Budjettimurkinaa

”Köyhyys”-postauksen kommenteissa osa ihmetteli, miten voin pärjätä 45 euron viikkobudjetilla ruokaostoksissa. Minusta 45 euroa on aika reilukin summa, mikäli ei asioi joka viikko Kauppahallin luomu- ja lähiruokatiskeillä – eikä laita rahaa makeisiin ja muihin tyhjiin herkkuihin. Saan itse joinain kuukausina puristettua ruokamenoja budjetin allekin, eikä tee tiukkaa.

Listafriikki kun olen, kaivoin kommenttien innoittamana esiin viime kuukausien ruokakuittini, ja laskin mitä kaikkea olen ostanut. Maaliskuun ruokaostokset alittivat budjetin 40 eurolla, mikä varmasti johtui myös siitä että olin viikon ulkomailla. Lomamatkojen ruokailua en laske normibudjettiin. Tammikuussa taas budjetti ylittyi kahdella kympillä, mikä kuittien perusteella johtui siitä, että olin ostanut ruoka-aineita myös talouden miespuoliselle. (Meillä on miehen kanssa omat ruoka”kassat”.)

Maaliskuussa sain 140,22 euroa kulumaan seuraaviin elintarvikkeisiin (suluissa kappalemäärä, vihannesten kohdalla esim. montako pussillista):

  • Raejuusto 1
  • Maitorahka 3
  • Kreikkalainen jogurtti 2
  • Kermaviili 4
  • Voi 1
  • Kerma 2
  • Pakastevadelmat 1
  • Kananmunat 3 (10 kpl pakkaus)
  • Soijamaito 3
  • Maito 1
  • Kookosmaito 2
  • Tomaatti 4
  • Porkkana 1
  • Kurkku 2
  • Kaali 1
  • Paprika 1
  • Salaatti 1
  • Kukkakaali 2
  • Kesäkurpitsa 1
  • Parsakaali 1
  • Tuoreyrtit 2
  • Pakastevihannekset 2
  • Pinaatti 2
  • Tölkkiherkkusieni 2
  • Mausteet 3
  • Oliiviöljy 1
  • Rypsiöljy 1
  • Tomaattimurska 1
  • Juusto 5
  • Ravintola-ateria 1
  • Purukumi 2
  • Pähkinät 2
  • Pähkinärouheet 2
  • Seesaminsiemenet 1
  • Soijarouhe 1
  • Katkaravut 1
  • Tofu 2
  • Tonnikala 3
  • Soijapyörykät 1
  • Seitifilee 1
  • Leipä 1

Kauppa-asiointiani helpottaa lista ruoka-aineista joita käytän. Aloittaessani VHH-ruokavalion, tein listan niistä elintarvikkeista joita haluan aina löytyvän kaapeista. Tämän listan mukaan sitten aina täydennän kaappien sisältöä. Ei tule tehtyä mitään heräteostoksia kun seuraa listaa. :)

Syön paljon vihanneksia, munakkaita ja kalaa. Soijarouheella täytetyt paprikat ja yrttimarinoidulla tofulla höystetty tomaattinen kasvispata kuuluvat suosikkiruokiini. Pyrin välttämään eineksiä, mutta einespuolelta tulee välillä ostettua ikiaikaista herkkuani eli Hälsans Kök’in soijapyöryköitä. Myös kalamurekepihvejä ostan ihan vain edullisuutensa vuoksi. Nykyään teen kalapullia itse tonnikalasta; nopea, halpa ja superherkullinen ateria!

Leivon paljon ja kuivakaapissa on aina siemennäkkäriä ja pakkasessa mantelileipää. Karppinen-ruispalapussi tulee ostettua n. kerran kuussa. Lämpimiin tonnikala-sienileipiin ruispala vain on se ainoa ja oikea alusta! :) Suomen hinnoissa kalliita leivonta-aineita kuten mantelijauhoa, Sukrinia, psylliumia ja kookosjauhoa tilaan netistä.

Säästän myös siinä, että minulla on aina töissä eväät mukana. Halvoilta tuntuviin lähikaupan mikroaterioihin saa loppujen lopuksi kulumaan hämmästyttävän paljon rahaa kuukaudessa, puhumattakaan siitä että söisi lounaansa jossain ravintolassa. Ennen koin eväiden teon hankalaksi enkä laiskuuttani jaksanut niitä valmistaa, mutta kun oivaltaa, että edellispäivän illallinen kannattaa valmistaa 1,5-kertaisena, saa illallisen jämistä aina seuraavan päivän lounaan. :)

Monet kokevat, että VHH-ruokavalioon siirtyminen nostaa ruokakuluja. Itsekin olin aluksi tätä mieltä, mutta kun löysin elintarvikehankintoihini säännöllisen rutiinin, ja kuiva-ainekaapeissa ja pakkasessa on aina pitkään säilyviä ruoka-aineita, ei rahaa kulu sen enempää kuin ennenkään.

Tuorekala on tietysti tölkkitonnaria ja pakastealtaan kalavalmisteita kalliimpaa, ja sitä ostan harvemmin. Tässä asiassa mieheni hemmottelee minua välillä ja hänellä onkin tapana valmistaa meille illallinen tuorekalasta n. kerran viikossa. Omassa taloudessa asuessani söin tuorekalaa käytännössä vain silloin kun söin ravintolassa – eli erittäin harvoin.

Ruoka onkin meidän perheessämme hemmottelun väline – siinä missä joku toinen saa mieheltään ruusukimpun tai korurasian yllätyslahjana, minä saan lohifilettä ja rapumoussea! ^_^

Kuvien ruoat:

1 Punajuuri-aurajuustovuokaa, juustoista kesäkurpitsa-soijarouhepataa, tofu-katkarapusalaattia ja sienipiirakkaa

2 Karpin Focaccia-leipä

3 Pizza

4 Tonnikalapyörykät

5 Kesäkurpitsa”pastaa” ratatouillella

6 Lounassalaatti lämminsavulohella ja katkaravuilla

7 Tortillarulla täytteillä (tänäänkin on muuten tällainen satsi lähdössä töihin evääksi – nnnamm!)

Kommentit
  1. 1

    -A- sanoo

    Minä olin yksi kyselijöistä :D Tuo lista näyttää todella terveelliseltä ja toimivalta. Itselläni on samankaltainen ruokavalio ja -kaappi, mutta käytän pakastemarjoja paljon enemmän.
    Pientä viilaamista ja saan kyllä omat kuluni samalla tasolle kuin sinun :)

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Minäkin ostan yleensä 2-3 pussia vadelmia kuussa, mutta ilmeisesti olen jostain syystä syönyt maaliskuussa vähemmän marjajogurttia. :)

        • 1.1.1.1

          Sanni sanoo

          iHerbistä :) Vähän dollarin kurssista riippuu tuleeko halvemmaksi tilata sieltä vai ostaa Sallisen 800 gramman pussi.

      • 1.1.2

        miira sanoo

        Muistakaa muuten kypsentää pakastevadelmat, elleivät ole suomalaisia! Pussissakin on asiasta merkintä, mutta aina silloin tällöin kuulee, ettei joku ole sitä huomannut.

        • 1.1.2.1

          Sanni sanoo

          Kypsentää? En ole kuullutkaan. :/ Miten vadelman voi kypsentää…? Eikö se mene ihan muusiksi/nesteeksi kuumentaessa…) Terv. Blondi.

          • 1.1.2.1.1

            Henna sanoo

            Riittää, että vadelmat kuumentaa mikrossa parin minuutin ajan yli 90 asteessa. Sen tapaa noroviruksen vadelmista.

            • 1.1.2.1.1.1

              Sanni sanoo

              Kiitos! :) Useimmiten sulatankin vatut mikrossa, eli varmaankin hoituu tuo virusten tappo samalla.

            • 1.1.2.1.1.2

              ulla väre sanoo

              Kiitos vinkistä!Itse olen usein tehnyt pakastevadelmista ”hilloa”,mutta jatkossa siis mikroon.

  2. 2

    stiia sanoo

    Mietin, että tuo 45e/vk on käsittämättömän vähän, mutta nyt kun kerroit, että teillä on ruokabudjetit erikseen alkoi asia selventyä! Nyt kun mies on väliaikaiesti toisella paikkakunnalla ja asun yksin ovat minunkin ruokakuluni n. 30e/vk ja tähän mahtuu kaikkia ns. turhaa (lehtiä (en ole jaksanut eritellä), kivennäisvesiä, kalliita juustoja, lohta, tuoreyrtitkin voisi kasvattaa itse jne.) Tosin syön lähes päivittäin opiskelijaravintoloissa 2.5e lounaan, jota en ole jaksanut laskea budjettiin, koska ruokamenot menevät yhteiseltä tililtämme ja lounaat omalta tililtäni. Kun mies on täällä menee ruokaan 50-60e/vk., joista osuuteni on ehkä 1/3, koska syön niin paljon vähemmän (kokoeroa on meillä runsaasti :D)

    En syö punaista lihaa enkä kanaa, joten aika paljon tulee ostettua tuoreita kasviksia ja hedelmiä, leipää syön yhden palan päivässä, joten yksi pussillinen kestää aika kauan :)

  3. 3

    sanoo

    Nuo tonnikalapyörykät kuulostavat kokeilemisen arvoisilta! Voisiko saada reseptiä niihin? Ja eväät töissä säästävät tosi paljon rahaa! Haasteena mielestäni on, että jaksaa sitten tehdä ”kunnon” eväät, eikä mene leipä-jugurtti-banaanilinjalla koko päivää, niin kuin moni tuntuu tekevän.

    • 3.1

      sanoo

      Piti kysyä ihan samaa kun Amanda, tonnikalapullista reseptiä jakoon kiitos, kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! :) Samoin olisi kiva kuulla, minkälaisia munakkaita teet, jos vaikka saisi vaihtelua omiin munakkaisiin. ;)

      • 3.1.1

        Sanni sanoo

        Tonnikalapullista tulee oma juttunsa, mä panttaan sitä reseptiä vielä hetken! ^_^

        Munakkaan teen aina kermatilkalla, ero maussa on huomattava maitoon verrattuna. Slurps!

        Lempparivariaatioitani on nämä:

        Sipuli + kesäkurpitsasilppu + herkkusienikuutiot
        Sipuli + pinaatti + tomaatti (tomaatti kannattaa kuullottaa öljyssä sipulin kanssa niin että sen rakenne hajoaa, tulee paljon enemmän makua + kiva punertava sävy munakkaaseen!)
        Sipuli + paprikasilppu + tomaatti + raejuusto

    • 3.2

      Sanni sanoo

      Joo, olin suunnitellutkin tekeväni tonnaripullista Herkkucorner-postauksen..! :)

      • 3.2.1

        Henna sanoo

        Muistattehan, että vaikka tonnikala halpaa onkin, tonnikalat ovat lähes sukupuuttoon kalastettuja, ja niiden kalastus vaatii tuhansien muidenkin eläinten turhan kuoleman, sillä valtamerta ei kalasteta onki kädessä, vaan valtavin ajoverkoin pohjia myöden, jolloin verkkoihin tarttuu kaikkia merän eläviä aina kilpikonnista haihin ja pieniin valaisiin. Ylikalastus on yksi maailman suurimmista ongelmista, sillä sen myötä valtamerien ekosysteemit menevät ja ovat jo menneetkin sekaisin. Jos meret kuolevat, kuolemme mekin.

        Lisätietoa aiheesta englanniksi:
        http://www.oceansentry.org/lang-en/overfishing/campaign.html

        ”More worrying is the fact that industrial fishing barely takes between 10 and 15 years to wipe out a tenth of whichever species it finds.”

        Suosikaa siis mieluummin niitä kala-altaissa kasvatettuja lohia tai itse pyydettyjä järvikaloja kuin valtamerikalastusta.

  4. 4

    Elina sanoo

    Ihailtavaa suunnitelmallisuutta!
    Minusta tuo kuulostaa kyllä ihan ruhtinaalliselta budjetilta kun opiskelijoina yritetään pärjätä melkein samalla rahalla kahdestaan, vaikka budjetti monesti ylittyykin. Oma säästöpelastukseni on parin euron ruuat yliopistolla. Työpäivinä otan aina eväät mukaan, meillä on niin lyhyt ruokis ettei siinä oikein mihinkään syömään ehdi eikä lähellä olekaan juuri kuin hampurilaispaikkoja.

    Kiitos myös ruokavinkeistä! Vaikka itse olen ihan peruskasvissyöjä ja hiilareitakin harrastan, näyttivät kuvien ruuat sen verran hyviltä että täytyy kokeilla tuonsuuntaisia juttuja.

  5. 5

    sanoo

    Ihan pakko kommentoida! :D Mun mielestä kans tuo budjetti ei ole liikaa. Itse olen joskus saanut viikon ruokaostokset tehtyä kahdelle hengelle alle 30e. Mutta ruuan laatu ei tietenkään ole se parhain: perunoita, pastaa, riisiä, jauhelihaa, nakkeja, kanaa + jotain vihanneksia. Leivät leivotaan itse. Nykyään ei tule pidettyä niin tarkkaa seurantaa kirjanpidossa ja sen huomaa heti kuinka sitä menee rahaa hukkaan jos ei suunnittele ostoksiaan!

  6. 6

    Nimetön sanoo

    itsekin ajatellu että eväiden vieminen töihin on hankala ym ym. mut nyt pakon edestä joutunu aina viemään eväät töihin, niin helppoahan se on kun tekee kerralla iison annoksen ja siitä syö monta päivää :)

  7. 7

    Annukka sanoo

    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Meidän talouden (aikuinen mies ja nainen) ruokakulut on kuukaudessa jotain 250, eli noin 60e/viikko joten ei mekään mielestäni mitään hirmukuluttajia olla. Tota summaa nostaa se, että mä en elä päivääkään ilman suklaata, ja ostan lähes joka toinen päivä suklaalevyn :P Ruokakuluja on helppo tarkkailla sillä, että me maksetaan lähes kaikki ruuat s-tililtä, jolloinka aina näkee bonusotteesta että paljos sitä on markettiin mennyt :)

    Mekin käytetään paljon kasviksia ja hyvin perusjuttuja, lohta sillointällöin mutta sehän nyt ei kallista mielestäni olekaan.

    Omituinen (tai no, ”omituinen”)tuo pointtisi että kun annoksen 1,5 kertaistaa niin riittää seuraavaksi päiväksi, sillä minut on kasvatettu niin, että ruokaa tehdään paljon ja sitä syödään 2-3 päivää samaa settiä. Tämäkin halventaa ruokaostoksia paljon. Onneksi mies on tottunut samaan, sillä pari kaveriani tekee joka päivä uuden ruuan sillä eivät kuulemma voisi kuvitellakaan että seuraavana päivänä lämmittäisivät edellistä 0.0

    • 7.1

      Sanni sanoo

      Omituinen (tai no, “omituinen”)tuo pointtisi että kun annoksen 1,5 kertaistaa niin riittää seuraavaksi päiväksi, sillä minut on kasvatettu niin, että ruokaa tehdään paljon ja sitä syödään 2-3 päivää samaa settiä.

      Pitääkin korjata tuonne tekstiin, että ”vähintään 1,5-kertaisen määrän…” Joitain ruokia, kuten uunissa tehtyjä patajuttuja, teen niin suuren satsin että riittää useaksi päiväksi, mutta esimerkiksi paistinpannussa tehtyjen ruokien kokoa rajoittaa pannun itsensä koko – meillä kun on niin pieni pannu että sinne ei käytännössä mahdu kerralla kuin max. kahden hengen (tai yhdelle hengelle kahden päivän) ruoka. :)

      • 7.1.1

        -A- sanoo

        Meilläkin kotona ruokaa tehtiin yleensä kahdeksi tai kolmeksi päiväksi kerrallaan. Ja vihasin sitä :D
        Omassa kodissani en näin tee oikeastaan koskaan. Korkeintaan keitän kerrallaan enemmän quinoaa tai liotan isomman määrän pähkinöitä, joita sitten voin lisäillä vaikka salaatteihin pitkin viikkoa.

        • 7.1.1.1

          Etusormi sanoo

          Minä taas ihmettelen aina näitä, jotka pystyvät tekemään ruuan vain yhdelle aterialle :). Kaikki raaka-aineet ovat yleensä isommissa paketeissa, kuten kanasuikaleet tai jauheliha. Joo, varmaan voisi osan pakastaa mutta itselle jäisi kyllä ne pienet pkasteköntit aina käyttämättä. Tuollaisesta yhdestä ”annoksesta” lisukkeineen tulee ainakin meikäläisen huushollissa aina vähintään sen kahden, kolmen päivän ruuat vaikka syöjiä on kaksi. Moniin uunissa tehtäviin laatikkoruokiin lisään vielä ekstrana pakastevihanneksia, että ruokaa saa jatkettua edelleen eikä siellä keittiössä tarvii joka ilta kohkata :). Arkisin siis usein riittää kun tekee kerran ison määrän ruokaa ja ottaa siitä eväät töihin (en siis syö kotona ruokaa) ja viikonloppusin voi ajan kanssa rötvätä keittiössäkin enemmän :).

  8. 8

    Seijanen sanoo

    Mistä tilailet esim. psylliumia ja muita Suomessa kalliita olevia elintarvikkeita?:)

  9. 9

    Maija sanoo

    Olen uusi lukija, joten en tiedä taustojasi… mutta miksi et syö lihaa? Näyttää kovin vähäiseltä sinun proteiinin saanti ja yleenäskin ruuan määrä. :)

    Hehe ja naurahdin ääneen kun luin, että syöt 3 rahkapurkkia kuukaudessa. Itse syön 3 päivässä! :D ja sen lisäksi 2 lämmintä ateriaa, 2 lautasellista puuroa, raejuustoa, baanaanin ja 2 leipää. Ja olen vielä aika pienikokoinen 160/57.

    Mutta kukin tyylillään, suurempi määrä ruokaa lisää aineenvaihduntaa :D

    • 9.1

      Mirri sanoo

      ”Hehe ja naurahdin ääneen kun luin, että syöt 3 rahkapurkkia kuukaudessa. Itse syön 3 päivässä!”

      Minua hymyilytti sama asia :D Itsekin jäin pohtimaan, että ruokaa on listassa tosi vähän. Minun päivittäiset syömiseni sisältävät enemmänkin tavaraa kuin Maijalla ja olen erittäin hoikka. Vähemmällä en kerta kaikkiaan pärjäisi.

      Joka tapauksessa ruokakuvat näyttävät superherkullisilta ja hyvin Sanni tuntuu puksuttavan eteenpäin :)

      • 9.1.1

        Sanni sanoo

        “Hehe ja naurahdin ääneen kun luin, että syöt 3 rahkapurkkia kuukaudessa. Itse syön 3 päivässä!”

        Minua hymyilytti sama asia :D

        Me taas mietittiin miehen kanssa että kuka jaksaa syödä kolme purkkia rahkaa päivässä….! :)
        Te varmaan liikutte joka päivä tosi paljon kun pystytte syömään noin paljon, mun kulutuksella ei menisi millään alas tuollaista ruokamäärää… Ei oikeastaan edes kuntosalipäivinä, silloin saatan tosin syödä yhden aterian enemmän. Esim. kolmen desin kaurapuuron salilta tullessa.

    • 9.2

      Sanni sanoo

      miksi et syö lihaa?

      En pidä lihasta. :) Lopetin sen syönnin 15-vuotiaana, sitä aiemminkaan en ollut sitä juurikaan syönyt vaan lihat jäivät aina lautasen reunalle.

      Näyttää kovin vähäiseltä sinun proteiinin saanti

      Vähäiseltä? :D Syön joka päivä kananmunaa, kalaa ja soijatuotteita! Tähän päälle vielä maitoproteiini. Mitä tulee ruoan määrään, syön 3 kertaa päivässä itseni kylläiseksi. Aamiainen voi ehkä olla jonkun silmiin pieni (kuppi kahvia + kahden munan munakas tai n. 1,5 desin rahkajogurttisekoitus vadelmilla), mutta lounas + päivällinen ovat täysi lautasellinen proteiinirikasta ruokaa! :)

      Rahkaa mulla kuluu vähän siksi, että sekoitan sitä aina jogurttiin. Kreikkalaista jogua menee n. litra kuukaudessa.

  10. 10

    Hanni sanoo

    Mahtavaa, en olekaan ainut joka miehensä kanssa erottelee omat ruokansa ja niiden laskut! Ihailen tätä suunnitelmallisuutta, olen huomannut että ruoasta pystyy pihistämään todella paljon jo samoissa ruoka-aineissakin. Kesäisin myös torin papat tulee tutuiksi kun kasvikset ja muut löytyy tuoreina ja halvemmalla kuin kaupasta.

  11. 11

    Nini sanoo

    Vaikka tämä ei olekaan ruokablogi niin nyt alkoi kiinnostaa reseptit noihin soijaruokiin ja leipiin!

    • 11.1

      Sanni sanoo

      Tarkoitatko soijarouhetäytteisiä paprikoita & kesäkurpitsa-soijarouhepataa?

      Paprikojen täyte:
      Ruokaöljyä
      Sipulia
      Valkosipulia
      Mausteita maun mukaan (itse laitan murennetun kasvisliemikuution, mustapippuria, paprikajauhetta ja chiliä)
      Soijarouhetta (en osaa sanoa määriä kun laitan silmämääräisesti, ehkäpä n. desin)
      Vettä
      Kesäkurpitsaa
      Herkkusieniä

      Kuullota sipuli + valkosipuli öljyssä. Lisää mausteet, ja tarvittaessa lisää öljyä. Lisää kuiva soijarouhe pannuun. Öljyä saa olla sen verran että kaikki rouhe ”kostuu”. Anna rouheen maustua pannussa hetki ennenkuin lisäät veden. (Pidä lämpö alhaisena ettei rouhe pala pohjaan.) Lisää vesi (veden & soijarouheen suhde: 1 osa rouhetta, 2 osaa vettä).

      Kun neste on imeytynyt ja rouhe on kypsää (n. viidessä minuutissa), kaada soijajauheliha pois pannulta ja kypsennä seuraavaksi kuutioitu kesäkurpitsa ja herkkusienet. Yhdistä sitten soijarouhe, kesäkurpitsa + sienet ja lisää joukkoon halutessasi vähän raejuustoa, smetanaa, tuorejuustoa tai juustoraastetta. Lusikoi täytettä halkaistuihin paprikoihin, ripottele päälle juustoraastetta ja kypsennä uunissa 225 asteessa n. puoli tuntia.

      Kesäkurpitsa-soijapadan olen tehnyt karppaus.infon sivulta löytämälläni Jauhelihakiusauksen ohjeella, vaihtaen vain jauhelihan soijarouheeseen.
      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=849

      Focaccia-leivän olen tehnyt Perhe & Karppaus -blogista löytämälläni ohjeella:
      http://karppausjaperhe.blogspot.com/2011/08/karpin-muka-focaccia-leipa.html

      Mantelileipä taas on tehty tällä ohjeella:
      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=303 (paitsi että olen tuunannut reseptiä korvaamalla osan mantelijauhoista soijajauholla, ja laitan vähemmän juustoraastetta)

      Ja näkkäri tällä ohjeella:
      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=1953 (korvaan osan auringonkukansiemenistä kurpitsansiemenillä ja hampunsiemenillä, ja paistoasteina 200, muuten jää pehmeäksi)

  12. 12

    johanna sanoo

    Jos aina itekin muistaisi sen kauppalistan tehdä järjellä ja esim aterian jälkeen ja ei menisi kauppaan nälkäisenä, ei tulisi niin paljoa heräteostoksia :) Pakko sanoa etten minä ainakaan osaisi tuolla summalla ostaa tarpeeksi ruokaa edes itselleni. Isoille ihmismäärille sensijaan on helppo ostaa halvalla, ite kun ei varmaan söisi nakkeja ja muusia kahta vikkoa putkeen. Meillä meni joskus ~30 euroa 25 hengen ruokkimiseen, ja jäi ruokaa vielä ylikin.

    ps. ihmettelin kauan että miksi puhut alkutekstissä 45 euron budjetista ja sitten käytitkin maaliskuussa 140e : D ei ole tosiaan lukihäiriötä…

  13. 14

    miu sanoo

    Noita ruokakuvia kattoessa tulee nälkä :D Ihailtavan järjestelmällistä tuo sun rahan kuluttaminen ruokaan!

  14. 15

    Jenni sanoo

    Vähän naurattaa että ihmisiä ihmetyttää miten yksi ihminen voi kuluttaa VAIN 40e viikossa ruokaan =D nyt on pakko kertoa kuinka täällä yksinasuva 18v neiti vetää 10e viikkobudjetilla ruokakaupassa..(:

    • 15.1

      Emmi sanoo

      Joo, niin mäkin sillon 18-vuotiaana, kun söin viikonloput vanhempien luona + sain jämiä mukaan + söin lähinnä makaronia, ranuja ja nuudeleita ;)

    • 15.2

      Sanni sanoo

      Niin…. kyllä munkin mielestä neljällä kympillä syö jo oikein hyvin ja monipuolisesti viikossa. Kymmenellä eurolla olisi jo haasteellista! ;)

  15. 16

    lumienkeli sanoo

    2 Karpin Focaccia-leipä

    3 Pizza

    4 Tonnikalapyörykät

    5 Kesäkurpitsa”pastaa” ratatouillella
    Saisko näiden ohjeet? Nam!

    • 16.1

      Sanni sanoo

      Focaccia:
      http://karppausjaperhe.blogspot.com/2011/08/karpin-muka-focaccia-leipa.html

      Pizza:
      http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=1306 – ihan törkeän hyvä pizzapohja!!! Korvaan välillä osan pellavansiemenrouheesta spelttijauholla niin tulee vielä parempi. Eli jauhoja vain ihan ripaus, tyyliin 5 grammaa.

      Tonnikalapyörykät
      – tulossa oma postaus! :D

      Kesäkurpitsapasta:
      leikkaa kesäkurpitsasta ohuita pastamaisia ”nauhoja” juustohöylällä ja kuullota suikaleita ruokaöljyssä kunnes ovat pehmeitä ja pastamaisen notkeita.

      Ratatouille:
      2 punasipulia
      2-3 valkosipulinkynttä
      2 paprikaa
      2 pientä tai 1 isompi kesäkurpitsa
      500 g luumutomaattia
      oliiviöljyä
      2 rkl tomaattipyreetä
      1 tl suolaa
      1-2 tl makeutusainetta (itse käytän erytritolia)
      1 tl timjamia
      1 tl punaviinietikkaa
      (tuoretta basilikaa)

      Kuutioi kasvikset. Kuumenna öljy. Lisää pyree ja muut kasvikset paitsi tomaatti. Sekoita hetki. Lisää tomaatti, suola, makeutusaine ja timjami. Kypsennä 45-60 minuuttia hiljalleen kiehuen. Lisää viinietikka loppuvaiheessa.

  16. 17

    sanoo

    Kiitos tästä (ja siitä edellisestä budjettipostauksesta kans), tarpeellisia vinkkejä! Olen muuttamassa kesätöiden perässä kaupunkiin, jonka vuokratason ansiosta tuskin varsinaisesti pääsen hommillani rikastumaan – menoja täytyy siis ryhtyä tarkkailemaan entistäkin enemmän. Minäkin rakastan listoja, mutta en ole ikinä uskaltanut kirjata ylös edes viikon ruokaostoksia… Ehkä pitäisi. :)

  17. 19

    Menni sanoo

    Opiskelijana pärjään ruokabudjetilla, joka on 25 €/viikossa. En osta mitään ”luksusruokia”, kuten juustoa, kalliita hedelmiä (esim. viinirypäleitä), paprikaa tai muita kalliita vihanneksia, sisäfilepihvejä tai muuta kallista lihaa. 25 eurolla viikossa saa kuitenkin ostettua peruselintarvikkeita ja tavallisen kotiruoan aineksia näkemättä nälkää. Tietenkin sitä joskus toivoo, että olisi varaa ostaa esimerkiksi kalliimpia herkkuja tai gouda-juustoa. Ehkä jonain päivänä niitäkin on varaa ostaa, kun pääsee töihin. :)

  18. 20

    se joku. sanoo

    Hei, tuo lista noista VHH-aineksista olisi ihana saada itselle. Itsekkin aloittelemassa tässä taas hiilihydraattien vähentämistä, mutta mielikuvitus ei oikein riitä kaikkeen mitä sitä ”saa” syödä!

  19. 21

    Aurinkoinen sanoo

    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Minuakin alkoi oikein kiinnostamaan mitä meidän perheeltä eli minulta ja mieheltäni menee nykyään ruokaan. Muutaman viime kuukauden laskelmien perusteella meiltä yhteensä menee keskimäärin 45 euroa/viikko. Lisäksi meillä on pakasteessa mökiltä poimittuja mustikoita, puolukoita, aronioita ja sieniä, jotka riittävät koko talveksi. Tuoretta kalaa (kuhaa) saamme viikoittain kesät talvet itse kalastamalla, joten sitä syödään 2-3 krt/vko.
    Herkullisen näköisiä ruokia.

  20. 22

    Kia sanoo

    Omituista, että yhdessä asuvat aikuiset ihmiset ostaa molemmat itse omat ruokansa… Tapansa kullakin, mutta en oo vaan ennen kuullu moisesta järjestelystä :)

    • 22.1

      Sanni sanoo

      Syömme eri ruokia, joten tämä on meille luonnollista. Meillä on myös aivan eri päivä- ja ateriarytmit, eli emme useimpina päivinä edes syö yhdessä. Mieheni syö lihaa, minä en. Minä tykkään soijajutuista, mieheni ei voi sietää niitä. Rakastan sieniä ja jogurttia ja marjoja, mieheni ei syö niitä koskaan – paitsi kantarellia jos se on taitavasti onnistuttu kätkemään muun ruoan joukkoon niin ettei sitä näe tai maista ^_^

      Mutta ymmärrän kyllä että yhteisessä taloudessa asuva pariskunta varmaankin normaalisti ostaisi ruoat yhdessä ja yhteisestä kassasta.

      • 22.1.1

        nani sanoo

        sama juttu meillä poikaystävän kanssa, että ostetaan omat ruuat :) omituisempaa se musta olisi, jos toinen joutuisi maksaan sellaisista ruuista, mitä ei edes syö :D

        • 22.1.1.1

          tyttönen sanoo

          Tämä on vähän random, mutta olisko vinkkejä siihen, miten ehdottaa miehelle ruokakustannusten tarkkailua ja jakamista syömisien mukaan? :D

          Mies ei tykkää pennien tarkkailusta yhtään, mutta kohta on edessä yhteenmuutto ja pitää alkaa miettimään rahankäyttöäkin. Olen opiskelija ja tuloni ovat pienemmät kuin miehen. Jotenkin ärsyttää pienistä tuloistani maksaa hänen einesaamiaisiaan ja lihoja 50/50… Meilläkin ihan erilaiset ruokavaliot pääosin, harmittaa ettei yleensä voida kokata yhteistä ruokaa.

          • 22.1.1.1.1

            Sanni sanoo

            En osaa kyllä yhtään sanoa miten tuon parhaiten ottaisi esille, jos se ei tule teille luonnostaan (niinkuin se meillä on aina ollut…)… Minusta on aivan itsestäänselvää, että jos esimerkiksi pariskunnan toinen osapuoli käy töissä ja toinen nostaa pelkkää opintotukea, niin kuluja ei voi maksaa 50/50. Sun täytyy varmasti vain nostaa kissa pöydälle ja ottaa asia suoraan ja avoimesti puheeksi. Silloin kun kumpikin tienaa sen verran ettei rahalla ole ns. ”väliä”, niin ruokakuluista sun muista ei ole mieltä pitää kirjaa, mutta muussa tapauksessa on mun mielestä kaikkein reiluinta jos kumpikin vastaa omista ruokamenoistaan. Vaikka se voi tuntua käytännössä hankalalta ja kömpelöltä jos on tottunut nakkaamaan ruokatavarat samaan kärryyn kauppareissuilla, niin toimenpide estää kuitenkin tulevaisuuden riidat rahojen käytöstä….. Suosittelen! :)

  21. 23

    mimi sanoo

    heippa, kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! itsekin aloittelen vhh-ruokavaliota ja siksi se sinun ruoka-ainelista kiinnostaisi kovasti : ) nyt on viikko karpattu ja ruoansulatus on ollut hiukan ongelmana… olen syönyt kyllä sokerijuurikuitua (vhh), mutta se ei tunnu aivan riittävän.

    • 23.1

      Sanni sanoo

      Yritän naputella tuosta mun ruoka-ainelistasta Google-docin tässä päivän aikana ja laitan linkin tänne kommentteihin :)

  22. 24

    miira sanoo

    Kiitos ohjeista! Aloittelevana karppaajana (äh, kun inhoankin sanaa, mutta käytän sitä nyt tässä) näitä hyväksi havaittuja reseptejä kuulee mielellään.

    Minäkin jäin miettimään tuota saamaasi proteiinin määrää, kuulostaa todella vähäiseltä. Ja aika pieniruokainenkin olet, mutta jos voit hyvin ja jaksat, niin varmaan tuollaisillakin annoksilla pärjää. Eiköhän jokainen opi kuitenkin itse tuntemaan oman kehonsa tarpeet parhaiten.

    • 24.1

      Sanni sanoo

      Ehkä noissa maaliskuun ostoksissa oli vähemmän kala- ja soijaproteiinivalmisteita, jos niitä oli valmiiksi paljon pakkasessa…? En osaa sanoa. :)

      Syön kolme kertaa päivässä, ja jokainen ateria sisältää proteiinia.
      Esimerkkipäivä:
      Aamiainen: kahden munan munakas
      Lounas: lohisalaatti (lohta vähintään 1/3 salaatin tilavuudesta)
      Päivällinen: kasvis-katkarapu-tofu-wokki (tofua & katkarapuja vähintään 1/3 wokin tilavuudesta)

      Kyllä tuossa mun mielestä on ihan kivasti proteiinia. :)

  23. 25

    mammeli72 sanoo

    Olipa ihanan piristävän erilainen postaus.Olet kyllä kadehdittavan järjestelmällinen ja tarkka doris ruuan ja rahan suhteen,wau!
    Tuo ”erillinen ruokabudjetti” auttoi minua ymmärtämään paremmin budjetin pienuutta,olin kieltämättä tosi hämmästynyt miten pienellä rahamassilla selviätte.
    Itsellä mies ja kolme lasta joten ”hieman” suurempaa tiliä pulitamme ruokaostoksiin.Mutta kyllä itse tekemällä,hintojen vertailulla,tarjouksia hyväksikäyttämällä ja ihan pelkällä uusien makujen kokeilunhalullakin saa kummasti säästöä aikaan.On vaan niin helppoa turvautua perusruokiin kuten vaikka pottuun,jauhelihasoossiin ja perussalaattiin kun tietää sen kelpaavan koko poppoolle..Varsinkaan kasvikset kun ei poikalapsiin meinaa upota =( Mutta paria näistä ”Karkkitädin resepteistä” täytyy kokeilla.

  24. 26

    SonjaF sanoo

    Huih… mä en oo ennen tajunnut, että meillä käytetään paljon rahaa ruokaan. Ruokakulumme ovat ilman ravintolasyömisiä satasen verran viikossa, joskus vähän yli. Meitä on siis kaksi aikuista ja mies ostaa ruuat. En heti miettimällä keksi mihin ne rahat siellä oikein katoaa, mutta ehkä ostamme sen verran usein erikoisempia juustoja, oliivejä yms. Mies ostaa välillä itselleen jotain kalliimpaa lihaa. Asumiseen menee eniten rahaa, ruokaan seuraavaksi eniten. Autoa ei ole, emmekä matkustele ulkomaille ollenkaan. Kotimaan sukulointireissuille lainaamme autoa ja maksamme bensat. Rahaa ei mene tupakkaan, eikä alkoholiin. Noh, kai sitä sitten voi paheena olla ne juustot ja oliivit. Voisin kyllä kokeilla elellä pienemmällä ruokabudjetilla. Kyllähän minä opiskeluaikanakin pärjäsin. Siitä vain on jo kymmenen vuotta.

    • 26.1

      Sanni sanoo

      Juustot on kyllä paha rahareikä…. Meilläkin mies ostaa välillä ”kunnon” juustoja ja yhteen juustopöydän satsiin saa kyllä uppoamaan monta kymppiä. Mun budjetilla ostellaankin sitten vain Lidlistä leipäjuustoa, juustoraastetta ja silloin tällöin aurajuustoa. :)

  25. 27

    Minä vain-81 sanoo

    Heippa taas! Tämä nyt ei liity lainkaan tähän aiheeseen, mutta en tiedä miten sinulle voisi kirjoittaa muuten.. Elikkäs silmänympärysvoide loppu ja uusi pitäisi hankkia. Favora oli viimeksi käytössä ja se oli ihan hyvä. Haluaisin kysyä, mitkä ovat sinun lempparisilm.ymp.voiteet ja miksi? (koska sinulla on näköjään paljon tietoa ja kokemusta kaikesta ja aina mielenkiinnolla luen juttujasi:)

    Ja sitten vielä, kun itse käytän iltaisin putsaria ja erikseen silmämeikinpoistoainetta, niin välillä jopa olen käyttämättä ripsiväriä siksi, kun ajattelen että se kuluttaa ihoa niin paljon sen poistaminen. Miten itse poistat silmämeikin? Ja miten siis hellävaroen?

    • 27.1

      Sanni sanoo

      Silmänympärysvoideputeli kestää mun käytössä melkein kaksi vuotta, eli kovin montaa sy-voidetta en ole elämäni aikana ehtinyt käyttää. Lemppareita ei ole siis hurjasti ehtinyt kertyä. ^_^ Tykkäsin kovasti Lumenen Sensitive Touch -sy-voiteesta, ja samoin tykkään tällä hetkellä käyttämästäni Laveran My Age -sy-voiteesta. Näitä aiemmin käyttämiäni ei enää edes valmisteta. ^_^

      Sensitive Touchista tykkäsin koska koostumus on todella kevyt ja miellyttävä ja katoaa ihoon nopeasti. My Age on hieman täyteläisempää, mutta imeytyy sekin tosi hyvin ja tuntuu tämän hetken tilanteeseen Sensitiveä sopivammalta kun alan jo olla huolissani sy-alueen juonteista.

      Mitä silmämeikin poistoon tulee, geelimäinen putsari sy-alueella on ehdottomasti hellävaraisin. Geeli –> liukuu iholla helpommin kuin putsarivedet –> vähemmän kitkaa –> rasittaa ihoa vähemmän. Itse poistan silmämeikin laittamalla silmämeikille tarkoitettua puhdistusgeeliä vanulappuun ja hieromalla sillä kevyesti meikin irti. Käytän sen verran voimakasta silmämeikkiä, että vanulappu on ehdottomasti tarpeen kaiken meikin poisimeyttämiseen. Jotkuthan hierovat geelin silmiin suoraan sormilla, mutta mun tapauksessa kaikki meikki jäisi vain pyörimään iholle mustana mössönä. Ehdottomasti tehokkaampaa vanulapulla! :) Kun olen pyyhkinyt meikit vanuun, huuhdon silmät.

      • 27.1.1

        Mirri sanoo

        Itse en halua hieroa sy-ihoa, joten kostutan vanulapun ihan kunnolla (no ei nyt tietenkään niin että se valuu) silmämeikinpoistoaineeseen, laitan lapun silmän päälle ja annan olla siinä jonkin aikaa. Samalla lappua painellaan kevyesti. Tällä toimenpiteellä tiukatkin meikit lähtevät pyyhkäisemällä.
        Nestettä kuluu tietysti enemmän kuin useimmilla, mutta on se minulle sen arvoista kuitenkin.

        Kiitos kun olet vaivautunut näpyttelemään nuo kaikki reseptit!

        • 27.1.1.1

          Kia K sanoo

          Itse käytän samaa kikkaa poistaessani wp ripsaria, eli että kostutan lapun todella märäksi ja painelen kevyesti. Vesiliukoisen kanssa riittää geelimäinen putsari. Kannattaa myös ottaa huomioon, että toiset ripsarit on vaikeampi pestä pois kuin toiset. Itse olen todennut että esim. Isa Doran ripsarit ja H. Rubinsteinin Lash queenit on todella tujua tavaraa, eli vaikeampi pestä pois, vaikka todella hyviä ripsareita ovat muuten. Max factorit on mun lemppareita koska puhdistus on helppoa. Tosin tässäkin varmaan on yksilöllisiä eroja. Kuitumascarat on myös yksi vaihtoehto, koska ne lähtee pelkällä vedellä.

      • 27.1.2

        Nimetön sanoo

        Kiitoksia! Vielä sellaista että mistä saisi halviten tuota Laveraa tällä hetkellä, onko sinulla tietoa? Ja vielä utelisin, että mitä geelimäistä putsaria käytät tuohon tarkoitukseen? itse olen myös luonnonkosmetiikkafani, käytätkö itse jotain sellaista sarjaa vai muuta? :)

  26. 28

    Miia sanoo

    Voi ihme ja ällistys miten pienillä ruokamenoilla te selviätte. Huoh. Meillä menee kevyesti 200 – 250 e ruokakauppaan viikossa, enkä edes osta mitään extremeä, vaan ihan peruskauraa (heh :)) ja aika paljon tarjoustavaraa. Meillä tietty syöjiä on 4, että sekin kasvattaa budjettia. Lapsille kun ei riitä päivstä toiseen makaroni ja tonnikala, vaan yritän tehdä vaihtelevaa ruokaa.

    Ja poliitikot vielä kehtaa väittää ruuan hinnan laskeneen. En tiedä millä mittareilla ne niitä mittaa, mutta meidän lompakko tuntuu kevenevän koko ajan enemmän ja enemmän kaupan kassalla. >:( Ja kun meillä eletään yhdellä palkalla (olen hoitovapaalla), niin itku meinaa kassalla päästä aina, kun täti latasee sieltä sen loppusumman.

  27. 29

    Miki sanoo

    45 euroa viikossa?!?!?!?!?!? Toihan on ihan hirveesti :D

    Mä asun avoliitossa ja meillä menee ehkä ton verran kuukaudessa ruokaan.

    • 29.1

      Sanni sanoo

      Mitä ihmettä te oikein syötte? :) Ja missä te asutte? Jossain muualla kuin Suomessa….?

  28. 30

    anonyymi sanoo

    Mistä sä saat ideoita noihin vhh-ruokiin?! Tuntuu että omat reseptit toistavat vaan itseään, eikä noita karppaus-foorumin juttuja oikein jaksa kahlata läpi kun sisältävät niin paljon propagandaa:(

    • 30.1

      Sanni sanoo

      Mistä sä saat ideoita noihin vhh-ruokiin?!

      Karppaus.infon reseptiosiosta, ihan alkuun katsoin ”Suosituimmat”-listausta ja sieltä jo löytyi monta hyvää tärppiä! :) Ei foorumilla kannata kahlailla ruokavinkkien perässä, kun on tuo Reseptit-osio. :) Lisäksi olen ostanut VHH-keittokirjoja, mutta pääosin olen soveltanut netistä tai lehdistä löytyneitä reseptejä.

  29. 31

    sanoo

    Meillä menee toi 140 euroa kuussa varmaan jo maitoon… Yksin asuessa ruokamenot oli ehkä kolmasosa siitä mitä ne nyt ovat, kun ruokin miestäkin ;D Yh… tarvittaisiin kyllä myös todellakin tänne jotain säästöideoita… :( Syömme kyllä nykyään terveellisemmin ja monipuolisemmin, mutta kalliimmin…

  30. 32

    Nimetön sanoo

    Vhh-ruuat näyttävät todella herkullisilta! Ihailen viitseliäitä ihmisiä, jotka jaksavat laittaa vielä ruuat kauniisti esille. Tosin meillä on 6-henkinen perhe ja paljon kotitöitä, siinä ei ole paljoa ylimääräistä aikaa. Lasten ”väkisinkarppauttamista” en hyväksy lainkaan, mutta itse harrastan jonkinlaista hyväkarppausta. Ruisleipää ja muuta täysjyväviljaa menee paljon, koska se ei nosta verensokeriani (mittailen niitä arvoja säännöllisesti). Lapsille ihan normaalia sekaruokaa maun mukaan. Mutta kuukaudessa ruokalasku on vähintään 800 €! Vaikka mitään kalliita ruokia emme valmista. Urheilullinen porukka syö ilmeisesti vain niin paljon!

    Lapset pistävät aika tehokkaasti näitä ruokajuttuja uusiksi, ehkä teillekin tässä muutaman vuoden sisällä… ;)

    Pia

  31. 33

    candycane sanoo

    Tämä on TÄYSIN off topic, mutta oletko itse ekassa kuvassa ja jos, oletko leikannut hiuksesi?

    • 33.1

      Sanni sanoo

      En ole kuvassa, enkä leikannut hiuksiani :) Kuvassa on päivällisvieraitamme. :)

    • 34.1

      Sanni sanoo

      Oho, onpa upea! En usko että itse osaisin tehdä mitään tuonne päinkään, tuollaiset meikit ovat jo kuin pieniä ”maalauksia” ja minulla ei ole mitään sellaisia taitoja. :/ Kaikki meikit, jotka vaatisivat piirroksellisia detaljeja, ovat meikäläisen taitojen ulkopuolella.

  32. 35

    Tiina sanoo

    Hei

    Oliskohan mitenkään mahdollista saada näkyville listaa mikä vilahti tuossa kirjoituksessasi siis se mitä pyrit aina pitämään ruuan osalta kotonasi.

    Olen miettinyt VHH aloittamista ja tuollaisen listan tekemistä jonka kanssa kaupassa olisi helppo käydä juurikin sen takia ettei tulisi ostettua mitään ylimääräistä.

    Todella herkullisen näköisiä ruoka-annoksia :))

    • 35.1

      Sanni sanoo

      Linkki tuohon listaan löytyy tämänpäiväisen postauksen eli Tonnikalapyöryköiden lopusta! :)

  33. 36

    tunnels sanoo

    Yksinelävänä opiskelijana olen jotenkin ottanut itselleni haasteeksi kuluttaa mahdollisimman vähän rahaa ruokaan ja kuitenkin syödä normaalisti ja tarpeeksi usein :D

    Henk. kohtaisesti itse pärjään tosi helposti vaan yhdellä lämpimällä aterialla, joka pudottaa ruokakustannuksia paljon. Ei sit muuta tarvikaan kuin kahvin, aamupalan, luonaspalan ja jonku iltapalan kustantaa :)

    Hamstraajana mun kuukausittainen ruokalasku vaihtelee tosi paljon, esim jos on vaikka lihaa hyvässä tarjouksessa, saatan sitten pakastimeen niitä laittaa useamman talteen. Nyt yhdestä vakkarikaupasta löysin iiiihanaa afrikkalaista kahvia reiluun puoleen hintaan (palvon halvempi kuin normaali kahvi!) niin nyt hamstraajamieli halua lähtee hakeen sitä lisää :D

    Mut kiva kuulla näistä ruokajutuistakin tän blogin puolella! Ei haittaa ollenkaan :)

  34. 37

    syöppö sanoo

    Meillä menee mieheni kanssa ruokaan n.60 e kerta ja käymme kaupassa kolme kertaa viikossa! Molemmat syövät ihan hirveästi( vaikka normaalipainoisia olemmekin:D itse jopa alipainoinen) ja joka päivä teemme ruokaa niin paljon kuin kattilaan/paistinpannuun mahtuu. Soija,pähkinä ja vihannes tuotteita emme juurikaan käytä oman allergiani vuoksi. Kaupassa vertailemme aina eri merkkien hintoja ja turhakkeilta koitetaan välttyä. Ruokaa vaan menee ihan hirveesti :D ja mitään ei mene roskiin. RUOKA on vaan niiiiin hyvää ;)

  35. 38

    sanoo

    Olipa mielenkiintoista lukea mitä muut ostavat ruokakaupasta. Itse olisin ennen asuntolainaa miettinyt miten selviät 45€ viikkobudjetilla ruoasta, mutta asuntolainan myötä olen ryhtynyt taloudellisemmaksi ruokien ostajaksi :) ennen kävin monta kertaa viikossa kaupassa, aina meni väh. 20€ ja mukaan tarttui aina jotain turhaakin. Nyt olen vähentänyt ruokakaupassakäyntiä kahteen, max. kolmeen viikossa ja kulut pysyvät kurissa suunnittelemalla ruokalistaa etukäteen :)

  36. 39

    Aino sanoo

    Mielenkiintoista luettavaa! Haluaisin kyllä lisätä noista purkkitonnikaloista sen verran, että eivätpä ne mitään halpaa ruokaa ole! Jos katsot kilohintoja (niihin sisältyy sitä paitsi purkissa oleva vesi/öljy joka kaadetaan pois) niin menee yli kympin helposti. Tuoretta lohta taas saa usein hintaan 9,90 kg fileenä. Niille jotka syövät myös lihaa, kanafilettä ainakin Pirkka-merkillä sekä tarjouksista voi saada noin kympillä kilo.

    Meillä on miehen kanssa yhteinen ruokapiikki, ja koska mieheni syö enemmän, hän maksaa kuluista 60 %. Hyväkarppaamme ja teemme kaiken ruoan itse (valmiina ostetaan lähinnä kaikenlaisia maustetahnoja sekä salaatinkastike), ruokaan menee kuukaudessa 400-600 euroa yhteensä, eikä siinä ole mukana kummankaan työlounaat eikä muita ravintolaruokailuja.

    Onhan se jonkinlainen summa, mutta pitää meidät terveinä ja reippaina. Maksan tuon summan ilomielin – ruoka olisi itselleni yksi viimeisiä säästökohteita. Hävikkiä meillä on erittäin vähän, eli syödään kyllä kaikki tuo mitä ostetaankin. Ei olla suunnitelmallisia muuten kuin että meillä on Sannin tapaan käsitys siitä mitä vakiokamaa kaapeista pitää löytyä. Ne täydennetään ja katsotaan sitten mitä muuta on tarjolla/tekee mieli tms.

    Tonnikalapullat toisesta postauksesta lähtevät meilläkin kokeiluun.

    • 39.1

      Sanni sanoo

      Hyvä pointti tonnikalasta, mutta säilyketonnarissa on sentään se etu että säilyvät pitkään ja niitä voi aina pitää ”hätävarana”… ;)

  37. 40

    lumienkeli sanoo

    Hei!
    Onko sinulla koneella toi ” VHH kauppalista” mitä käytät kaupassa asioidessasi? Olisiko sitä mahdollista saada tänne tai suoraan mun sähköpostiin? Olisin kovin iloinen ja kiitollinen siitä:)

  38. 41

    lumienkeli sanoo

    Kiitos paljon :) Tämä auttaa hankinnoissa. Sinun kertomista tonnikala pullista on tullu mun suosikki:P Se kodin järjestys/hallinta postaus oli tosi hyvä. Yritän itse kans saada kotiin järjestystä ja sitä kautta mielenrauhaa:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.