisätä liikuntarepertuaariin yhden peruskuntoa kasvattavan kestävyyslajin. Juoksu tuntui omimmalta, en ole aikataulullisten jumppien ystävä.

Kahden juoksuvuoden aikana huomasin, että alkukehityksen jälkeen edistys tyssäsi lähes kokonaan eikä peruskuntonikaan ole juuri kohentunut. Hengästyin edelleen pienestäkin rasituksesta eikä juoksu varsinaisesti koskaan muuttunut kevyen tuntuiseksi, vaikka siitä aloinkin jopa nauttia. Kirjoittelin kokemuksista blogiin ja sain neuvon lisätä ruokavaliooni hiilihydraatteja.

Freekeh_IMG_3654

Yritin viime vuonna tehdä hiilihydraattimuutosta omatoimisesti, siinä surkeasti epäonnistuen. Olen niin mukautunut vhh-tapaani syödä, että ateriamallin muuttaminen osoittautui todella vaikeaksi, useimpina päivinä yksinkertaisesti vain unohdin koko projektin. Asiaan vaikutti varmasti myös psykologinen kynnys. En kiistä ettenkö ole jossain määrin alkanut turhaan vältellä hyviäkin hiilihydraatteja ruokavaliomuutoksen tuoman valtavan elämänlaatumuutoksen myötä, sekä pelon että lipsahtaisin takaisin vanhoihin huonoihin ruokatapoihini.

Siihen valmennusprojekti auttoi täysin oleellisesti ja osoitti, että ulkoisen motivaattorin rooli oli todellakin tarpeellinen.

Missä onnistuin?

Juoksu_IMG_0991

Tavoitteissani. Ruokavaliomuutoksella oli aivan ilmeinen kestävyyttä parantava vaikutus, ja jaksan nyt juosta tunnin lenkkini kevyemmin ja nopeammin. Tavoiteeni oli jaksaa juosta 9 – 10 km tunnissa hidastamatta välillä kävelyksi, ja pääsin yhdeksään kilometriin.

En myöskään enää hengästy rappusissa :) Pyynikin portaat on vielä testaamatta mutta eiköhän nekin jo mene :D

Myös sekundäärinen tavoite eli voimatasojen nosto salipuolella toteutui.

Herkut_Hedelmat_IMG_6756

Kolmas ja tavallaan ääneenlausumaton tavoite oli psykologinen, eli toivoin kokeilun murtavan kynnyksen joka minulla on ollut osaa hyviäkin hiilihydraatteja kohtaan, kuten hedelmiä ja palkokasveja. Tämäkin tavoite saavutettiin.

Olen koko vhh:n ajan syönyt esimerkiksi hedelmiä hyvin säännöstellysti, aineenvaihdunnallisin perustein. (Vhh:lla elimistön aineenvaihdunta on tarkoitus pitää rasvapolttovoittoisena, ja runsashiilihydraattiset, vaikkakin kuinka hyvät ja hitaat sellaiset, ruoat pitävät aineenvaihdunnan glukoosivoittoisena.) Kokeilun myötä kynnys madaltui ratkaisevasti. En edelleenkään syö hedelmiä tai palkokasveja päivittäin, koska ne eivät kuitenkaan kuulu lempiruokiini, mutta silloin kun haluan niitä syödä, syön vapaasti.

Vesilasi_

Kuva: Anttila/Iittala

Missä epäonnistuin?

Veden juomisessa ja määrätyn suolamäärän ylläpitämisessä. Veden kohdalla toisaalta totesin jo aiemmin, etten lopulta nähnyt perusteltuna juoda valmentajan ”määräämää” kolmea litraa päivässä, eli tässä tuli sitten uhmattua valmentajan ammattitaitoa ja näkemystä. Saan jo kasvisten ja kahvin mukana paljon nestettä päivän aikana, ja noin puolitoista litraa puhdasta vettä siihen päälle vaikuttaa riittävän vallan mainiosti. Itse asiassa, kun luovuin 2 litraa ylittävästä juomatavoitteesta, sillä oli olotilaa kohentava vaikutus.

Valmennuksen alusta saakka mukana kulki todella epämukava ilmiö: heräsin kahden kuukauden ajan joka yö neljän tai viiden aikaan valtavaan vessahätään, minkä jälkeen en enää pystynyt nukahtamaan. Yöuneni jäivät valmennuksen kahden ensimmäisen kuukauden aikana noin viiteen tuntiin yössä. Heräily loppui ja unirytmi palautui normaaliksi kun vähensin veden juomista.

En tietysti edelleenkään voi varmuudella tietää, liittyikö uni/valvetilan häiriö suoraan veden juontiin, mutta ainakin heräily loppui heti kun lopetin pakkojuomisen ja join vain janon tunteeseen.

Kosher_suola

Suola taas… No, tiedän että saan sitä ruoan mukana aivan liian vähän ja siihen on hyvä kiinnittää huomiota. Vaikka en päässyt 7 gramman päivämääräykseen, sain kuitenkin kokeilun aikana totutettua itseni huomattavasti aiempaa runsaampaan suolan käyttöön. Nyt lisään suolaa salaattiinkin. Oli kiinnostavaa tajuta, kuinka paljon valmiissa ruoassa on suolaa, ja kuinka helposti voi jäädä suolavajeeseen kun ei käytä valmiita ruokajalosteita, muroja tai leipää. Olen todennäköisesti mennyt viimeiset viisi vuotta jopa epäterveellisen alhaisella suolamäärällä. Olemme tottuneet kuulemaan, että saamme ravinnon mukana aivan liikaa suolaa ja sitä pitäisi vähentää. Toisilla ongelma voikin olla päinvastainen.

Kehon koostumus

Mietin, olisinko jättänyt tämän kohdan kokonaan pois koska kehon koostumuksen muokkaus ei ollut valmennuksen tavoitteena ja tiedän, että hoikkien tai normaalipainoisten ihmisten julkisia mietintöjä kropastaan ei tunnuta aina hyväksyvän. Tai ne tulkitaan kierosti huomionkerjuuna tai muusta negatiivisesta lähtökohdasta.

Praha_salilla_IMG_0996

Koska uusi ruokavalio ja uusi treeniohjelma kuitenkin selvästi vaikuttivat kehonkoostumukseeni, ja osaa lukijoista jopa varmasti kiinnostaa miten FitFarm-mallin valmennus vaikutti kroppaani, päätin sisällyttää yhteenvedon aiheesta.

Painoa putosi kahden kuukauden aikana melkein kolme kiloa. Tänä aikana seurasin ruokavaliota niin tarkasti kuin mahdollista, kuitenkin pitäen hiilarimäärän koko ajan vähän suositellun alapuolella koska annoskoot olivat määrätyillä ruokamäärillä liian suuret.

Viimeisen kuukauden ajan söin epäsäännöllisemmin enkä yhtä uskollisesti ruokavaliota seuraten, mihin vaikutti mm. kahden viikon ulkomaanmatka. Paino on noussut viimeisen kuukauden aikana puoli kiloa.

FitFarm_valmennus_kehonkoostumus

Mielestäni painoa ei olisi tarvinnut tippua ja olen luisevoitunut selvästi kolmen kuukauden aikana, en voi sanoa olevani tästä iloinen.

Mies on samaa mieltä ja pyysi monesti minua lopettamaan ruokavalion noudattamisen ”kun kaikki liha häviää ja sä vain näivetyt”. Vertailukuvissa ero ei mielestäni juuri näy, etenkään alku- ja päätöskuvan välillä, mutta livenä ero näkyy ja tuntuu päivänselvästi.

Jännä juttu: painan nyt 50 kg joka on jo vuosia ollut normipainoni, mutta jotenkin ruokavalio + saliohjelma muokkasivat kehon ulkonäköä erilaiseksi, laihemmaksi, aiempaan verrattuna.  Paino ei aina kerro kaikkea.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasvaprosentti oli tammikuun puolessa välissä 12, nyt se on 8. Ei suositeltava lukema kenellekään.

FitFarmin valmennuksessa ei mitata kehonkoostumusta (eikä ylipäänsä muullakaan tavalla mitata tai punnita asiakasta), ja kävin teettämässä mittaukset Optimal Performancella. OP:lla pihtimittaus kuuluu valmennuksiin koska se on osa OP:n käyttämää BioSignature-menetelmää.

Sanni_37_IMG_1298_2

Näytin paljon paremmalta tammikuussa tässä syntymäpäiväkuvassa.

Saa nauraa, mutta erityisesti harmittaa perseen katoaminen. Minulla on aina ollut luiseva ääss jonne ei ole saanut kertymään rasvaa sitten millään (mulla rasva tarttuu vyötäröön ja naamaan), ja viimeisen puolen vuoden aikana olin ilokseni huomannut, että peffaan on viimein alkanut kerääntyä tervetullutta pyöreyttä. Tämäkin varmasti ikääntymisen mukanaantuomia muutoksia, rasvaahan alkaa kertyä hormonaalisten muutosten seurauksena eri lailla ja eri paikkoihin kun ikää karttuu. Olin pepusta vilpittömän iloinen, ja nyt se on mennyttä ja tuloksena on entistä luisevampi ahteri. No, epäilemättä sen saa vielä takaisin ruokavaliota muuttamalla ;)

Ulkonäköseikat ovat tietysti valmennuksessa sivuseikka, mutta pakko myöntää, että luisevoituminen ei ollut mukava lieveilmiö. Vaikka toin esiin huoleni painon putoamisesta ja rasvaprosentin kutistumisesta epäterveen puolelle (kun se oli jo valmiiksi hyvin alhainen), valmentaja ei nähnyt asiaa huolestuttavana. Kaloreita ei nostettu valmennuksen aikana vaikka aterioiden makroja muokattiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rasvaton massa on pysynyt mittausten välillä samana. Lihasta ei siis ole tullut lisää.

idPraha_salilla_IMG_0995

Uusi saliohjelma näkyy mielestäni eniten käsivarsissa ja takareisissä, ennen en ole edes tiedostanut koko takareittä ja nyt sielläkin tuntuu kasvanut muhkura. Mielestäni näytän nyt kaiken kaikkiaan vähän skrodemmalta.

Olen erittäin tyytyväinen ruokavalion ja saliohjelman tuomiin tuloksiin, mutta en niiden vaikutukseen ulkonäössäni. Makunsa tietysti kullakin, mutta minusta alan jo näyttää turhan miehiseltä.

.

Karpitkekkerit9

Vhh?

Loppujen lopuksi päivittäinen hiilarimääräni kutakuinkin tuplaantui siihen verrattuna, miten olen syönyt viimeiset viisi vuotta, mutta määrä on edelleen alhainen eikä lähelläkään virallisterveellisiä suosituksia. Ennen söin päivässä noin 30-50 grammaa hiilihydraattia, nyt 40-95 grammaa, treenipäivinä keskimäärin 70 g. Se jää jälkeen Mikon suosittamasta, mutta koska saavutin tavoitteeni jo tuolla määrällä, miksi luopua yhtään enemmästä määrästä kasviksia tai vaikka juustoa mahduttaakseen aterioille lisää hiilihydraatin lähteitä? :)

Hiilarien jäädessä alle 100 grammaan puhutaan edelleen vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, joten teknisesti en joutunut luopumaan vhh-elämäntavasta.

Tulen kirjoittamaan ruokavaliokokeilusta ja siihen liittyvistä havainnoista vielä yksityiskohtaisemman jutun, tai oikeastaan kirjoitin sen jo mutta nipistin sen pois tästä postauksesta pituussyistä. Tiedätte miten mulla ”kynä sauhuaa” etenkin näissä ruokajutuissa, niistä vain on niin kiva jauhaa ^_^

010316_2402_2

Mitä mieltä olen valmennuksesta kokonaisuudessaan?

 • Pääsin tavoitteisiini eli valmennuksen voi sanoa onnistuneen.
 • Pidin erityisesti saliohjelmasta, ja voisin kuvitella ostavani FitFarmilta treenivalmennusta jatkossakin.
 • Ruokavalio toi toivotut tulokset, mutta ei filosofialtaan sovi minun elämäntyyliini kestävästi noudatettavaksi. Vaikka ruokavalio salli lopulta suurenkin vapauden aterioiden koostamisen suhteen, ei makrosuhteiden optimointiajattelu ja ”pilkunviilaus” tarkkoine kellonaika-ajoituksineen sovi minulle tai ole mielestäni ylipäänsä tarpeellista kaltaiselleni tavalliselle kuntoliikkujalle. Eikä välttämättä kaikille painonhallitsijoillekaan. Kisatavoitteelliset fitnessharrastajat ja bodauksen ammattilaiset ovat asia erikseen.
 • Huomioitavaa: yrityksen valmentajat valmentavat yksilöinä ja valmennustavoissa voi olla eroja, joku voi esimerkiksi korostaa ruoan nautinnollisuutta toisen omatessa ravintoon ns. platonisemman suhteen.
 • Summa summarum: tuloksia FitFarm-konseptilla kyllä saa, ja niille joiden tyyliin grammantarkat ohjeet ja jämpti ”raameissa pysyminen” sopii, FitFarm on varmasti erinomainen valmennustaho.

.

Pidän nyt muutaman viikon tai varmaankin koko toukokuun mittaisen tauon ja siirryn sen jälkeen kokeilemaan Optimal Performancen valmennusta. Stay tuned.

 

Kommentit
 1. 1

  J sanoo

  Kiitos kattavasta postauksesta jälleen kerran. ;) Ekana tuli vaan mieleen, että kylläpä 3kk meni nopeasti!!

 2. 2

  Ärvee sanoo

  Pakko hieman kommentoida noita juomisasioita! Kahvissahan on kofeiinia, joka nimenomaan poistaa nestettä elimistöstä joten sitä ei noihin vesimääriin oikeastaan kannata laskea.
  Ja janontunnehan kertoo jo lievästä nestehukasta joten olisi hyvä juoda jo ennen sitä!

  Itsellä on sama ongelma tuon rasvaprosentin kanssa, ei se ainakaan salitreenillä nouse ja onnettoman luiseva olen minäkin :D

 3. 4

  Aliseaia sanoo

  Hei! Tosi kiinnostava ja kattava postaus, kiitos! Jäin vähän ihmettelemään vaan tuota rasvaprosenttiasi, käsitänkö nyt jotain väärin, vai voiko se tosiaan olla noin alhainen..? En ole mikään asiantuntija, mutta olen elänyt siinä käsityksessä että 8% on jo naisbodarille kisapäivänä alhainen..? Lyhyellä googletuksella 10% vaadittaisiin pelkästään siihen, että normaalin kehontoiminnan kannalta on tarpeeksi rasvaa. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Body_fat_percentage) ottiko PTsi tätä asiaa puheeksi? Voisiko mittausmenetelmä olla vähän epätarkka, et nyt sentään epäterveen laihalta näytä, vaikka hyvin hoikka oletkin.

  • 4.1

   Sanni sanoo

   Jäin vähän ihmettelemään vaan tuota rasvaprosenttiasi, käsitänkö nyt jotain väärin, vai voiko se tosiaan olla noin alhainen..?

   Minäkään en ole perehtynyt rasvaprosentin mittauksen menetelmiin, mutta olen käsittänyt, että pihtimittaus olisi luotettavimpia, tai ainakin luotettavampi kuin elektroniset vaakamalliset joissa sähköimpulssi (?) mittaa kehon kudoksia. Pihtimittauksessa ihopoimu kirjaimellisesti napataan pihtien väliin ja mitataan monesta pisteestä eri puolelta kehoa.

   Lyhyellä googletuksella 10% vaadittaisiin pelkästään siihen, että normaalin kehontoiminnan kannalta on tarpeeksi rasvaa.

   Näin on. Nämä nyt eivät enää kuulu blogin puolelle mutta kyllä, rasvaprosenttini on ollut jo vuosia niin alhainen että minulta ovat esimerkiksi kuukautiset jääneet pois. Ei mikään kiva asia mutta niin vain on. Niinkuin toisille voi ylipainon kertyminen olla ongelma, voi toisille taas kehon vähärasvaisuus olla vastaava ”haaste”. :/ Olen aina ollut laiha, minuun ei kerry helposti rasvaa.

   • 4.1.1

    ainorouhiainen sanoo

    Oon itse myös ottanut BioSignaturen kautta mittauksen, sekä myös InBody-mittauksen että myös skannauksen jota verrataan yhtä tarkaksi kuin DXA-mittaus (joka suoritetaan usein sairaaloissa).

    Tuloksena BioSignaturesta sain muutaman prosentin alhaisemman kuin näistä muista, mutta aika oikeilla jäljillä mennään. Ideana tässä BioSigissä on kuitenkin tarkkailla juuri hormonitasapainoa eikä niin itse rasva%

    Mulla oli rasvat 9,7% mitä mittaaja kuitenkin vertasi samoihin lukemiin kuin Bodyfitness – kisaajan tulosta, jonka hän oli mitannut kisapäivänä. :D Eli aika kireessä kunnossa oot!

    • 4.1.1.1

     ainorouhiainen sanoo

     Pakko lisätä vielä, että mun kohdalla melko alhaisilla rasvoilla ei ole ollut mitään vaikutusta hormonitoimintaan tai kuukautisiin. Yksilöllisiä juttuja myös nämä!

     • 4.1.1.1.1

      Sanni sanoo

      Yksilöllisiä juttuja myös nämä!

      Aivan, joitain kropan asioita on tosi vaikea tai mahdotonkin selittää biologisesti. Itse olen ollut yhdessä elämänvaiheessa vielä huomattavasti nykyistä laihempi, eikä se tuolloin vaikuttanut kuukautisiin.

   • 4.1.2

    sanoo

    Optimal Performancen omistajana kommentoin pikkuisen :) Pihtimittauksella ei saada absoluuttisen tarkkaa tulosta, ja riippuu hieman vartalon rasvaa keräävistä kohdista, miten lähellä oikeaa pihtimittauksen tulos on. Olen tästä kirjoittanut mm. kirjoihini useampaan otteeseen. Olemme verranneet BioSignature-mittauksen tuloksia DEXA-mittaukseen (jolla saadaan tyypillisesti hyvin lähellä totuutta oleva lukema, kuten myös mm. tutkimuslaitoksissa käytettävällä vedenalaispunnituksella). BioSig ja muut hyvätkin pihtimittaukset näyttävät usein pari prosenttiyksikköä alaspäin todelliseen verrattuna. Naisilla lukema saattaa heittää jopa 5 % koska BioSig-mittauksessa käytettävä laskukaava jättää huomioimatta alavartalosta etu- ja takareiden millimetrilukemat, jotka naisilla tyypillisesti ovat ne kaikkein korkeimmat. Näin voidaankin sanoa, että Sannin tulos on todennäköisesti jossain 10-14 % välillä. Tämä on naiselle jo kilpaurheilijan lukema. Toisilla kroppa on tottunut ajan saatossa hyvin matalaan rasvaprosenttiin eikä tällaisesta ole haittaa hormonitoiminnalle.

    Rasvaprosentin puolesta sinä Sanni ”kestäisit” ihan hurjan paljon enemmänkin hiilareita mitä todennäköisimmin, jopa 300-400 grammaa päivässä. Tyypillisesti näin alhaisella rasvaprosentilla insuliiniherkkyys on erittäin hyvä ja suorituskyky (+pitkässä juoksussa koko hormonitasapaino) voi kärsiä liian matalista hiilareista.

    Terkkuja sinne Tampereelle ja miehellesi myös :)
    <3 Kaisa

    • 4.1.2.1

     Sanni sanoo

     Kiitokset tarkennuksesta, Kaisa :)

     Mitä hiilareiden ”kestoon” tulee, ei ole kyse (enää tässä vaiheessa ainakaan) siitä mitä kestän ja mitä en, vaan mieltymyksestä. Syön mieluummin kasviksia kuin korkeahiilarisia lähteitä, niin yksinkertaiseksi asian voi lopulta tiivistää. :) Ne ovat älyttömän paljon paremman makuisia ja huomattavasti ravintorikkaampiakin. 300-400 g hiilareita on niin paljon että muita lisukkeita ei juuri aterioille mahtuisikaan (tai vatsaankaan) = ei tilaa kasviksille = palaisin normaalihiilihydraattiseen ruokailuun. Mieluummin kasviksia tähän koneeseen kuin riisiä ja pottua kiitos, tästä en jousta :) Syön oikein mielelläni kohtuullisen määrän korkeahiilarilisää muun aterian kyljessä kun se ilmiselvästi auttaa jaksamaan lenkkipolulla, mutta kokonaan en ala kasviksia viljan tai perunan vuoksi hylkäämään. :) Se tuntuisi kertakaikkiaan hulluudelta.

     • 4.1.2.1.1

      sanoo

      Ymmärrän hyvin Sanni :) Se on totta että kasvikset ”vie tilaa” herkästi niiltä korkeahiilarisilta lisukkeilta ja kun hiilareita nostetaan, vihannesten määrä voi tippua. Meillä asiakkaat on saaneet loistavia tuloksia sillä, että iltaa kohti lisätään aterioille hiilaria. Kyllähän se kasvisten osuutta voi vähän pienentää, mutta samaan aikaan unenlaatu paranee (jos sen kanssa on mitään haasteita), glykogeenivarastoja saadaan täytettyä treeniä & arkea varten ja hormonitasapaino tykkää hyvää palauttavammasta unesta. Valitettavaa on se, että pitkällä aikavälillä VHH (oli se sitten mieltymys tai tarkoitus tai vahinko) vaikuttaa mm. kilpirauhashormoneihin haitallisesti (T4 => T3 -muunnos heikkenee), stressihormonitasoihin (uni saattaa heikentyä, liikunnasta palautuminen heikompaa) ja usein stressihormonien kuorman kautta myös sukuhormoneihin (mm. progesteroni laskee => kuukautishäiriöt). Näitä kannatta miettiä jos on yhtään sellainen olo että kropassa ei ihan kaikki pelaa kuten toivoisi. En tiedä mikä tilanne sinulla on, eli jos kaikki pelaa hyvin niin voihan olla että elimistö on vain hienosti adaptoitunut nykyiseen ruokavalioon. Meidän kokemuksemme mukaan vaan pitkäaikainen VHH heikentää arjesta ja urheilusta palautumista & niiden suorituskykyä, etenkin jos stressiä on paljon. Ja nuo hormonaaliset ongelmat ovat vain yksi osa sitä vyyhtiä. Siksi me ollaan OP:lla otettu nykyisin aika erilainen linja esim. 5 vuoden takaiseen nähden, emmekä uskalla VHH:ta suosittaa ellei kyse ole ihmisestä joka on jatkuvassa valmennuksessa. Mutta sinähän et ole :) Jokainen toki tekee kuten parhaaksi omalla kohdallaan näkee. <3

      • 4.1.2.1.1.1

       Sanni sanoo

       Valitettavaa on se, että pitkällä aikavälillä VHH (oli se sitten mieltymys tai tarkoitus tai vahinko) vaikuttaa mm. kilpirauhashormoneihin haitallisesti (T4 => T3 -muunnos heikkenee), stressihormonitasoihin (uni saattaa heikentyä, liikunnasta palautuminen heikompaa) ja usein stressihormonien kuorman kautta myös sukuhormoneihin (mm. progesteroni laskee => kuukautishäiriöt).

       Mun kilppariarvot on otettu kaksi kertaa sen jälkeen kun vaihdoin vhh:lle, viimeksi pari-kome vuotta sitten, ja silloin ne oli normaalit, tai lääkäri ei ainakaan nähnyt niissä mitään huolestuttavaa. Tietysti saattaisi olla paikallaan ottaa arvot taas uudelleen ja katsoa onko jotain tapahtunut.

       Mitä uneen tulee, unen tarve selvästi vähentyi ruokavaliomuutoksen jälkeen mutta FitFarm-jaksoa lukuunottamatta olen nukkunut varmaan paremmin kuin koskaan ennen, nukahdan helposti, uni on tasaista ja mikä parasta: herään aamulla pirteänä vailla ennen niin tuttua tokkuraa ja ”aamupöhnää”.

       Kuukautisista sitten taas on mahdoton sanoa mikä niiden poisjääntiin on vaikuttanut. :/ Sehän voi olla myös vhh:n aikaansaamat muutokset kehonkoostumuksessa ja hormonitasoissa, ei kai sitäkään voi pois laskea, mutta jos haluaa tarttua pelkkään painoon ja rasvaprosenttiin, niin olen aiemmissa elämänvaiheissani ollut paljon laihempi kuin ennen vhh:lle vaihtoa, ja kuukautiset tulivat kuitenkin normaalisti.

       Tytin kanssa kun juttelin viime tapaamisessa niin hän oli sitä mieltä, että juustoja sun muita rasvaisia herkkuja ei olisi tarvinnut jättää pois vaan lähteä vain sille linjalle, että lisää aterioille hiilarinlähdettä (toki se on aina jonkin verran pois kasviksista, mutta se on ihan ok kunhan ei tarvitse pelkkää riisiä puputtaa :)). Tällöin kalorit eivät olisi tippuneet niinkuin ne nyt tekivät FF-kokeilujaksolla enkä olisi menettänyt rasvakudosta. No, mielenkiinnolla odotan millaisen paketin Tytti mulle käärii sitten kun valmennus alkaa på riktigt :)

 4. 5

  Morre sanoo

  Moikka!

  Tätä oli minusta kiva lukea ja seurata. Olen itse reilusti ylipainoinen (joskin juuri noin puolen vuoden sisään 15 kg laihtunut, mutta vielä on pudotettavaa) enkä koe tällaisia omakohtaisia postauksia huonoksi asiaksi. Alleviivaat vahvasti omaa kokemusta, omaa fiilistä, omia tavoitteita jne., etkä ikinä anna ymmärtää, että kaikkien muiden olisi tehtävä samoin. Et siis saarnaa, vaan tarinoit. Sillä on eroa!
  Tsemppiä! Täällä luetaan kyllä :)

 5. 6

  Anu sanoo

  Pelottavaa, että todella alhainen rasvaprosentti ja painon menettäminen jo ennestään todella hoikasta varresta, ei mietityttänyt valmentajaa. En kyllä antaisi paljoa arvoa moiselle valmentajalla, koska me kaikki tiedämme, että noin alhaiset rasvaprosentit todellakin haittaavat naisen hormoonitoimintaa ja hyvinkin saattaa saada kehon monilta osin hyvin sekaisin ja huonoon kuntoon. Yritähän kerryttää ne muutamat menettämäsi kilot takaisin. Tsemppiä vaan sinulle ja hyvää kevättä.

  • 6.1

   Sanni sanoo

   Pelottavaa, että todella alhainen rasvaprosentti ja painon menettäminen jo ennestään todella hoikasta varresta, ei mietityttänyt valmentajaa.

   Valmentaja oli kyllä samaa mieltä siinä, että painoa ei tarvitsisi yhtään tippua, mutta samalla minulle annettiin ymmärtää, että rasvan palaminen on kuitenkin ”hyvä juttu” ja kertoo siitä, että jotain tapahtuu.

   En missään nimessä usko että valmentaja halusi näivettää minua, mutta arvelen hänellä vain olevan erilainen näkemys terveellisestä rasvaprosentista. Kun painoni kuitenkin pysyi koko ajan virallisen normaalipainon rajoissa (BMI:n mukaan), niin ehkä se vaikutti siihen, ettei asiaa nähty huolestuttavana. Varmaan siinä ei todellisen huolen aihetta ollutkaan, mutta itse koin rasvan lähdön tarpeettomana ja ei-toivottuna.

   Kyllä ne kilot varmasti palaavat nopeastikin juusto- ja viinikuurilla ^_^ :D

 6. 7

  Susa sanoo

  Onnistumiset ovat ihana asia, eikä se tosiaan ole Afrikan lapsilta pois. Se maapläntti on kyllä ihan itse kohtalonsa järjestänyt.
  Kun katson kuviasi, siis lähtökohtaa, en näe kropassa mitään vikaa. Lihasta on eikä läskiä näy.
  Kilojen putoaminen lähtökohdasta alkaa näyttämään jo vähän olevan liikaa – pitääkö kaikkien näyttää liian laihoilta ja kohta lähes anokrektisilta?
  Tiedän, että et siedä arvostelua, tämä ei sitä ollut, vain pohdintaa.

  • 7.1

   Sanni sanoo

   Kilojen putoaminen lähtökohdasta alkaa näyttämään jo vähän olevan liikaa – pitääkö kaikkien näyttää liian laihoilta ja kohta lähes anokrektisilta?

   En tiedä luitko postausta pidemmälle tuon Afrikan lapsi -aloituksen jälkeen (ehkä katsoit vain kuvat?), mutta jutussahan nimenomaan tuon esiin sen, että painon putoaminen valmennusjakson aikana ei todellakaan ollut mieluisa lieveilmiö ja harmittelen luurankomaistunutta ulkonäköäni. Eli ei, kaikkien tai kenenkään ei todellakaan ”pidä” näyttää anorektisilta.

  • 7.2

   sanoo

   ”Onnistumiset ovat ihana asia, eikä se tosiaan ole Afrikan lapsilta pois. Se maapläntti on kyllä ihan itse kohtalonsa järjestänyt.” Ai ne lapset vai?

   Pakko sanoa, että olipa yksi rehellisesti kusipäisin kommentti, jonka olen hyvinvointi- ja kauneusblogeissa nähnyt. Olipa trollaus tai ei.

   Itse postauksesta tykkäsin.

   • 7.2.1

    Sanni sanoo

    Pakko sanoa, että olipa yksi rehellisesti kusipäisin kommentti, jonka olen hyvinvointi- ja kauneusblogeissa nähnyt. Olipa trollaus tai ei.

    Toiset osaavat tämän ”positiivisen energian” jakamisen taidon… :/

    • 7.2.1.1

     Elli A sanoo

     Tuo kommentti järkytti itseänikin kun eilen luin näitä.. Ei ole ihan tuollaista tottunut lukemaan. En edes halua tietää millä perusteella joku kirjoittaa, että tietty alue on ”itse kohtalonsa järjestänyt.” Huh huh.

  • 7.3

   Nimetön sanoo

   Olipa puistattava kommentti kyseiseen maanosaan liittyen. Ja koko kommentin luettuani jäi mielikuva, että kirjoittajan ajattelu taitaa olla muutenkin mustavalkoista. Ymmärrän toki, elämä on näin ajateltuna paljon yksinkertaisempaa.

   Tämän kommentin inspiroimana haluankin sanoa kiitokset kaikille Sannin fiksuille lukijoille. Fiksuja kommentteja on onneksi enemmän kuin tökeröjä provoja. Ja tottakai kirjoittajat saavat olla kriittisiä, mutta kritiikin antamista ja hyvää kirjoittamista voi opetella vielä aikuisemmallakin iällä, ja kriittisetkin asiat voi ilmaista ”hyvällä maulla”.

   Kiitos Sanni mainiosta blogista! Kirjoitat hyvin, niin kieliopillisesti kuin sisällöllisestikin! :)

   • 7.3.1

    Sanni sanoo

    kritiikin antamista ja hyvää kirjoittamista voi opetella vielä aikuisemmallakin iällä, ja kriittisetkin asiat voi ilmaista ”hyvällä maulla”.

    Samaa mieltä.

    Täydellistä kielioppia en tosin keneltäkään vaadi mutta se asiallinen ja hyvien tapojen mukainen ilmaisutyyli olisi mukava juttu :) En pidä negatiivisen energian luomisesta, jokainen voisi kommenttia kirjoittaessaan miettiä, jääkö tästä nyt lukijalle ikävä, neutraali vai positiivinen mieli. Ensimmäinen ei mielestäni ole koskaan perusteltua.

 7. 8

  Karoliina sanoo

  Kivan kattava postaus taas, mutta kyllä olen sun kanssa ihan samaa mieltä siitä, että Tammikuun synttärikuvassa näytät säteilevältä ja terveeltä, kun taas näissä viimepäivinä otetuissa kroppakuvissa rasvat on todellakin liian alhaalla eikä se näytä enää kovin kauniilta, eikä muutenkaan tee naisen kropalle mitään kovin hyvää. Minusta voi olla hyvässä ja lihaksikkaassa kunnossa myös vähän korkeammallakin rasvaprosentilla ja näyttää hyvältä, tsemppiä rasvojen takaisin kerryttämiseen :)

 8. 9

  Minä sanoo

  Pidän blogistasi, mutta nyt on pakko kommentoida kriittisesti koska monet ottavat vaikutteita blogeista.

  Tuohon kohtaan jossa kirjoitat rasvaprosentista olisi mielestäni asiallista lisätä joku huomautus siitä että noilla luvuilla ei naisella normaali hormonitoiminta pelaa. Ihan vaikka nuoria/muuten asioista tietämättömiä ihmisiä varten.

  Eikö normaali hormonitoiminta olisi paljon tärkeämpi ja tavoiteltavampi asia kuin ulkonäkö tai edes se että jaksaa juosta? Eikö se olisi ennen kaikkea asia joka sinun tilanteessasi pitäisi saada kuntoon?

  Vie vähän kyllä pohjaa näiltä ruokavaliopostauksilta, että kropan normaalin toiminnan kustannuksella pidetään kiinni tietystä ruokavaliosta..

  • 9.1

   Sanni sanoo

   Vie vähän kyllä pohjaa näiltä ruokavaliopostauksilta, että kropan normaalin toiminnan kustannuksella pidetään kiinni tietystä ruokavaliosta..

   Ymmärrän huolesi mutta kuten olen monesti kertonut, olen aina ollut laiha, koko elämäni. Ennen mitään ruokavaliomuutoksia. Ruokavaliomuutos ei liittynyt millään tavoin tietyn kehon koostumuksen tai rasvaprosentin tavoitteluun.

   Eikö normaali hormonitoiminta olisi paljon tärkeämpi ja tavoiteltavampi asia kuin ulkonäkö tai edes se että jaksaa juosta? Eikö se olisi ennen kaikkea asia joka sinun tilanteessasi pitäisi saada kuntoon?

   Hormonitasapainoon liittyvät jutut ovat mielestäni jo sen verran yksityinen asia että ne eivät kuulu blogiin, mutta voin kertoa että kyllä, totta kai olen yrittänyt saada asian kuntoon ja käynyt vuosien varrella lukuisat kerrat lääkärillä hormonitasapainon vuoksi. Kaikki asiaan liittyvät kokeet on otettu ja arvot ovat kunnossa. Lääkärien mukaan olen täysin terve ihminen vaikka rasvaprosenttini on sen verran alhainen että se on vaikuttanut kuukautisiin, eikä kuukautisten poisjäänti vaaranna terveyttäni. Sillä on merkitystä jos haluaa lapsia, mutta nämä asiat kuuluvat blogiin vielä vähemmän.

   Mitä ajattelisit minun voivan asialle käytännössä vielä tehdä? Syön jo normaaliruokavaliollani täysin riittävästi eli kulutuksen verran kaloreita (eli enemmän kuin tällä FitFarmin ruokavaliolla), syön aina vatsan täyteen ja kylläiseksi. Olisiko ratkaisu asiaan lihotuskuuri, onko se sitten terveellistä?

   • 9.1.1

    Minä sanoo

    Vaikeaa tämä blogeihin kommentointi (kuten bloggaaminenkin), sillä tässä joutuu molemmat tasapainoilemaan yksityisyyden yms kanssa.

    Olet kuitenkin itse kirjoittanut täällä vaikkapa hiilarikammosta ja niiden turhasta välttelystä..yleisellä tasolla tätä näkee mielestäni liikaa ja sen takia haluan kommentoida näitä kirjoituksia sillä näillä ruokavalioiden noudattamisilla ja ruokien rajaamisella pois voi olla negatiiviset seuraukset sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Nythän on näkynyt paljon entisiä fitnesskisaajia kilpirauhassairauksineen kertomassa mitä ei kannata tehdä.

    Hienoa jos voit hyvin noin alhaisella rasvaprosentilla ja ilman kuukautisia, itse olen ollut siinä käsityksessä että kuukautisten poisjäänti on esim luuston kannalta huono asia ja voi altistaa osteoporoosille.

    Edelleenkään ei ole tarkoitus niinkään kommentoida sinua henkilökohtaisesti vaan tuoda myös sitä kääntöpuolta mukaan keskusteluun.

    • 9.1.1.1

     Sanni sanoo

     Olet kuitenkin itse kirjoittanut täällä vaikkapa hiilarikammosta ja niiden turhasta välttelystä..yleisellä tasolla tätä näkee mielestäni liikaa ja sen takia haluan kommentoida näitä kirjoituksia sillä näillä ruokavalioiden noudattamisilla ja ruokien rajaamisella pois voi olla negatiiviset seuraukset sekä psyykkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille. Nythän on näkynyt paljon entisiä fitnesskisaajia kilpirauhassairauksineen kertomassa mitä ei kannata tehdä.

     Ymmärrän jälleen hyvin mitä tarkoitat, ruokien poisrajaamisella on varmasti toisille yksilöille ikäviä vaikutuksia ja se tosiaan näkyy mediassakin. Ja siitä on hyvä puhua. Kuitenkaan en koe että ongelma koskee minua enkä osaa samaistua ajatukseen että ruokavaliolla (siis vhh, ei FitFarm-kokeilu) olisi omalla kohdallani ollut ”negatiivisia seurauksia psyykkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille”. Kirjoitit ettei ole tarkoitus kommentoida juuri minua henkilökohtaisesti, mutta vaikea olla vastaamatta kommenttiin oman tilanteeni kannalta, kun edellinen kommenttisi kuitenkin kritisoi suoraan juuri minun ruokavaliotani ja olettamiasi syitä sen noudattamiselle.

     Se, että olen säännöstellyt esim. hedelmien syöntiä minkä toki myönnän turhaksi ei vielä täytä näkemystäni ”negatiivisesta psyykkisesta seurauksesta”, sellaisena näen asian joka aiheuttaa henkilölle ahdistusta ja vaikeuttaa normaalia elämää.

     Tuntuu että vhh:ta on jotenkin niin helppo parjata, etenkin kun sen äärinoudattamisella voi epäilemättä olla terveydelle epäedullisia vaikutuksia. Mutta vhh on laaja käsite eikä ole ”yhtä vhh:ta”, vähähiilihydraattisuus tai hiilihydraattitietoisuus sinällään ei tee ruokavaliosta epäterveellistä. Jos Suomen arvostetuimpiin kuuluva ravitsemusasiantuntija Patrik Borg on tätä mieltä (häntä diggaavat suunnilleen kaikki ravitsemusalan tyypit), niin moni muukin voisi höllätä asennettaan.

     Hienoa jos voit hyvin noin alhaisella rasvaprosentilla ja ilman kuukautisia, itse olen ollut siinä käsityksessä että kuukautisten poisjäänti on esim luuston kannalta huono asia ja voi altistaa osteoporoosille.

     Voin hyvin. Mutta se pitää paikkansa että kuukautisten poisjäänti voi altistaa osteoporoosille. Se on tietysti huomioitu lääkehoidolla.

   • 9.1.2

    mirri sanoo

    Minun on nyt pakko ihan kommentoida hormonaalisiin ongelmiin kun aiheesta on omakohtaisia kokemuksia. Toivottavasti asia on osaltasi perusteellisesti tutkittu ja saat oikeanlaista hoitoa. Nimittäin sinun ikäiselläsi naisella kuukautisten poisjääminen ei ole tosiaankaan ok ja syy täytyy perusteellisesti selvittää. Voisin kuvitella, että hyvin hoikan ihmisen kohdalla lääkärit helposti olettavat että syy on vain ja ainoastaan rasvaprosentissa. Itselläni kuukautiset jäivät mystisesti pois alle kolmevitosena ja lääkärit olivat sitä mieltä, että kyllä ne sieltä aikanaan tulevat, kyse on vaan stressistä. Olin itse ihan tyytyväinen tilanteeseen kun lapsetkin olin jo saanut, kunnes eräs työterveyslääkäri passitti minut hormoniongelmiin erikoistuneelle gynekologille ja luustontiheysmittaukseen. Suht lyhyessä ajassa estrogeenivaje oli ehtinyt vaikuttaa luustoon ja minulla oli jo osteoporoosia yhdessä nikamassa! Nyt on onneksi hoito kunnossa ja luusto tihenemään päin.

    • 9.1.2.1

     Sanni sanoo

     mirri, vaikka näin yksityisluonteiset jutut eivät mielestäni kuulu blogin puolelle eikä kuukautiskeskustelu liity FitFarm-kokemukseeni, voin vastata sen verran että syitä kyllä selvitettiin todella perinpohjaisesti usean vuoden ajan ja lääkärin mukaan kaikki ajateltavissa olevat verikokeet ja kuvaukset suoritettiin. Niistä näkyi vain että kaiken pitäisi olla kunnossa. Lääkärit eivät keksineet muuta syytä kuin rasvaprosentin, vaikka se kuukautisten poisjäädessä ei ollut näin alhaisissa lukemissa kuin nyt ja periaatteessa ihan terveellä alueella. Tietysti rasvakudoksen määrän vaikutus estrogeeniin tuotantoon on hyvin yksilöllinen.

     Kaikkien tutkimusten jälkeen lääkärit nostivat kätensä ilmaan ja totesivat etteivät he voi auttaa enempää, vaikka itse intin että täytyyhän asialle saada arvailuja tarkempi selitys. Minulle todettiin että tervetuloa takaisin sitten kun lastenhankinta tulee ajankohtaiseksi, muuten (julkinen) terveydenhuolto ei enää resursseja laita asian tutkimiseen ”kun kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus”. Olin äkäinen tästä asenteesta ja ylipäänsä länsimaisen lääketieteen suhtautumisesta terveyteen usein vain sairauden parantamisen näkökulmasta , mutta samalla on toki myös ymmärrettävää että terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset. Varmasti minunkin olisi pitänyt saman tien mennä yksityispuolelle jollekin näihin juttuihin erikoistuneelle lääkärille, kuten sinäkin teit, mutta en koskaan mennyt. Eihän se toisaalta ole vieläkään liian myöhäistä.

     • 9.1.2.1.1

      mirri sanoo

      (…)

      Oikein ihanaa kevättä ja yllätysreissua toivottaa lukijasi mirri <3

      • 9.1.2.1.1.1

       Sanni sanoo

       Kiitos mirri :) Otin antamasi tiedot talteen tästä kommentista :)

   • 9.1.3

    Vilma sanoo

    Kysymyksesi, mitä käytännössä voisit asialle tehdä, oli varmaankin lähinnä retorinen, mutta pakko silti tarttua siihen. Sinun rasvaprosentillasi olisi nimenomaan terveytesi kannalta syytä vähintäänkin jättää kaikenlaiset extreme-kalorinlaskudieetit väliin ja nautiskella kohtuudella juustoista, viinistä ja muusta elämästä. Muistelen vielä tässä myös taannoista induktiokuuriasi, jolloin jo ihmettelin samaa: miksi väkisin kikkailla ruokavaliolla epäterveen alhaista rasvaprosenttia vieläkin matalammaksi, varsinkaan jos ei tahdo rasvaprosenttinsa laskevan. Tiukankaan ruokavalion noudattamisessa sinänsä ei ole mitään huolestuttavaa, mutta terveyden kustannuksella leikkimisessä todella on. Enkä sano tätä mitenkään arvostellakseni, vaan aidosti toivon, että heräisit miettimään terveyttäsi. Hyvällä ololla kun ei ole välttämättä mitään tekemistä terveyden kanssa.

    • 9.1.3.1

     Sanni sanoo

     . Sinun rasvaprosentillasi olisi nimenomaan terveytesi kannalta syytä vähintäänkin jättää kaikenlaiset extreme-kalorinlaskudieetit väliin ja nautiskella kohtuudella juustoista, viinistä ja muusta elämästä.

     Kuvailit juuri perustapani syödä; nautiskeleva viini/juusto”dieetti” on käytännössä mun normidieetti ^_^ Normaaliruokailunihan on todella, todella kaukana FitFarm-kokeilun ruokavaliosta. Aloittaessani kokeilun en tietenkään voinut tietää että se tulisi olemaan vähempikalorinen kuin normiruokavalioni, en ollut koskaan aiemmin ylipäänsä laskenut kaloreita enkä tiennyt paljonko kaloreita normiruokavaliollanikaan syön. Vasta kokeilun aikana tuli ilmeiseksi, että normiruokavalioni on energiapitoisempaa. Jos olisin tiennyt että FF on yhtä kuin ”rasvat veks” -dieetti, en tietenkään olisi lähtenyt siihen.

     Olen otettu huolestanne mutta toivottavasti hyvät lukijat (tai te huolestuneet lukijat) olette tutustuneet ruokavaliokokeiluni taustoihin ja ymmärrätte, että esimerkiksi FitFarm-dieetti oli todellakin vain kertaluonteinen jakso. Ja nuo muutamat aniharvat induktiojaksot – pari kahden viikon jaksoa viiden vuoden aikana… Ymmärtäisin huolen jos olisin jatkuvasti induktiolla, mutta muutama parin viikon minihiilarijakso viidessä vuodessa ei vaaranna kenenkään terveyttä eikä ole merkki häiriintyneestä ruokasuhteesta.

     Tiedän että tarkoitatte vain hyvää enkä ”suutu” näistä kommenteista, mutta tokihan se surettaa että huolehditte. Kun syytä huoleen ei oikeasti ole, jos istuisit mun kanssa ruokapöytään viikoksi tai kahdeksi luulen että fiilis olisi aika lailla keventynyt :) Myönnän että hieman väsyttää se, että laihan näköinen varsi niin yleisesti tulkitaan yhtäläisyysmerkiksi epäterveen tai jollain tapaa kituilevan syömisen kanssa. Ehkä kommentit hiljenisivät jos kommentoijat näkisivät mitä ja minkä verran oikeasti syön normaaliarjessani :) 3 kk:n kokeilujakso oli juuri sitä mitä nimi kertoo: aikansa kestäväkokeilujakso.

     • 9.1.3.1.1

      Vilma sanoo

      Hyvä, jos noin todella on! Ymmärtänet kuitenkin, että on vakkarilukijana ja lääkärinä hyvin vaikea olla huolestumatta, kun rasvaprosentista 12 nipistetään vielä tavalla tai toisella vähän pois. En usein kommentoi, vaikka seuraankin blogiasi päivittäin. Nyt oli kuitenkin pakko, koska ihan oikeasti järkytyin tästä postauksesta. Toivottavasti postaat myös rasvaprosenttisi noususta juusto- ja viinidieetille palattuasi, kuvien kera :)

      • 9.1.3.1.1.1

       Sanni sanoo

       on vakkarilukijana ja lääkärinä hyvin vaikea olla huolestumatta, kun rasvaprosentista 12 nipistetään vielä tavalla tai toisella vähän pois.

       Ihan kohteena itsenäänkin huolestuu ;) :) Sitähän tässä postauksessa varsin selkeästi toin esiin.

       Postaan totta kai jatkosta, tarkoitus on kirjoittaa vastaavanlainen seurantasarja OP:n valmennuksesta kuin FitFarmista. Kun juoksukuntotavoite on nyt saavutettu, niin uusi tavoite viilataan varmaankin naisellisemman kropan toiveista ^_^

       • 9.1.3.1.1.1.1

        Terhi sanoo

        Jotenkin jää joidenkin ihmisten kommenteista sellainen kuva, että vaikka väittävät olevansa vakkarilukijoitasi, niin eivät kuitenkaan selvästikään LUE juttujasi.
        Jos monen rivin kommentin viitsii kirjoittaa, niin luulisi edes sen blogitekstin lukevan alusta loppuun ensin.

        ”Hyvällä ololla kun ei ole välttämättä mitään tekemistä terveyden kanssa”.
        Jos ihan oikeasti on hyvä olo päivästä toiseen, niin kyllä luulisi, että silloin palikat olisivat hyvin kohdillaan :)

        • 9.1.3.1.1.1.1.1

         Sanni sanoo

         :)

         Kiitos Terhi :)

         (…ellei hyvä olo johdu jonkun kohdalla vaikka päihteistä…. )

 9. 10

  Axa sanoo

  Hitsi, kylläpä meni nopeasti kolme kuukautta! Kiitos perusteellisesta katsauksesta, taattua Sannia. :-)

  Olet hauska, pohtivainen ja kaunis nainen.

  MUTTA: Kuukautisten poisjääminen liian alhaisen rasvaprosentin takia ei missään nimessä ole tavoiteltava tila kenellekään. Se on merkki hormonitoiminnan häiriöstä (tai raskaudesta :-). Se on syy mennä lääkäriin, niin kuin kerrot tehneesikin.

  Toivoisin, että korostat tätä, koska blogiasi lukevat monet nuoret tytöt.

  Naisen normaali hormonitoiminta edellyttää tiettyä rasvamäärää ja se on kyllä tavoittelemisen arvoista ja ennen kaikkea terveyttä. Vaikka ihan sitten tietoisesti ”lihottamalla”.

  • 10.1

   Sanni sanoo

   Kiitos kommentistasi, Axa.

   MUTTA: Kuukautisten poisjääminen liian alhaisen rasvaprosentin takia ei missään nimessä ole tavoiteltava tila kenellekään.

   Olen tästä aivan samaa mieltä. Kuukautisjuttu ei kuitenkaan liity mitenkään FitFarm-valmennukseen eikä sen aikaansaamiin kehonkoostumusmuutoksiin, joten en koe asiaankuuluvaksi alkaa ruotimaan asiaa FitFarm-valmennusraportin yhteydessä. Tai blogissa muutenkaan, sehän on yksityisasiani. En ole tavoitellut tällaista tilaa ja koen sen itsekin ikävänä, enkä koe että minun täytyisi alkaa asiaa kommenttilaatikossa muille avaamaan. En siis mitenkään pahastunut kommentistasi, Axa, sitä en tarkoita :)

   Ilman muuta kympin tienoilla oleva rasvaprosentti on asia jota kenenkään ei pitäisi tavoitella (edes fitness-tyyppien vaikka se ilmeisesti kuuluu lajiin, no, se on laji jota en ole koskaan ymmärtänyt). Minulla on aina ollut luonnostaan alhaiset rasvalukemat enkä ole mielestäni koskaan kirjoittanut blogissa sävyyn, jossa ihannoisin tätä laihuuttani, päin vastoin. Ihannoin terveyttä ja hyvää, energistä oloa. Siihen eivät poisjääneet kuukautiset ole onneksi vaikuttaneet.

   Lisäsin nyt kuitenkin tekstiin huomion alhaisen rasvaprosentin epäsuositeltavuudesta. Toki sen ajattelisi tai toivoisi olevan itsestäänselvyys mutta saatat olla oikeassa, hyvin nuori lukija voi kenties tulkita asioita eri lailla kuin aikuinen.

   • 10.1.1

    Axa sanoo

    :-) Teini-ikäisiä tyttöjä lähipiirissä, niin sitä ehkä on hieman herkistynyt tällaisille jutuille.

    Haluan korostaa että en koe, että sinä ikinä olisit mitenkään ihannoinut laihuutta vaan pikemminkin olet ollut hyvän olon ja hyvän kehotuntemuksen lähettiläs. Jatkoa odotellessa!

    • 10.1.1.1

     Sanni sanoo

     Haluan korostaa että en koe, että sinä ikinä olisit mitenkään ihannoinut laihuutta vaan pikemminkin olet ollut hyvän olon ja hyvän kehotuntemuksen lähettiläs.

     Noniin, hyvä kuulla ^_^ *huojentuu*

 10. 11

  FrauR sanoo

  Hei Sanni!

  Täytyy kyllä sanoa, että arvostan paneutumistasi aiheisiin todella paljon. Oli sitten kyse ruokavaliosta, kosmetiikasta tai matkailusta. Tämä on ihan huippublogi, kiitos!
  Minusta muutoksen kyllä huomaa noista ennen ja jälkeen kuvista, mutta tekstistäsi ymmärtää, ettei muutos ollut kauhean mieluinen. Mielenkiinnolla odotan seurvaavaa kokeiluasi :-)
  Mukavaa toukokuuta, nauti juusto- ja viinikuuristasi!

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Mukavaa toukokuuta, nauti juusto- ja viinikuuristasi!

   Kiitos, I sure will ^_^

 11. 13

  satu sanoo

  Tosi mielenkiintoinen juttu, kiva kun kirjoitit. Vielä suuremmalla mielenkiinnolla odotan op-kokemuksiasi kun itsekkin olen heidän asiakkaanaan ollut.

 12. 14

  Minna sanoo

  Tosi mielenkiintoinen postaus. Ja kiva lukea ”rehellistä” palautetta tuosta ruokavaliosta. Seuraan blogiasi ahkerasti, harvoin kommentoin. :)

 13. 15

  Jonttu sanoo

  Täällä kirjoittelee onnellinen Nutri-Repair-shampoon ja -hoitoaineen omistaja (kyllä, on tullut luettua vähän karkkipäivää). :) Pääsevät ensikokeiluun illalla. Ja paketin mukana tuli muuten aivan ihana tuoksunäyte, kun valitsin, että haluan muutaman pienen yllätystuotteen kaupan päälle. Oletko testannut sellaista kuin Voile d’ambre? Tykkään todella paljon! Ei ehkä suurin suosikkini, mutta tällainen tuoksu on jäänyt minulla mieleen lapsuudesta ja olenkin halunnut löytää jonkun tällaisen. Nyt löysin ihan vahingossa! :)

  Luin postauksen aamulla linja-autossa ja minua nauratti tuo pyllyjuttu (vaikka se on kai sinulle ikävä, mutta nauroin lähinnä mukavan kirjoitustyylin vuoksi). Asiat olisivat varmaankin aika hyvin, jos antaisin puolet pyllystäni sinulle – sinä saisit vähän rasvaa kaipaamaasi kohtaan ja minä pääsisin eroon turhasta 50 prosentista. :) Reisistä voisin lahjoittaa myös erittäin mielelläni. Ota yhteyttä, jos kiinnostaa. :)

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Ota yhteyttä, jos kiinnostaa. :)

   Jonttu ^_^ <3 <3 Pebaa tänne vain, kiitos, ja reittäkin mahtuu :)

   Voile d'Ambresta – se on oikein hyvä tuoksu (puiset, mausteiset tuoksut on mun juttu etenkin talvella), tykkään ylipäänsäkin koko YR:n Secrets d'Essences -sarjasta, mutta jokin tietty hienostuneisuus Voile d'Ambresta kuitenkin lopulta puuttuu joka tekisi minusta sen fanin.

 14. 16

  Amenorrea sanoo

  Kiinnostavaa on ollut seurata valmennusprojektiasi ja odottelen jatkoa!
  Kuukautisten pois jääminen on usein sidoksissa painoon ja rasvaprosenttiin ihan samalla lailla kuin niiden alkaminenkin. Amenorreaan liittyy osteoporoosiriski, mikä itselläni näkyi muutoksina lannerangasta otetussa röntgenkuvassa jo parikymppisenä kun alla oli kuukautisten poisjääminen vuodeksi ja liian alhainen paino ja rasvaprosentti viiden vuoden ajalta. Kaikkien mittareiden mukaan olin normaalipainoinen mutta alla oli rankkaa liikuntaa ja viiden vuoden syömishäiriö. Vaikka BMI oli ns. normaali olin luontaiseen painooni nähden reilut 10 kg alipainoinen. Kun tilanne korjaantui, paino tasaantui samaan kuin puberteetin alkaessa, kuukautiset palasivat. Minulle se oli tervehtyneen kropan ensimmäisiä merkkejä.
  Tsemppiä valmennukseen ja juoksutreeneihin!

  • 16.1

   Sanni sanoo

   Kuukautisten pois jääminen on usein sidoksissa painoon ja rasvaprosenttiin ihan samalla lailla kuin niiden alkaminenkin.

   Syitä on myös monia muita, kuten munasarjojen kasvain tai muu sairaus tai aivolisäkeperäinen syy. Minun kohdallani painoa ja rasvaprosenttia pidettiin alun alkaen epätodennäköisempänä selityksenä ja syyn arveltiin olevan elimellinen. Se oli tietysti toisaalta vielä pelottavampi vaihtoehto. Onneksi ei kuitenkaan löydetty mitään elimellistä syytä.

   Seuraavaksi pääsen seuraamaan, voisiko uudella hiilihydraattipitoisemmalla ruokavaliollani olla vaikutusta rasvaprosenttiin ja kenties sitä kautta kuukautisiin, kun palaan FirFarm-kokeilun jälkeen syömään enemmän kaloreita. Eli ”normaalit” kalorit yhdistettynä hiilihydraattilisään = ratkaisu? Toisaalta en ole kovin optimistinen mutta mielenkiinnolla seuraan voiko ravinto tähän vaikuttaa.

 15. 17

  mrs sanoo

  Tossa aloitus- ja päätöskuvissa ehkä suurin ero näkyy isompien nivelten (polvet, olkapäät/hartiat, kyynärtaipeet) sekä solisluiden kohdalla. Luut näkyy paljon selkeämmin. Rasvaprosentin tippumisen huomaa käsivarsista (pullottaako suonet enemmän? :D), piirtyvämmistä vatsalihaksista ja sisäreisistä. On kyllä jännä, miten paljon kroppa muuttuu muutenkin sirolla ihmisellä ihan jo parilla kilolla ja miten merkittäviä ne vähäiseltäkin kuulostavat kilot on. Mutta kuten joku sanoikin, niin synttärikuvassa säteilet! Eiköhän tuo pienillä fiksauksilla korjaannu melko nopeasti jo entiselleen :) kiva kuulla, että juoksu kulkee ja peruskunto on parempi!

 16. 18

  nina sanoo

  mielenkiintoinen postaus! minusta kireä kroppa on tavallaan aika hieno – näkyy, että duunia on tehty (treenattu & syöty kurinalaisesti). Ihailen, että jaksoit 3kk:n ajan omistautua tähän! ja saavutit tavoitteesi! löytyisiköhän op:n valmennuksessa balanssi, jonka avulla juoksuhommat rullaisi ja saisit takaisin kaipaamaasi ”pehmeyttä”? :) odotan innolla seuraavaa ”ihmiskoetta”! ^_^

  Asiaan liittymätöntä; ostin miehelleni garnierin peittävän eye rollin. And he is loving it :D

  • 18.1

   Sanni sanoo

   Asiaan liittymätöntä; ostin miehelleni garnierin peittävän eye rollin. And he is loving it :D

   Asiaa ^_^ :)

   löytyisiköhän op:n valmennuksessa balanssi, jonka avulla juoksuhommat rullaisi ja saisit takaisin kaipaamaasi ”pehmeyttä”? :)

   Tätä toivoisin, ja ainakin tuon eilisen tapaamisen perusteella lisäkaloreita on luvassa :)

 17. 19

  Susa80 sanoo

  Jotkut taisivat nyt ymmärtää väärin… Mun käsittääkseni sinulla oli näitä hormonaalisia ongelmia kauan ennen Fitfarmin valmennusta eli kyseinen asia ei siihen vaikuttanut. Tiedän monia (miehiä kylläkin) joiden on vaikea saada painoa vaikka söisivät kuin hevoset. Jokaisen hormonitoiminta on yksilöllinen ja jos se ei toimi, sen kyllä huomaa. Ja varmasti yrittää asiaa korjata. Sinulla on mahtava blogi, olen hiljainen vakiolukija :)

  • 19.1

   Sanni sanoo

   Sinulla on mahtava blogi, olen hiljainen vakiolukija :)

   Kiitos Susa80, mukavaa kun kommentoit :) Vaikka hiljaisetkin lukijat ovat yhtä rakkaita :)

 18. 20

  Outi sanoo

  Moi ja kiitos mielenkiintoisen kokeilun jakamisesta. :) Tarinaasi ja kokemaasi oli todella kiintoisaa lukea. Arvostus siitä, että jaksoit ja uskalsit tällaiseen lähteä – ei meinaan kuulostanut helpolta. Virkistävää lukea tällaisen ”fitness”-ruokavalion kokeilemisesta hieman tavanomaista erilaisemmasta näkökulmasta. :)

 19. 21

  P@ivi sanoo

  Oli hyvän kokonaisraportti. Näkemättä ruokavaliotasi on vaikea sanoa, miten syömättä jättämäsi ruoat olisivat vaikuttaneet lopulta rasvaprosenttiisi, joten siinä mielessä pidän turhana kritisointina valmennusta kohtaan tota rasvaprosentin laskua, jos ohjeita ei ole täysin noudettu vaan sovellettu omaan tarpeeseen (VHH?) sopivaksi.

  Kerroitko valmennuksen aikana valmentajalle, ettet noudata ohjeita täysin? Valmennus on aina valmentajan ja valmennettavan molemmin puolinen sopimus ja jos valmennettava soveltaa omiaan en sinäänsä ihmettele valmentajan reagointia, ettei tee muutoksia enempää esimerkiksi jos hän olisi lisännyt ruokaa hiilihydraattimuodossa, ettei paino olisi laskenut, niin olisitko syönyt ne, vai muokannut itse makroravinteita oman mielesi mukaan?

  Tämä siis rakentavana palautteena ja mielenkiinnolla seuraan OP:n valmennusjakson sujumista. :)

  • 21.1

   Sanni sanoo

   Näkemättä ruokavaliotasi on vaikea sanoa, miten syömättä jättämäsi ruoat olisivat vaikuttaneet lopulta rasvaprosenttiisi, joten siinä mielessä pidän turhana kritisointina valmennusta kohtaan tota rasvaprosentin laskua, jos ohjeita ei ole täysin noudettu vaan sovellettu omaan tarpeeseen (VHH?) sopivaksi.

   Itse asiassa söin useimpina päivinä kalorillisesti enemmän kuin ohjeessa luki, esim. lisäämällä öljyä ja valitsemalla proteiinivaihtoehdoista aina ne energiatiheimmät vaihtoehdot. Eli ne muutamat 20-30 vuorokaudelta poisjäänyttä hiilarigrammaa eivät varmastikaan olleet vastuussa rasvojen laskusta :D

   Kerroitko valmennuksen aikana valmentajalle, ettet noudata ohjeita täysin?

   Kyllä, hän oli täysin viivalla sovelluksistani. Tapaamisissa käytiin aina läpi grammalleen miten olen syönyt.

 20. 22

  Anna sanoo

  Mulle tulee sun tilanteesta mieleen vähän ortoreksia. Syömisen tarkka suunnittelu on tärkeää ja siitä kokee onnistumista. Homman pointti on terveellisyys mutta se menee jotenkin överiksi ja mukana on sitten vielä tosi runsasta liikuntaakin – ja sitten tilannetta onkin jo vaikeampi jarruttaa. Jotenkin vähän huolestuttaa, varsinkin jos hormonitoimintasikin reistaa ja puoliso huomauttelee. Anna itsellesi lupa joustaa säännöistä ja tavoitteista. Pidä hyvää huolta itsestäsi!

  • 22.1

   Sanni sanoo

   Mulle tulee sun tilanteesta mieleen vähän ortoreksia. Syömisen tarkka suunnittelu on tärkeää ja siitä kokee onnistumista.

   Minulle taas tulee kommentistasi mieleen, että et ehkä ole lukenut blogini muita ravintojuttuja tai ylipäänsä näitä Ruokavaliokokeilu 2016 -projektia käsitteleviä kirjoituksiani..? ”Syömisen tarkka suunnittelu”… Olin ostanut 3 kk:n valmennuspaketin johon kuului osana ruokavalio. Valmennuksissa, joissa on ns. paperiruokavaliokonsepti, on yleensäkin tarkoituksena seurata ruokavaliota tarkasti ja suunnitelmallisesti. Omaan ruokailufilosofiaani tämä ei sovi ollenkaan, itse en suunnittele syömisiäni ja syön nälän ja mielihalun mukaan milloin ja mitä haluan, määriä miettimättä. Siksi FitFarm-ruokavalion noudattaminen oli minulle hyvinkin haasteellista ja tarkka rytmi ja vajaakylläisyystilaan jääminen tuntui epäluonnolliselta. Kokeilu tarjosi kuitenkin mielenkiintoista informaatiota ja tyytyväisenä palaan nyt normaaliin ruokailutapaani :)

   Kiitos huolestasi, varmasti tarkoitit hyvää vaikka et ehkä ollut ihan hahmottanut mistä tässä raportissa ja projektissa oli kysymys.

 21. 23

  Emma sanoo

  Kiitos tästä raportoinnista, tätä on ollut mukava seurata! Itse kyllä kyseenalaistan valmentajan toiminnan, jos ei ole huolissaan rasvaprosentista. No, eiköhän se palaudu takaisin oman ruokavaliosi myötä :)

  Olen itse myös ollut FitFarmin nettivalmennuksessa. Tuloksia tuli, mutta palasin nopeasti omaan vanhaan ruokavaliooni. Annoskoot olivat liian isoja ja en tottunut ruokarytmiin. Syön hyvin kevyen aamupalan ja lounaan joilla pärjään hyvin päivälliseen asti, joten päivästä riippuen syön 3-4 ateriaa. 4 tunnin välein syöminen ei vaan onnistu. Koko 10 viikon ajan olo oli turvonnut ja tukala. Niin me ihmiset ollaan erilaisia, että pitää löytää se oma ruokavalio. Tämän kokemuksen jälkeen olen kyseenalaistanut ”ideaalin ruokavalion”. Minä voin paremmin, kun en syö 4 tunnin välein ja ateriat ovat kevyempiä ja syön hiilareita hyvin vähän. Käytän myös hyvin harvoin maitotuotteita joten maitorahka ei kuulu yleensä kauppakassiini.

 22. 24

  sanoo

  Olen kyllä vähän ihmeissäni, ettei alhaiselle rasvaprosentillesi tehty mitään valmennuksen aikana. Itse kuitenkin toivoisin valmennukselta, että se olisi ennen kaikkea turvallista ja terveellisiin elämäntapoihin ohjaavaa. Liian alhainen rasvaprosentti kuitenkin voi aiheuttaa ongelmia: https://www.liikutin.fi/int/fi/blogi/artikkelit/id/painonhallinta-ja-laihdutus

  Kun kyseessä on kuitenkin asiakas, joka on kuntoilija eikä fitness-urheilija, tuntuu vähintääkin oudolta, että noin olennaisiin asioihin ei ole tartuttu. Tällaiset asiat vievät uskottavuutta minun silmissäni kyseistä firmaa kohtaan.

  Odotan kyllä innolla, mitä tykkäät Optimal Performancesta. :) En tiedä sitäkään sen enempää, mutta oma ”perstuntuma” sanoo, että se voisi olla oikeasti hyvä mesta. Voin olla toki väärässä, mutta se on sellainen, jonka valmennusta olen oikeasti harkinnut.

  • 24.1

   Sanni sanoo

   Minulle jäi sellainen fiilis, vaikka FitFarmilla kuinka korostetaan että heillä käy kaikenlaisia asiakkaita kaikenlaisilla tavoitteilla (eikä pelkästään niitä kisakuntoa tai painonhallinta-apua hakevia), että ohjelmat kuitenkin on luotu lähtökohtaisesti rasvanpolttoa silmällä pitäen. Tämä on siis vain mun henkilökohtainen kokemus joka ei perustu mainittavaan näyttöön (olen nähnyt omani lisäksi parin muun ihmisen FF-ruokavaliot), mutta ”gut feeling” oli sellainen.

   Aina puhuessani siitä että en halua painoni laskevan ja kyseenalaistaessani lähteneet rasvat, siihen suhtauduttiin miedommin kuin olisin odottanut. Tuli vain tunne, että FitFarmilla on totuttu laihtumisen ja rasvojen tippumisen olevan se toivottava ja tavoiteltava asia useimmille asiakkaille, ja siksi oli vaikea kunnolla ymmärtää asiakasta, joka ei halunnut rasvaa lähtevän. En yhtään tiedä. Ei minulla kylläkään ole kompetenssia näitä asioita arvioida, esim. ruokavalioiden kalorien riittävyyttä, joten siinä mielessä tyhmää esittää siitä kritiikkiäkään. Sen tiedän, että valmentaja ei aivan varmasti tietoisesti yrittänyt laihduttaa minua, hän esitti aineenvaihdunnan kaavankin (Harris Benedictin) jonka perusteella ruokavalioni kalorimäärä oli säädetty, eikä minun tuon kaavan perusteella pitänyt olla miinuskaloreilla. Kuitenkin tulokset puhuivat puolestaan, kaloreita oli liian vähän koska menetin rasvaa. Eli kuka näitä lopulta ymmärtää… :/

  • 24.2

   sanoo

   Luin muuten vasta myöhemmin ylhäällä olevia kommentteja ja siellä tulikin hyvin selväksi, mitä seuraksia alhaisella rasvaprosentilla voi olla. Laittamani linkki tuntuu nyt enemmän kuin turhalta. :D Toisaalta mielestäni on ihan hyvä, että ihmiset ovat tarttuneet tähän, koska tätä blogia varmasti lukevat nuoret tytöt, joille nämä asiat eivät ole vielä niin selviä. Vaikka kirjoitat selkeästi postauksessa, ettei alhainen rasvaprosentti ole toivottavaa, ymmärrän hyvin, miksi jotkut ovat halunneet sille vielä täsmennystä.

   Omaa mieltä kevensi, että tämä alhainen rasvaprossa ei ole sinulle mikään uusi juttu ja asiaa on oikeasti tutkittu (ainakin siihen asti, kun julkisilla suostuivat). Se on tietenkin oma valintasi, päätätkö jatkaa tutkimuksia yksityisen puolella, jotta tilanteelle löytyisi selitys.

   Hienoa kuulla, että voit kuitenkin hyvin, sillä onhan noi lukemat aika hurjat ja kuvatkin pistävät miettimään. Onneksi kyseessä tosiaan oli väliaikainen kokeilu. :)

 23. 25

  Sanni sanoo

  Vastailen loppuihin kommentteihin huomenna :) Täällä oli vielä paljon kommentteja joihin haluan vastakommentoida mutta tänään en ehtinyt.

 24. 26

  Jl sanoo

  Mulla olis kysymys liittyen sun vanhaan postaukseen, Vichyn dermand meikkivoiteisiin. Mulla on syntymästä asti ollut jaloissa punaisia läiskiä (tuliluomia), toisessa jalassa hyvin paljonkin. Kasvoissa mulla kanssa tuliluomia, mutta ne saan hyvin peittoon cliniquen punaisuutta peittävällä meikkivoiteella, kuitenkaan se ei tunnu yhtä tehokkaalta jaloilleni.Osaatko sanoa saisinko jaloista suuret tuliluomi läiskät piiloon tällä dermandin vartalomeikki voiteella,Onko siinä todella hyvä peitto? Oisko sulla antaa jotain hyviä levitys kikkoja? kiitos ja valmiiksi !:)

  • 26.1

   Sanni sanoo

   Hei Jl!

   Katsoitko Dermablend-lukijameikkipostausteni kuvia? Niistä saa hyvän käsityksen Dermablendin peittokyvystä. Yhdellä meikkaamistani lukijoista, Kirsillä, on voimakas syntymämerkki kasvoissaan. Se on ehkä on sävysyvyydeltään samaa luokkaa tuliluomien kanssa..? Tuntematta tuliluomia en tiedä, mutta Kirsin syntymämerkki on sitä tummuusluokkaa ettei Dermablend pystynyt sitä ihan täysin peittämään, mutta aika hyvin kuitenkin.

   http://karkkipaiva.indiedays.com/2014/03/22/dermablend-lukijameikkaukset-osa-1/

   Vartalomeikkivoide yksinään ei riittänyt vaan laitoin alimmaksi Dermablendin kiinteää meikkivoidetta, sitten kerrostin päälle vielä Dermablendin cover-stickiä.

   Body Corrective on noista peittävin, eli jos haluat hankkia vain yhden tuotteen noista, se olisi Body Corrective. Levitykseen suosittelen sientä. :)

 25. 27

  Tetti sanoo

  Onneksi ihmiskoe FF:n osalta on ohi, olisit pian kutistunut olemattomiin! Parahdin hiljaa mielessäni, kun luin, että aloitat FF:n valmennuksen, koska olen seurannut erästä laihdutusrupeamaa FitFarmin dieeteillä eikä se ole mitään mukavaa seurattavaa – ja joo, tiedän, ettei pyrkimyksesi ollut laihtua, olen kuitenkin roikkunut hiljaisena täällä jo vuosia. :)

  Se laihdutusrupeama on kyllä tuottanut tulosta, mutta kuluneet kolme vuotta laihduttaja on vain joutunut siirtymään dieetistä toiseen, koska dieettiravinnon vähäenergisyys ja siitä johtuva _tolkuton_ määrä on vienyt henkilöltä kylläisyyden tunteen kokonaan. Dieeteillä oleminen onnistuu kyllä, mutta ei ole mitään mahdollisuutta palata edes virallisterveelliselle ruokavaliolle, kun on nykyään pohjaton kaivo. Lisäksi henkilön veriarvot ovat menneet dieettien seurauksena päin prinkkalaa, hiukset putoilevat päästä jne. Eikä se minuuttiaikataulutettu elämä tee kenellekään hyvää, aiheuttaa vain lisää viulunkieli-ihmisiä.

  Mutta niin, huokaisin kohdallasi myös helpotuksesta, koska et pyri laihtumaan. Ajattelin, että sinun täytyy hallita tuo homma, koska olet fiksu aikuinen. :)

  Ymmärrän varsin hyvin sen hillareiden lisäämisen ongelman. Olin itsekin muinoin vhh:lla, tarkoituksena pudottaa painoa ja saada aikaan terve suhde ruokaan (tunnesyöjä). Nautin siitä ajasta, söin muutaman kerran päivässä hyvää, laadukasta ruokaa, iho ja hiukset olivat mitä mainioimmassa kunnossa, jaksaminen oli aivan toista luokkaa kuin virallisterveellisellä hiilarimäärällä jne., mutta liikunnan vuoksi olisi pitänyt vähän säätää hiilareita… Kaipuu vhh:lle on suuri, mutta muu perhe ei niitä ruokia halua, ja kaksien ruokien laittaminen ei vaan toimi, siihen se kosahti viime kerrallakin minun vhh:ni.

  Toivottavasti saat vähän rasvoja takaisin, terveellä tavalla. :)

 26. 28

  Kukka sanoo

  Minusta tästä kokeilusta on tosi mielenkiintoista lukea. Muutamaan aiempaan kommenttiin viitaten mielestäni tekstistäsi käy tosi selvästi ilmi, että rasvan kaikkoaminen ja muutokset kropassa eivät olleet tavoitteenasi eikä sulle mieleen.

  Heh, pakko vielä kommentoida: ”Pyynikin portaat” – asuuko se kenties Tampereella?? Ehkä se siksi vei israelilaisen syömään mustaa makkaraa… Hmm… (ja vielä selvyydeksi: tämä ei suinkaan ollut asuinpaikkainfon kinuaminen, lähinnä on hauska nauraa itselleen :D)

 27. 29

  Kemmy sanoo

  Näitä sun raportteja on kyllä tosi mielenkiintoista lukea!
  Vielä suuremmalla mielenkiinnolla odotan Op:n projektia!

 28. 30

  Karoliina sanoo

  Mietin pitkään kehtaanko kommentoida, mutta ajattelin että se voisi olla tarpeellista kuitenkin. Vilpittömästi en halua mitään pahaa mutta tästä postauksesta tuli minulle aika paha mieli. Olen lukenut blogiasi monta vuotta, mutta viimeaikoina sun postaukset äärimmilleen menneestä ruokavaliokyttäilystä on alkaneet todella ahdistaa. Pidän mahdollisena että minulla on itselläni jotain syömishäiriöön viittaavaa ongelmaa ja vaikka ymmärrän että et halua kannustaa ketään sellaiseen käyttäytymiseen, on vaikeaa olla ahdistumatta näistä jutuista. Anteeksi jos palautteeni loukkaa sinua, mutta ehkä sun on hyvä saada tällaista rehellistä palautetta myös. Ymmärrän että on mun omalla vastuulla lukea näitä ruokavaliojuttuja, mutta postauksien valikoiminen on aika vaikeaa, kun muuten tykkään tästä blogista.

  • 30.1

   Sanni sanoo

   Kiitos kommentistasi ja huolen esittämisestä, vaikka huoli ehkä koskee enemmän itseäsi, niinkuin kirjoititkin. Se että jonkun kiinnostus liikunta/ruokavaliovalmennusta (tai ylipäänsä ravintoa) kohtaan voi näyttäytyä toiselle ”ruokavaliokyttäilynä” on surullista ja outoakin, mutta en tietenkään voi sille mitään enkä voi vaikuttaa siihen miten eri ihmiset omien lähtökohtiensa ohjaamina tulkitsevat kirjoituksiani ja kiinnostuksen kohteitani. Voin vain olla pahoillani jos joku näistä ahdistuu.

   Toivon sinulle hyvää kevättä ja kesää ja tsemppiä omien syömiseen liittyvien juttujen kanssa.

 29. 31

  Arlene sanoo

  Hyvä postaus ja mielenkiintoinen raportointi :) Jännä kyllä toi suolajuttu. En ole koskaan pohdiskellut et olisi mahdollista saada liian vähän suolaa. (Toisaalta meikäläinen syö aika usein sipsejä, joten suolan saanti on taattu, heh)
  Harmittaa kun omalla kohdalla on vhh jäänyt melkein kokonaan pois :/ Olo oli niin paljon parempi silloin kun söi vähemmän hiilihydraatteja. Ja jaksamistasotkin oli kuitenkin korkeemmalla. Induktion aikaan taisin olla aika tööt, mutta sen jälkeen olo oli mitä mainioin. Vielä kun oppisi syömään kasviksia enemmän.
  Sen verran pakko ottaa osaa tuohon aikaisemmin käytyyn hormonikeskusteluun kantaa, ettei se kuukautisten vähentyminen tai poisjäänti johdu välttämättä rasvaprosentista, omakohtaisen kokemukseni mukaan.

 30. 32

  maria sanoo

  Mua jotenkin aina mietityttää tämmöisten postausten kommentoinnit. Tajuan, että on ihan hyvä asia, että korostetaan terveellisyyttä ja sitä, ettei laihuus ja pienenpieni rasvaprosentti ole prioriteetteja, vaan ensisijainen asia on nimenomaan terveys ja jaksaminen. Mutta se tuntuu jotenkin jeesustelulta ja tulevan jostain takaraivolla olevasta syyllisyydentunteesta kun sanotaan että hui, hyi, onko sulla enää ees kuukautisii ja pelittääköhän sun hormonit enää ok (etenkin kun tässä postauksessa nimenomaan korostettiin ettei painon ja rasvaprosentin putoaminen olleet edes toivottavia asioita).

  En nyt ehkä tarkoita varsinaisesti tätä postausta, vaan semmoista yleistä kulttuuria, että jos valmiiksi normaalipainoinen ihminen pudottaa muutaman kilon, seurauksena on just tuommoista päivittelyä asian ympärillä. Mistä se oikein kumpuaa? Itse olen vilpittömästi tyytyväinen, kun ne jotka painoa tarkoituksellisesti pudottavat, tuntevat olevansa paremman näköisiä. Joskus tunnen pienen piston sisimmässäni ja mietin että munkin pitäisi (pitäisi), mutta en tee sille mitään. En silti koe tarvetta kommentoida painoa pudottaneille heidän ulkonäköään ja terveydentilaansa, josta minä en tiedä mitään, negatiivisesti vain koska itse poden pistoksen.

 31. 33

  Elli A sanoo

  Näistä ruokaan, syömiseen ja ruokavalioihn liittyvistä asioita on hyvin vaikea keskustella ilman että se herättää aina jossakin hyvin voimakkaita tunteita. Varsinkin jos ongelma tai niin sanotusti ”ongelma” on se että henkilö on jo ennestään hoikka tai jopa laiha. Kaikki laihtuminen kun ei tapahdu omasta tahdosta tai toimista, vaan joillekin laihuus saattaa olla jopa ongelman ydin. Eikä siinä lohduta sarkastiset kommentit kuten: ”No onpa sullakin ongelmat.” Toisaalta täysin sama henkilö joka kommentoi noin, saattaa toisella kerralla huomauttaa hyvinkin ikävästi laihuudesta, vaikka tuntisikin kommentoinnin kohteen ja tietäisi tämän painohistorian. Toiset vain laihtuvat helposti, liiankin helposti. Ja ilmeisesti se on vaikein asia ymmärtää, että niitä kiloja ei ole kovin helppo tai kätevä saada takaisin. Se että syö enemmän karkkia ja jäätelöä ei ole ratkaisu (vaikka ilmeisesti joidenkin mielestä pitäisi olla). Ylimääräisen ravinnon tulisi olla terveellistä ja monipuolista. Terveellinen ja monipuolinen ravinto taas ei ole niin lihottavaa. Ruoan määrän suuri lisääminen taas ei sekään ole niin helppoa. Jokainen voi vaikka yrittää syödä kerralla tupla-annoksen tai vaikka kokonaisen kanan ja huomata kuinka kivaa se on.. Tihennetty aterirytmi, joka on suositeltavin tapa lihottaa, on helpompi toteuttaa jos on kotona ja vaikka viikonloppuisin, mutta esimerkiksi töissä tai jos on muuta perhettä, niin tihennetty ruokailurytmi vaatii todella paljon panostusta. Lähtökohtaisesti painon järkevä ja terveellinen nostaminen on mielestäni yhtä vaikeaa ellei vaikeampaa kuin pudottaminen. Samalla se on myös pitkäkestoinen projekti. Tämä on siis oma mielipiteeni.

  Tuo edellinen ei nyt varsinaesti liity tähän postaukseen, mutta halusin silti kommentoida. :) Aurinkoista viikonloppua kaikille!

  • 33.1

   Sanni sanoo

   Voin käytännössä allekirjoittaa kaiken mitä Elli kirjoitti, kiitos kun puit tämän sanoiksi.

 32. 34

  Eeva sanoo

  Tosi mielenkiintoinen raportti! Hyvin pohdit valmennusjakson hyviä ja huonoja puolia.
  Seuraavan kerran muuten, kun joku kritisoi sinua siitä, että olet kiinnostunut omasta ravitsemuksestasi & kunnostasi ja jopa niistä kirjoittamisesta, vaikka maailma ei ole valmis niin voit sanoa, että hus siitä blogia lukemasta & kriittisiä kommentteja kirjoittamasta maailmaa pelastamaan!

 33. 35

  Soleil sanoo

  Täällä taas yksi vakkarilukijasi kommentoi. Tämähän ei minulle kuulu :) MUTTA…

  Komppailen vähän Vilma-lääkäriä tuolta ylempää ja yhtälailla Elli A:lla on hyviä pointteja. Tosin siitä olen Ellin kanssa eri mieltä, että joskus ratkaisu on jäätelö – tai kaksi! :D (Hyvän ruoan lisäksi.)

  Minä EN muuten ole huolissani sinusta, varmasti aikuisena ihmisenä osaat hoitaa syömisesi :) Olen itse kanssa luonnostaan (tosi?) hoikka ja syön ihan vapaasti mitä vaan ja (paljon) herkkuja jne. On muuten jännää, miten ihmisiä kiinnostaa loputtomasti toisten syömiset, painoasiat, hormonikierrot ja lisääntymiset. Kai se on jotenkin perusinhimillistä?

  Haluan osaltani kuitenkin vähän kyseenalaistaa järkeilyäsi. (Muistan vaan, kun et millään halunnut uskoa, että hiilareiden lisäämisellä voisi olla vaikutusta juoksuun…)

  En tiedä, haittaako sinua oikeasti hormonikierron puuttuminen ja hormoniepätasapaino…. Mutta jos haittaa, sinuna kysyisin itseltäni, ilmenikö epätasapaino vhh:lle siirtymisen jälkeen? Olitko juuri laihtunut / menettänyt paljon sitä rasvakudosta?

  Miksi pidät hiilarit niin tosi alhaisina? Jos induktiotaso on alle 20g ja syöt normaalistikin noin 30g, niin oletko varma ettet ole koko ajan ketoosissa? Vaikka et olisi, niin onhan se silti tosi alhainen. Sanot syöväsi tosi vapaasti ja nautiskellen, mutta tämähän on tosi tiukan vhh:n puitteissa.

  Mielestäni vhh on hyvä juttu, vaikka en itse siihen jaksa enkä tällä hetkellä voisikaan ryhtyä. Mulla ei siis ole vhh:ta vastaan yhtään mitään. Mietin vaan, että jos reissuilla olet saanut vähän lisärasvaa syömällä vähän vapaammin, niin eihän se mahdotonta ole se rasvakudoksen lisäys – halutessasi. Mutta sitten olet pitänyt induktion tms, jotta lähtee taas se rasva pois. :)

  Luultavasti hormonitasapainon korjaamiseen, mikäli se sinua oikeasti kiinnostaisi, tarvittaisiin pidempiaikainen vapaampi syöminen, rasvakudoksen lisääntyminen ja ehkä jotain hormonilääkkeitä.(Älä muuten julkaise tätä, jos siltä tuntuu… Asiahan ei tosiaan todellakaan kuulu kenellekään muulle.)

  Muistaakseni Atkinsin mukaan paras resepti lisäkiloihin on rasva + hiilarit. Omena päivässä sen juuston kera? ;)

  Toivottavasti et pahastu kommentistani. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja varmasti osaat hoitaa omat asiasi. :)

  • 35.1

   Sanni sanoo

   Mietin vaan, että jos reissuilla olet saanut vähän lisärasvaa syömällä vähän vapaammin, niin eihän se mahdotonta ole se rasvakudoksen lisäys – halutessasi. Mutta sitten olet pitänyt induktion tms, jotta lähtee taas se rasva pois. :)

   Kyllä, rasvakudoksen lisäys on totta kai mahdollista :) Mutta jos mietit tätä kuukautisten näkökulmasta, niin eivät ne ”lomarasvat” kuukautisia ole takaisin tuoneet.

   Mitä induktioon tulee, kaikella lempeydellä muistutan (en toki oletakaan että kaikesta kirjoittamastani jää yksityiskohdat mieleen), että olen koko viiden vuoden vhh-kauteni aikana suorittanut induktion kolmesti tai neljästi joista vain yksi kerta sijoittui lomamatkan jälkeen. Induktio ei siis ole mikään vakiokeino jolla koko ajan säätelen kehonkoostumustani. Surullista, että joillekin on jäänyt tällainen kuva, vaikka en missään kirjoituksessa ole koskaan tuonut induktiota esiin tässä valossa vaan päinvastoin korostanut, että se on hyvin poikkeuksellinen tila. Tila, jossa olen tosiaan ollut harvemmin kuin kerran vuodessa vhh:lle siirryttyäni.

   Kai induktioon on helppo tarttua kun tein siitä niin ison jutun toissatalven induktioteemaviikoillani (joista lukuisat raportoivat saaneensa valtavasti apua), jättäen huomiotta että kyseinen induktiojakso oli yksi niistä muutamasta harvasta joita olen koskaan käynyt läpi.

   Miksi pidät hiilarit niin tosi alhaisina? Jos induktiotaso on alle 20g ja syöt normaalistikin noin 30g, niin oletko varma ettet ole koko ajan ketoosissa?

   Hiilaritasoni ei ole suunnitelmallisesti 30 g, vaan se asettuu (tai asettui, nythän syön eri lailla) välille 30 – 50 g täysin luonnollisesti ja oikeastaan väkisinkin, kun ei syö viljoja, sokeria eikä suuria määriä hedelmiä. Itse asiassa, kun jättää viljan ja sokeripitoiset ruoat pois, saa itse asiassa nähdä jopa vaivaa että saa lautaselleen yli 50 g puhdasta hiilihydraattia päivässä. Kasviksissa hiilaria on niin niukasti, että kun ateriat koostuvat proteiinin lähteestä, rasvasta ja kasviksista, on hyvin vaikea ylittää 30 g vuorokausihiilarimäärää. 50 grammaan pääsee kun syö kasvisten ja proteiinin lähteiden lisäksi maitotuotteita ja marjoja tai hedelmiä – tai bataattia ja palsternakkaa :) Niin simppeliä se on :)

   Kyse ei siis ole siitä että jotenkin ”pidän” hiilarit tietyllä tasolla vhh:lla, vaan ne asettuvat sille tasolle luonnostaan kun en syö viljoja tai sokeria. Tai nyt pitää sanoa asettuivat, sillä nythän olen lisännyt viljoja ruokavaliooni. :)

   Toivottavasti et pahastu kommentistani. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja varmasti osaat hoitaa omat asiasi. :)

   En pahastunut :) Pahoittelen itse että olin unohtanut vastata tähän, näitä kommentteja tuli niin paljon että osa jäi vaikka tarkoitus on aina ehdottomasti vastata vähintään kaikkiin joissa esitetään kysymyksiä :)

   Ihanaa kesän odotusta :)

 34. 36

  Elisa sanoo

  Minäkin kauhistuin tästä postauksesta, ihan jo siksi, että uskon blogillasi olevan paljon nuoria (meikistä/kauneudesta kiinnostuneita) naisia.

  Onko tämä malli, jonka haluat nuorille naisille antaa?

  • 36.1

   Sanni sanoo

   Siis mitä ihhhhmettä tämä kommentti haluaa sanoa? Elisa, nyt pyydän tarkennusta. Kauhistuit tästä postauksesta? Mikä siinä kauhistutti? Se että joku ostaa valmennuspaketin tunnetulta liikunta- & ravintovalmennusyritykseltä? Vai kyseisen valmennusyrityksen tapa valmentaa? Jälkimmäisessä tapauksessa, mikäli valmennuksen tulos on se joka sinua kauhistuttaa, kannattaisi suunnata järkyttynyt palaute ennemminkin yritykselle kuin minulle, joka itsekin esitin yhtä lailla kritiikkiä ruokavalion suhteen.

   ”Malli jonka haluan nuorille antaa?” En kerta kaikkiaan saa kiinni mitä tällä halutaan sanoa. Olisin iloinen jos voit tarkentaa kommentin sisältöä.

   • 36.1.1

    Elisa sanoo

    Hei,

    Kiitän blogistasi jonka pitäjä on ihanan ”jalat maassa” -tyyppinen. Sitä olen aina arvostanut, että täällä ilmapiiri on kivan maanläheinen vaikka ”pinnallisista” (kauneus)asioista kirjoitetaankin.

    Ihan en vain ymmärrä, miksi timmivatsainen kuuluisa blogisti haluaa esitellä oman kroppansa ”tiivistämistä/kehittämistä” julkisesti niin, että erityisesti nuoret naiset voivat saada siitä ”paineita”. Ja juu tiedän kyllä, että kirjoitat vain omista kokemuksistasi, mutta mielestäni julkisen ja suositun pitäjillä on jonkinlainen moraalinen vastuu millaisiin yhteistöihin sitä sitoutuu.

    Noi ennen- jälkeen kuvat olivat hiukan liian räikeitä mulle.

    EIkö sulla itselläsi tullut mieleen, että jokin raja ylittyi?

    Kaikkea hyvää!

    • 36.1.1.1

     Sanni sanoo

     EIkö sulla itselläsi tullut mieleen, että jokin raja ylittyi?

     Ei tullut. Lukuunottamatta tätä näkökulmaa, jonka jo kirjoitin itse tekstiin (kommenttejasi lukiessa tulee vahvasti tunne, että et ole lukenut postausta, katsonut vain kuvat):

     ”Mietin, olisinko jättänyt tämän kohdan kokonaan pois koska kehon koostumuksen muokkaus ei ollut valmennuksen tavoitteena ja tiedän, että hoikkien tai normaalipainoisten ihmisten julkisia mietintöjä kropastaan ei tunnuta aina hyväksyvän. Tai ne tulkitaan kierosti huomionkerjuuna tai muusta negatiivisesta lähtökohdasta.”

     Kommenttisi vahvistavat juuri tämän odotuksen.

     Tosiaan, jos tämän jutun kaltaiset ennen ja jälkeen -kuvat (joissa alhaisista rasvoista huolimatta kuitenkin esiintyy selvästi terve ja normaalipainoinen ihminen, ja kyseinen henkilö vielä korostaa tekstissä laihtumisen olleen epätoivottu ja ikävä asia eikä suinkaan valmennusohjelman tavoite) ovat jollekulle räikeitä, se kertoo enemmän tämän henkilön pään sisäisistä asioista kuin minusta.

     mielestäni julkisen ja suositun pitäjillä on jonkinlainen moraalinen vastuu millaisiin yhteistöihin sitä sitoutuu.

     FitFarm-valmennus ei ollut yhteistyö vaan ostin valmennuspaketin itse ja kirjoitin projektista koska itse halusin ja se on minusta kiinnostavaa sisältöä. Samoin tuleva Optimal Performance -valmennus on ihan oma projektini jonka maksan omasta pussistani. Se, että kirjoittaa jostain asiasta blogiin, ei tarkoita sitä että kyseessä on aina sovittu yhteistyö. Yhteistyöstä on lain mukaan mainittava erikseen, eli tunnistat sovitut yhteistyöt siitä että tekstissä kerrotaan tuotteen / palvelun saadun blogin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.