Älä rupee mulle aukeen, suupieli!

Niin tyypillistä.

On kosmetiikkatuotteita, joita tarvitse todella harvoin. Tai ei juuri koskaan. Silti pidän niitä kaapissani. Niitä aniharvoja Tarvetilanteita varten.

Arden8Hour

Tällaisen voidekolmikon muodostavat Weledan Skin Food, Elizabeth Ardenin 8 Hour Cream ja Bepanthen-salva.

Kaksi ensimmäistä ovat ns. universaalivoiteita, joita ihmiset tykkäävät käyttää vaikka mihin kuivien kantapäiden hoidosta pieniin naarmuihin ja lentelevien hiuslatvojen hallintaan. Bepanthenia voi käyttää samoihin tarkoituksiin, mutta se lasketaan lääkevoiteeksi.

WeledaSkinFood

[ Voiteiden koostumuksista pähkinänkuoressa: Bepanthen ja 8 Hour Cream ovat rasvapohjaltaan hyvin samankaltaiset ja muodostuvat pääosin vaseliinista ja lanoliinista. Vaikuttavana aineena 8 Hour Creamissa on salisyylihappo ja Bepanthenissa dekspantenoli, kummallakin on ihoa korjaava ja haavojen paranemista tehostava vaikutus. Skin Food on täysin luonnollista perää, ja sen ärtynyttä ihoa rauhoittavasta ja antibakteerisesta vaikutuksesta vastaa (vaikkakin kumppaneitaan miedommin) lanoliini. ]

Bepanthen_

Ainoa asia, mihin noita voiteita käytän (ja kyllä, yksikin riittäisi) on suupielet. Ne kun tuppaavat aina muutaman kerran vuodessa ihan varoittamatta kuivumaan hilseileviksi ja pahimmillaan halkeilemaan. Tuo ilmiö on muuten minulle ihan mysteeri: miksi suupielet yks-kaks kuivuvat ja alkavat punoittaa? Mistä tämä reaktio johtuu..? Se kun ei tunnu liittyvän ilmanalaankaan ja voi iskeä yhtä hyvin talvella kuin kesälläkin.

Suupieli

No, eikös niiden suupielten pitänyt nyt JUST saada taas tuo kohtaus, kun olen satojen kilometrien päässä hoitovoidekolmikostani. Tämä kuivuus iskee vain kerran-pari vuodessa, ja nyt piti sitten valita se ajankohta kun en voi lääkitä tilannetta samantien apuaineilla.

Pari-kolme päivää odottelin toiveikkaana, että jospa kuivuus katoaisi. Ei mitään. Se vain paheni. Onko mulla mitään rasvaista tuotetta mukana..? Kiehl’sin öljypohjainen seerumi..? Ei tehoja. Ei hitto, pitääkö tässä nyt sitten ostaa uusi suupielituote vaikka kotona on ne kolme. Olin jo suuntaamassa apteekkiin, kun muistin että onhan mulla yksi rasvainen voide täällä mukana – se Kiehl’sin jo aiemmin mainittu Creamy Eye Treatment. Ja siinähän on myös salisyylihappoa jonka pitäisi kai auttaa tässä yhteydessä samalla tavalla kuin 8 Hour Creamissakin…? Vaikka onkin toisessa muodossa.

CreamyEye

Ei muuta kuin  kokeilemaan – – ja kappas, sehän tepsi! :) Suupielten pahin punoitus ja hilseilevä iho talttuivat kolmessa päivässä. Ihan normaalikunnossa suupielet eivät vielä ole, mutta eivätköhän ne parane nopeasti kun holvaan Creamy Eye’ta niihin joka aamu ja ilta. :)

Tämä postaus ei itse asiassa yrittänyt olla ”Creamy Eye -mainos”, vaan oikeastaan halusin vain päästä märisemään teille siitä, miten ironista on, että niitä kaapin staattisimpia asukkeja tarvitsee tosiaankin juuri silloin kun niihin ei pääse käsiksi. Taidanpa tuoda yhden noista rasvoista päivystämään tänne Maarianhaminan kämpille niin on sitten täälläkin oma Suupieli-Rescue! :)

Onko tämä ihmeellinen, yhtäkkinen suupielten kuivuminen ja punoitus muuten tuttua teillekin? Osaako joku sanoa mistä se johtuu?

Kommentit
 1. 1

  Merlina sanoo

  B-vitamiinin puutos tai valkaisevan hammastahnan käyttö aiheuttaa itsellä tuota halkeilua/punoitusta silloin tällöin :)

  • 1.1

   minsku sanoo

   Ei aiheudu mistään vitmaniinin puutoksesta vaan bakteeri- tai sienitulehduksesta

   • 1.1.1

    sanoo

    Kyllä komppaan minskua ja Merliinaa: joskus se on B-vitamiinin puutos (jolloin esim. Bepanthen auttaa heti ja helposti) tai joskus se on hiivaa. Eli siis sienitulehdus. Hauskaa, että mulla on ollut samaa vaivaa iät ja ajat ja lääkäri kun kertoi että kyseessä voi olla sienitulehdus niin olin aika ihmeissään. Taas vastaavasti tähän ikään mennessä en ole kyseisestä naistenvaivasta kärsinytkään, outoa! :D

 2. 2

  Jep sanoo

  Kyllä vaan! Eikä mitään hajua mistä johtuu. Ja itsellähän se ei jää pelkkään kuivumiseen vaan iho räpsähtää auki ja on aivan törkeen kipee! Rasvaan huulia todella paljon ja yöksi bepantenia tai muuta kunnon rasvaa. Mutta silti välillä menee suupielet auki. Sattuu ja onha se ruman näköstä :(

 3. 3

  Anna sanoo

  Täällä sama juttu! Oon kyllä huomannut yhteyden jonkun vitamiinin puutteen kanssa, esim. kun en ole syönyt ruisleipää pitkään aikaan, niin alkaa suupielet haavoittuu, onkos se sitte joku B-vitamiini vai mikä ..

  • 3.1

   T sanoo

   Jep! B vitamiini puute, lääkäri sanoi mulle ja anto jotain päivittäisin syötäviä tableteita…ja johan autto!

 4. 4

  hanko sanoo

  Joskus nuorempana kärsin kans tuosta vaivasta, mutta en onneksi enää nykyään aikuisena. Oon käsittänyt, että suupielten halkeilu ja punoitus johtuisivat b-vitamiinien puutteesta.

 5. 5

  sanoo

  Tuttua on! Tulee puun takaa ja meneekin yhtä yllättäen. Olen huomannut, että B-vitamiinin popsiminen lyhyenä kuurina tepsii hyvin.

 6. 6

  bubbs sanoo

  Voikohan tuon suupieliasian takana olla joku vitamiinivaje?

  Mulla oli yksi kevät tosi rankasti suupielet auki kuukauden-pari, laajasti ja todella kivuliaasti molemmin puolin. Mikään rasvaus ei tuntunut auttavan. Olin tuolloin ihan persaukinen ja tosi stressaantunut, joten söin tosi vähän ja huonosti. Jälkikäteen olen miettinyt, että ehkä oli jonkinlainen puutostila kyseessä.

  Sä tosin taidat syödä aika fiksusti, että ehkei ole yhtäläisyyttä.

 7. 7

  Ansku sanoo

  Heh, olin kokonaan unohtanut tämän yksityiskohdan lapsuudestani, mutta tuli mieleeni luettua postauksesi. Eli minulla oli lapsena aika useastikin suupielet auki, jolloin äiti sanoi sen johtuvan raudanpuutteesta, ja jostain syystä pisti minut hoitokeinona juomaan piimää. :D Ilmeisesti se voi johtua myös muun muassa B-vitamiinin puutteesta.

 8. 8

  NG sanoo

  Olen kärsinyt vuosien aikana enemmän kuin osani tästä vaivasta. Syitä ilmiön taustalla voi olla monia: sieni-infektio, bakteeri, B-vitamiinin puute, krooninen ihottuma, kaikki yhdessä… Joskus iho vain oikuttelee sille päälle sattuessaan.
  Nykyisin iskee enää vain harvoin… hydrokortisoni on silloin se paras apu, vaikka ei sitä liikaa saisikaan käyttää. Mieluummin kortsioni kuin suupieli verillä…

 9. 9

  Mari sanoo

  C-vitamiinin puutosta ehdottaisin, jos söisit kovin yksipuolisesti, mutta näinhän ei taida olla :)

 10. 10

  Laura sanoo

  Suupielten repeily johtuu todennäköisimmin hiivatulehduksesta. Näin lääkäri minulle kertoi viimeksi kun valitin tätä samaa vaivaa. Canesten-voide auttoi.

  • 10.1

   tiippa sanoo

   Jep, kyse on todennäköisimmin hiivasta tai muusta sieni-infektiosta, ks. esim. terveyskirjaston artikkeli suupielten haavaumista ym… Vitamiinin puutteesta johtuvat suupielten ongelmat ovat hyvin harvinaisia, mutta jostain syystä tämä uskomus on iskostunut ihmisten mieleen.

 11. 11

  Veppe sanoo

  Ikävä kyllä on erittäin tuttu vaiva… Syitä sellaiselle on monia. Jos ei esiinny märkänäppylöitä (kuten esim. perioraalidermatiitissa), vaan vain punoitusta ja hilseilyä, niin helpoin veikkaus on ekseema. Se on itsellänikin ongelman nimi. Aika moni kokee tuon tapaista esimerkiksi syötyään/juotuaan tavallista runsaammin sitruspitoista tavaraa tai nautittuaan jotain (tuore hedelmä tai juures; mauste), mille on allerginen. Toki epämääräinen ekseema voi aiheutua myös muista syistä kuin jostakin syödystä tai juodusta (ulkoinen ärsytys eli esim. kosmetiikka tai liika hankaus/kuorinta, tai mystisemmät sisäiset syyt). Itse saan suupielten ekseeman yleensä aina joksikin aikaa hallintaan sitkeällä rasvauksella, johon vaaditaan juurikin jotakin aikas paksua tavaraa.

  Myös esimerkiksi hiivatulehdus voi aiheuttaa näppylätöntä suupielten oireilua, joten jos on hiivaongelmista kokemusta, sellaisesta voi kysäistä lääkäriltä.

  • 11.1

   Sanni sanoo

   Mulla oireet ovat useimmiten nimenomaan pelkkää hilseilyä ja punoitusta, aukeamista tapahtuu harvemmin. Tai olen miettinyt, että jos en pysäyttäisi oireita jo aikaisessa vaiheessa rasvalla, niin saattaisivat sitten aueta ihan siitä kuivuudesta. Sellaista ”märkää” halkeilua on vieläkin harvemmin, ei edes vuosittain.

   Mä olen kuvitellut että ekseema on laajempi iho-ongelma, siis että jos henkilöllä on ekseemaa, niin sitä on sitten muuallakin vartalossa eikä vain niin pienellä alueella kuin suupielissä..? Mutta en ole tosiaan tähän kovin perehtynyt joten saatan olla väärässä.

 12. 12

  annuenn sanoo

  Mulla vain kypsentämätöntä tomaattia tai sipulia syödessä. Usein myös huulet alkaa punottaa.. liekö minun tapauksessa joku lievä allergia? :D

   • 12.1.1

    Raija sanoo

    Mulla suupielen halkeilu johtuun sinkin puutteesta. sinkkiä sisältävää monivitamiinia ja sinkkipastaa suupieleen. Kyllä tepsii.

 13. 13

  sanoo

  Mulla on sellainen käsitys, että johtuisi B-vitamiinin puutteesta, mutta saatan olla väärässäkin… :)

 14. 14

  Nimetön sanoo

  Epäilen omalla kohdallani suupielien halkeilun johtuvan b-vitamiinipuutoksesta (en muista tarkemmin minkä niistä). Yleensä seurasta silloin, kun en ole syönyt tarpeeksi leipätuotteita – johtuneeko sitten hiivan vai viljojen syönnin vähyydestä.

  • 14.1

   Sanni sanoo

   Leipäähän en nykyisin tosiaan juurikaan syö (ellei satunnaisia Minihiilari-ruispaloja tai itseleipomaa mantelileipää lasketa), mutta suupielioireilu oli ihan samanlaista myös niinä aikoina, kun en juuri mitään muuta syönytkään kuin leipää :) Eli viljan puutteen vaikutukseen en oikein usko.

 15. 15

  Aurinkoinen sanoo

  Toissa talvena minulla punoitti, kuivui ja halkeili toinen suupieli todella pahasti. Tuntui, että mikään ei auttanut. No sitten vaiva lopulta loppui suupielestä siirtyenkin kasvojen saman puolen silmän yläluomen sisänurkkaan! Luomen iho oli ikävän hilseilevä, joten luomivärit sai sen jälkeen unohtaa. Sittemmin vaiva siirtyi myös toiseenkin silmään. Suupielet ovat sittemmin pysyneet kunnossa.

  Luulin, että tämä on vain talvivaiva, mutta nyt pari viikkoa sitten toinen yläluomi alkoi hilseilemään. Minulla on ollut ikäisekseni ihan hyvät luomet, mutta nyt tämän parin vuoden ajoittaisen hilseilyvaivan vuoksi ne ovat välillä roikkuvat, vaiva venyttää ihoa. Ostin toukokuussa tuon Kiehls´in silmäympärysvoiteen talvivoiteeksi, mutta se oli pakko avata pari viikkoa sitten. Tilanne rauhoittui viikossa lähes normaaliksi, muttei kuitenkaan. Voide on varmaankin ns. rasvainen, mutta se ei tunnu rasvaiselta. Joudun laittamaan sitä reilulla kädellä yläluomellekin. Voide jää kiiltämään iholle, mutta se imeytyy heti eli rasvaista tunnetta ei jää. Eikä silmät turpoa voiteesta runsaasta yläluomikäytöstäkään. Pidän kovasti tästä voiteesta, joten se jää vakiokäyttöön.

  Välillä mietin, että menen tämän vaivan kanssa ihotautilääkärille, mutta kun vaiva vaihtelee paljon eli jonain päivänä iho on normaali ja sitten taas ei. Jos saan lääkäriajan voi olla, että ko. päivänä iho on taas normaali, mitenkäs sitä sitten näytän. Pitää varmaan ottaa valokuva ns. huonosta päivästä. Onko vaiva ruoka-aineallergiaa, hiivaa, stressiä, ihotauti, allergiaa hiusvärille (aloitin värjäyksen pari vuotta sitten), kulmien kestovärille (olen värjännyt itse n. 15 v.)? Todella vaikea varmuudella selvittää.

  Eli minulla oli vuosia silloin tällöin suupielihalkeilua, sen kanssa vielä pärjäsi, mutta tämän luomijutun koen hankalammaksi. Minulla ei ole ollut aikaisemmin iho-ongelmia kuin teini-iässä akne (meni lääkityksellä) ja käsien iho on ollut aina kuiva.

  • 15.1

   Sanni sanoo

   Voide on varmaankin ns. rasvainen, mutta se ei tunnu rasvaiselta.

   Näin on, siinä on tosi erikoinen koostumus. Se tosiaan on rasvainen, mutta koostumus on jotenkin saatu kehiteltyä niin, että kun voide pääsee kosketuksiin ihon kanssa – etenkin jos iholla on yhtään kosteutta vaikkapa kasvojen pesun jälkeen -, se ”sulaa” lähes vesimäisen tuntuiseksi. Iho jää silti kiiltäväksi kuten totesitkin, johtuen rasvoista. Tuo on kyllä tosi erikoinen ”product formula”. :)

   Tuo sun suupieli/simäluomioireilu on kyllä sen verran erikoisen kuuloista että kävisin varmaan lääkärillä.

 16. 16

  K sanoo

  Olen ihmetellyt tätä huulten/suunpielen kuivumista itsekkin. Itsellä vaiva hyökkää yöllä joskus kerran pari vuodessa. Huulet kuivuu niin että unissaan kun ”hymyilee” huuli halkeaa. En yleensä käytä mitään huulituotteita kun ei tarvi. Olen syitä miettinyt tälle ja ilma, stressi,suun kautta hengittäminen …. Mutta tuntuu aina että syy ei ole mikään niistä sillä hetkellä. Ehkä huulten vaan täytyy oikutella pari kertaa vuodessa :D

 17. 17

  eev_a sanoo

  ekana tulee mieleen jokin puutostila, muistan kun itsellä vegaani-aikoina tuota tapahtui useinkin, salvasipa millä tahansa. olen jo huolestuneena lueskellut sun ruokapostauksia – en usko, että vain yhden makroravinteen määrään perustuvilla valinnoilla voisi koota järkevää, riittävän monipuolista, tasaista ja mikroravinnerikasta ruokavaliota. en toki tiedä, onko kyse puutoksesta, mutta itselläni ainakin tuo vaiva loppui kuin seinään kun aloin syödä monipuolisesti (vaikka vegaanina popsin ties mitä lisäravinteita, mutta eivät ne auttaneet…). olisiko jokin b-vitamiinin puutos? jostain muistelen kuulleeni, että halkeileviin suupieliin auttaa ruisleipä :D (sori jos kuulostan holhoavalta – se ei ole tarkoitukseni :D mutta näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin mitään vakavampaa ilmenee; itse olin myös melko pitkän aikaa kasvissyöjä-karppaaja ja lopulta hiukseni ohenivat n. kolmannekseen entisestä – mitään varmuutta ei ole siitä, oliko kyse ruokavaliosta mutta se oli silloin ainoa selittävä tekijä – ja usko pois, harmittaa hitosti mitä pysyvää haittaa sitä onkaan kropalleen tehnyt kun ei ole paremmin ymmärtänyt….)

  • 17.1

   Sanni sanoo

   olen jo huolestuneena lueskellut sun ruokapostauksia

   Heh, jos olisin pitänyt blogia entisistä ruokailutottumuksistani olisit saanut varmaan slaagin..! ^_^

   Itse en osaa pitää paljon kasviksia, kalaa, siemeniä, marjoja, pähkinöitä, juustoa ja sieniä sisältävää ruokavaliota muunlaisena kuin erittäin monipuolisena ja ravintorikkaana. :)

   Ehkä varmin argumentti sille, ettei suupielen oireilu voi liittyä mihinkään puutokseen, on se että suupieleni ovat aina käyttäytyneet näin. Myös niinä aikoina kun söin päivittäin lähes pelkkää ruisleipää.

 18. 18

  lenorca sanoo

  Mulla suupielien punotus ja rohtumista muistuttava hilseilevä kuivuus on allergiaoire. Tapahtuu mm. tuoretta ananasta syödessä eli tsekkaa ruokavalio josko jotain harvemmin syötävää tullut nautittua..Niin inhottavaa kun onkin olla allerginen tuoreelle hedelmälle :/

  • 18.1

   Sanni sanoo

   eli tsekkaa ruokavalio josko jotain harvemmin syötävää tullut nautittua..

   Ei oikein… Olen viimeiset kaksi vuotta koostanut ruokailuni hyvin uskollisesti kasviksille, kalalle, juustolle ja valituille maitotuotteille… Mitään normaalista poikkeavaa ei ole tullut popsittua miesmuistiin. :)

 19. 19

  Anni sanoo

  Kyseessä on muistaakseni a vitamiinin puute johon auttaa hedelmien syöminen! Itellä aukee todella herkästi jos jostain syystä en saa vitamiineja tarpeeksi. Kävi viimeksi kun tuli reissussa syötyä tosi epäterveellisesti..

 20. 20

  aulikki sanoo

  Mä olen kuullut, että b-vitamiinin puutos voi saada suupielet halkeamaan…

 21. 21

  MJ sanoo

  Minulle kosmetologi sanoi joskus että sinertävät hammastahnat voivat ärsyttää suupieliä. Ja sitten oli vielä joku vitamiinin puutos mutta en tähän hätään muista mikä vitamiini(t) kyseessä…

 22. 22

  Sari sanoo

  Hei Sanni, en tiedä, onko ongelmasi sama kuin mikä minulla ennen oli: minulla tuppasivat suupielet halkeilemaan ja siihen auttoi B-vitamiini. En tiedä, onko ruokavalioni jotenkin huomaamatta muuttunut, mutta nyt ei vaivaa ole enää ollut vuosiin.

  • 22.1

   RK sanoo

   Muistakaa hankkia sellaista B-vit.yhdistelmää, joka sisältää sitä oikeata sorttia eli B2 -vitamiinia, riboflaviinia. Monissa B-vit.-preparaateissa ei sitä ole lainkaan mukana.

 23. 23

  Aino sanoo

  Sama vaiva iskee aina muutaman kerran vuodessa. Muistelisin, että mm. joku b-ryhmän vitamiinin puutos aiheuttaisi sitä.

 24. 24

  MinnaK sanoo

  Mulla oli aikoinaan ihan samanlaista ongelmaa, jonka lopulta yhdistin hammastahnaan. Eli jotkut tietyt hammastahnat vaan saivat mun huulipielet kuivaksi ja halkeilemaan. Sen jälkeen olen pitäytynyt tutussa ja turvallisessa hammastahnassa ja ongelmaa ei oo näkynyt vuosiin. Ajoittain saatan joutua hätätilanteessa pesemään jollakin toisella hammastahnalla, mutta muutaman päivän käytöstä en ole huomannut tulevan ongelmaa. Ja nyt jopa uskalsin kokeilla uutta hammastahnaa ja tämä ei ole ainakaan vielä muutaman kuukauden käytön aikana saanut tätä ongelmaa puhkeamaan, joten olen joko onnistunut pääsemään kokonaan irti kyseisestä vaivasta tai sitten vain uusi hammastahna sopii minulle. :)

  Oletko sinä nyt Maarianhaminassa ollessa sattumoisin vaihtanut hammastahnaa? Kannattaa kokeilla, olisko se sulle syypää.

  • 24.1

   Jutta sanoo

   Minullekin hammastahna oli syypää suupielien halkeiluun. Ongelma ratkesi vaihtamalla tahna sellaiseen, jossa ei ole SLS:ia.

  • 24.2

   Sanni sanoo

   Pepsodentilla mennään niinkuin kotonakin… eli ei pitäisi siinäkään olla mitään muuttuvaa tekijää. :/

   Ja jos hammastahna olisi syypäänä, niin luulisi, ettei mitkään voiteet auttaisi asiaa kun hammastahna kuitenkin jatkaisi suupielten ärsyttämistä ja kumoaisi näin ollen rasvan vaikutukset.

   Suupielten oireet jäänevät mysteeriksi…. :/

 25. 25

  Kohtalotoveri sanoo

  Tosi ikävä vaiva! Syitä on muutamia 1. Tulehdus, jossa bakteerit pääsevät muhimaan kosteissa suupielissä. 2. Hiiva. 3. Hammastahna-allergia, jolloin tavallisin allergeeni on lysotsyymi (E1105). 4. B-vitamiinin puutos (tästä tohtorit ovat montaa mieltä, sillä B-vitamiinin puutos on harvinaista, mutta mahdollista jos olet vähentänyt radikaalisti b-vitamiinin lähteitä kuten viljaa, maitotuotteita ja proteiinia. Puutos oireilee väsymyksenä, ihon kuivumisena, ärtymisenä, muistamattomuutena). 5. Allergiaoire, esimerkiksi sitruksista, tomaatista. Itsellä suupielet halkesivat kun totuttelin uuteen ruokavalioon. Vähensin huomattavasti viljojen ja maitotuotteiden käyttöä ja söin enemmän raakaruokaa. Asia korjaantui kun söin B-vitamiinikuurin. B12-vitamiini varastoituu vähäksi aikaa maksaan. Muita B-vitamiineja tulee niiden vesiliukoisuuden vuoksi saada ravinnosta säännöllisesti ja jatkuvasti, ne eivät varastoidu. B-vitamiinin puutostilaa tavataan mm. vegaaneilla, jotka eivät välttämättä saa kaikkea tarvitsemaansa B-vitamiinia ravinnosta. B-vitamiini on tärkeä iholle, limakalvoille, hermostolle sekä se osallistuu hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Eviran sivuilla on hyvä tietopaketti vitamiineista, jos kiinnostuit!

  • 25.1

   Sanni sanoo

   Eviran sivuilla on hyvä tietopaketti vitamiineista, jos kiinnostuit!

   Kiitos vinikistä! :) Joudun myöntämään, että aika huonosti on mulla hallussa nuo vitamiiniasiat… Välillä olen jaksanut syödä jotain monivitamiinivalmistetta mutta sitten kun sillä ei ole mitään aistein havaittavia vaikutuksia (vaikka se varmasti joka tapauksessa on hyväksi) niin nappien napsiminen jää….

 26. 26

  Muru sanoo

  Huulten ja suupielien yhtäkkinen kuivuminen ja halkeilu on miullekin tuttua, mutta tuli tuosta mieleen oma toinenkin omituinen ja yllättävä kohta naamassa. Miulla nimittäin silloin tällöin, pari kertaa vuodessa, vasemmalta puolelta nenää, noin 1,5-2 sentin alueelta kuivuu iho aivan totaalisesti. Siihen tulee semmoista punaista ”haavaumaa”, mutta siis semmoista ihan kuivaa. Tulee ihan yllättäen, hoivaan sitä Bepanthenilla ja Amerikasta ostetulla Triple Antibiotic Ointmentilla (kohta loppuu :S) ja jossain vaiheessa se vaan lähtee pois. En kyllä koe että kumpikaan noista voiteista mitenkään huippuhyvin tehoaisi, mutta tiedä sitten kuinka paranisi ilman niitä.. :D

 27. 27

  Alo sanoo

  Vitamiinin puutos on mahdollinen mutta hyvin epätodennäköinen syy Suomessa ja varsinkin sinun kohdallasi :)Mulla oli samaa vaivaa aina aika-ajoin kunnes syyhygienistinä töitä tekevä kaveri vinkkasi vaihtamaan tahnan sellaiseen joka ei sisällä Sodium Lauryl Sulfate nimistä ainesosaa. Aiheuttaa kuulemma joillain tätä halkeilua ja aftoja. Noita tahnoja olen muutaman löytänyt ihan peruskaupoista ja apteekista sitten lisää. Eipä ole minulla ollut enää tätä ongelmaa kun hammastahanan vaihdoin, jospa auttaisi sinullakin.

  • 27.1

   Lurjus sanoo

   Ihotautilääkärini kehoitti jättämään normihammastahnat kaupan hyllyyn ja siirtymään turvallisempiin (=vähemmän myrkyllisiin tahnoihin). Mm. Frantsilan luomutilan hammastahnat (fluoriton ja fluorillinen vaihtoehto) ovat superhyviä ja lempeitä tahnoja. Kokeile Sanni näitä!

 28. 28

  omppu sanoo

  niin kuin pari muuta täällä jo kommentoikin, joku hiiva tai sieni oli mulla vastaavassa vaivassa kyseessä, yäks! ekan kerran lähti canesten-voiteella. tokalla kerralla sekään ei tepsinyt, ja apteekista neuvoivat kokeilemaan jotain jalkasilsarasvaa. :D toimi!

 29. 29

  Ansku sanoo

  Mulla sama! Siis joitain kertoja vuodessa aukeaa suupielet. Ei ole C- tai B-vitamiinien puutosta (syön terveellisesti ja usein käytän B/C-valmisteita lisäksi). Kumma juttu tosiaan, ja hyvin kiusallinen kun iskee. Bepanthenilla olen hoitanut, lievittää hieman oireita mutta ei ”paranna”. Ilmiö kestää 1-2 vk ja sitten katoaa. Pitäiskö seuraavalla kerralla auttaa jotain hiivaan tehoavaa voidetta. Ihollahan kasvaa runsaasti sekä bakteereita että hiivoja, jotka välillä voivat hieman villiintyä.

 30. 30

  Minna sanoo

  Mä luulin kanssa, että johtuu b-vitamiinin puutoksesta, mutta lääkäri sanoi sen olevan juuri tuo hiiva. Canesten siis auttaa.

 31. 32

  sanoo

  EA Eight Hour Cream, en osaisi enää edes elää ilman sitä. Vuosia yhteistä taivalta takana, eikä loppua näy! Itselläni halkeavat suupielet loppui, kun aloin popsimaan joka päiväisen multivitaamikapselin.

 32. 33

  Tiia sanoo

  B-vitamiinien puutos on kuitenkin tosi harvinainen, paitsi ehkä täysin vegaanista ruokavaliota noudattavilla. B-vitamiinia saa kuitenkin esim kasviksista, maitotuotteita (vaikkei maitoa joisikaan) ja kananmunista. Ei se punainen liha tai vilja siihen ole välttämätöntä.

  Äsken katselin asiaa finelistä ja eniten esim b(12, sieltä ei pysty hakemaan muita)-vitamiinia sisältävä leipä näyttäisi olevan Pirjon Pakarin vhh leipä (0.9µg). Nykyisistä ruisleivistä ei löydy lainkaan, mutta esim kananmunan keltuainen sisältää 6.9µg. Eli ei ainakaan sen takia tarvitse hädissään alkaa paketillista ruisleipää mättää…

  Sannihan syö kuitenkin poikkeuksellisen monipuolisesti!

  Itse veikkaisin jotain sieni(tmv)infektiota tai hammastahnaa.

  PS. Laveraa ja Santea (ja muutakin) löytyi eilen S-Marketista. Kävin vartavasten vakoilemassa. Luonnonkosketiikalla oli oma hyllynsä!

 33. 34

  Anna-Mari sanoo

  Tyttärellä tuttu vaiva. Siihen on kokeiltu vaikka mitä, ja välillä tuntuu että yksi auttaa, seuraavan kerran joku toinen… Hammastahna joka sisältää SLS:ia on pahasta. Apuna on käytetty Bebanthenia, mutta ei tunnu kunnolla aina auttavan, eikä muutkaan hyvin rasvaiset voiteet, tuntuu että ne vaan hautoo suupielen pahemmaksi. Kunnollinen pihkavoide (ei apteekin, vaan semmoinen aito ilman ylimääräisiä huttuja) on tainnut olla paras lääke, samoin pikiöljyvoide, mutta se loppui enkä ole löytänyt uutta. Suolahoito auttaa myös, mutta tyttö ei tykkää siitä kun se kirvelee. Tajusin suolan avun erään kesälomareissun jälkeen kun tytär puljasi meressä viikon, ja ihottuma parani silmissä. Kortisonia ei voi käyttää kun se kirvelee kamalasti.

  Mutta onneksi vaiva alkaa olla harvinaisempi mitä enemmän ikää tulee, nyt tytär on 13.

 34. 35

  sanna sanoo

  itsellänikin aina silloin tällöin aukeaa suupieli ja bepanthen on kyllä oiva apu siihen vaivaan! yöksi kunnon kerros suupieleen ja aaamulla on melkein kokonaan parantunut. :) olen kuullut ja lukenutkin jostain että tietyn b-vitamiinin puutos voi aiheuttaa suupielen haavautumisen.

 35. 36

  lana-caprina sanoo

  Vaikka tässä onkin tullut Sannille jos jonkinlaista teoriaa ja suositusta, lisään vielä omani, koska vaiva kuulostaa niin tutulta :) Tosin minulla tilanne oli varmasti paljon pahempi, koska punoittava ja hilseilevä alue vähitellen levisi suupielistä ensin alas leukaa kohti, sitten ylähuulen reunaan sekä poskiin ja kulmakarvojen väliselle ihoalueelle :( Vaiva kesti varmaan kymmenen vuotta (!) ja oli jokapäiväinen murheeni. Kokeilin niin apteekin voiteita kuin kallista kosmetiikkaa sekä kävin ihotautilääkärillä, joka tosin ”tutki” (meikatun) ihoni vain vilkaisemalla ja määräsi aknelääkettä. No, tämä ongelma ei ollut akne, tiesin sen itsekin mutta olin niin häpeissäni, etten sanonut mitään. Lopulta löysin aivan sattumalta avun vaivaani, ja se oli niinkin yksinkertainen kuin normikosmetiikan vaihtaminen luonnonmukaisiin, varsinkin voiteissa ja kaikessa iholle jäävässä (puhdistusaineilla ei näytä olevan niin suurta vaikutusta). En tiedä, mikä tai mitkä ainesosat minulla sen ärtymisen aiheuttavat, mutta huomaan sen vaikka silmät ummessa, jos joskus kokeilenkin jotakin synteettistä voidetta – esim. jotakin paljon hehkutettua meikkivoidetta saatan joskus haksahtaa kokeilemaan :) Tunnistan heti sen tukahduttavan, hengittämättömän kalvomaisen tunteen, joka ennen oli niin tavallinen etten kiinnittänyt siihen huomiota. Eivät minulle kaikki luonnonmukaisetkaan voiteet aina niin ihanteellisesti sovi, mutta mikään kokeilemani ei ole tuntunut siltä kuin kasvoilleni olisi vedetty nestemäinen elmukelmu :D Hilseilystä kärsiessäni luulin myös, että ihoni on todella (pinta)kuiva, mutta tämä ongelma on täysin häipynyt. Tällä hetkellä voin käyttää jopa Lily Lolon jauhemaista meikkipohjaa pelkän kosteuttavan kasvoveden päällä, siis ilman alusvoidetta :D Eikä iho hilseile ollenkaan, eivätkä siis ne suupieletkään. Ruokavalioni ei ole vuosien varrella muuttunut (syön kalaa ja kasviksia tavallisten hiilihydraattilisukkeiden kanssa).

 36. 37

  Puppe sanoo

  Aiemmissa kommenteissa onkin jo mainittu suupielten kuivuminen ja punoitus myös mahdollisena allergiaoireena. Mulla suupielet kuivuu tai aukeaa ihan verillekin asti tuoreesta tomaatista ja tuoreesta ananaksesta. Tänä kesänä huomasin saavani vastaavia oireita myös suuresti rakastamastani raparperista, nyyh!

 37. 38

  Phlox sanoo

  Suupielten haavautuminen on tosi rasittava vaiva, vaivaa itseäkin pari kertaa vuodessa.

  Kukaan ei ole vielä maininnut sinkkivoidetta, joten mainostanpa sitä tässä! En voi käyttää mitään lanoliinia sisältäviä voiteita, mutta Natusanin sinkkivoiteella hoituu niin suupielen haavaumat, itikanpuremat kuin rakot jaloissakin. Loistava jokapaikan hätäapuvoide, jota ilman en matkusta mihinkään.

 38. 39

  Kalkkis :) sanoo

  Itselläni oli samanlainen, sitkeä vaiva, jota hillitsin kortisonivoiteilla, kun muu ei enää auttanut. Yritin metsästää syyllistä kuukausia; vaihdoin huulirasvat, huulipunat, kosteus- ja meikkivoiteet. Lähes kaiken kosmetiikan. Kunnes sattumalta luin allergialehden artikkelin juuri hammastahnan aiheuttamista allergisista reaktioista. Samaa ongelmaa oli joskus aiemminkin minulla ollut, hävitäkseen mystisesti. Sieltähän syyllinen paljastui; minulle ei sovi juuri Pepsodent. Tahna takaisin Aquafresh’iin ja kaikki oli taas hyvin. Tod. näk. joku muukin tahna sopisi, mutta ei ole kyllä tehnyt mieli testata. Paitsi pari kertaa juuri Pepsodentiä ja lopputulos taas sama. Nyt uskon ja pysyttelen samassa tahnassa. Kannattaa kokeilla tahnan vaihtoa. Olin minäkin ko tahnaa käyttänyt aikaisemmin vaikka kuinka kauan, mutta sitten kai vaan tapahtui jokin herkistyminen (jollekin ainesosalle).

 39. 40

  Anni sanoo

  B-vitamiinin puutos karppaamalla, enpä usko. Hammastahna, ei luultavasti sekään. Eräs kirjoittaja hyvin mainitsikin jo fluorittomat tahnat, joita itsekin suosin, mutta silti luulen, että yksinään tahna ei suupieliä riko.

  Hiiva voi olla syy, mutta mikäs sen hiivan syy sitten on? Sokerit tietenkin. Enkä puhu nyt pelkästään siitä näkyvästä sokerista, siitä valkokiteisestä pöytäsokerista, vaan ihan KAIKISTA sokereista. Sokeri yleensä mielletään pelkästään pöytäsokeriksi, eikä ajatella, että se on vain yleisnimitys kaikille sokereille.

  Sokeria tulee karppaajienkin syötyä, vaikkei söisikään makeisia, limuja, jäätelöitä, leivoksia jne. Sokeria on hedelmissä, marjoissa, kasviksissa, hunajassa ja maitotuotteissa. Sokeri villiinnyttää kehon hiivasienet, joten pieni tauko tai vähentäminen näistä ruoka-aineista kannattaa.

  Toinen juttu on viljat. Vaikket syökään viljoja paljoa, niin sekin pieni gluteenimäärä, jonka speltistä, miniruispaloista ja leseistä saa, riittää. Ja on muitakin yhtä haitallisia viljaproteiineja kuin gluteeni, mutta ei nyt niistä enempää, ettei taas tule liian pitkää vastausta. Gluteeniherkkyys voi aiheuttaa mitä tahansa oireita autismista suupielten halkeiluun.

  Tuntuu ehkä kaukaa haetulta tuo autismi, mutta tutkimuksia on, joissa autismi on hellittänyt merkittävästi, kun potilaiden ruokavaliosta poistettiin gluteeni.

  Ja kun kerran elimistö tottuu vähähiilarisuuteen, niin on oikeastaan loogista, että se reagoi jollain tapaa silloin, jos hiilarimäärä lisääntyy. Tiedän, koska itsekin karppaan, ja sain suupieleni auki herkuttelemalla kesämansikoilla ja herneillä, hunajaakin käytin muutamana päivänä..samoin meni viinimarjoja suoraan puskista. Sainpahan c-vitamiinia, mutta myös sitä sokeria.

  Lisäisin vielä, että esim. stressi kaiken muun lisäksi saattaa aiheuttaa tuollaisia oireita. Eli stressi + sokerit yhdessä edesauttavat kehon oireita, olipa sitten kyseessä suupielten halkeilu, alapään hiiva, suolistohiiva, kynsisieni jne. Sokeri on sienten herkkuruokaa.

  Liha, kananmunat, kala, kana, voi ja öljyt.. niissä sokeria on nolla.

 40. 41

  naku sanoo

  Heippa!
  Mulla oli vähän aikaa sitten hyvin sama vaiva, paitsi että iho kuivui niin pahasti että suupieli alkoi aukeamaan. Yritin siihen kaikenlaista tököttiä ja rasvaa (esimerkiksi juuri elizabeth ardenin 8 hour creamia) mutta mikään ei auttanut. Marssin sitten apteekkiin ja farmaseutti antoi minulle jalkasilsan hoitoon tarkoitettua hiivantappovoidetta, sanoi että usein suupielten ongelmat saattavat johtua hiivasta. Eipä ollut tullut mieleenikään, mutta voide tosiaan tepsi yhdessä yössä, haavat umpenivat ja kuiva iho katosi :)

 41. 42

  vierailija sanoo

  Lisään vielä omanki jutun tänne, eli suupielet olleet 2 vuotta auki. Alussa Bepanthen auttoi vähän (lähinnä kutinan ja kuivuuden helpottamiseen) mutta lopuksi siitä ei ollut enää hyötyä vaan haittaa. Haavat pysyivät, välillä oli molemmat suupielet auki, ja välillä toinen. Lääkärissä kävin ja suositteli B-vitamiinia. Ei hyötyä. (Suomessa vitamiinin puutokset harvinaisia, jos syö kotiruokaa monipuolisesti) Koitin myös Hydrokortisonia, auttoi muutaman kerran jälkeen, mutta sitäkään ei saanut käyttää kuin kuuriluontoisesti, joten suupielet aukesivat taas sen lopetettuaan. Sen jälkeen koitin Sibikorttia jossa on myös hiivaan auttavia aineita. Se auttoi, joten päädyin sen jälkeen ostamaan Canesten emulsiovoidetta. Se on myös parantanut suupielet. Suupielet aukeaa kuitenkin lähes samantien, kun olen lopettanut sen käytön. Olen lukenut tuosta hammastahna ”allergiasta”, joten vaihdoin Pepsodentin Elmexiin. Sen jälkeen ei oo suupielet auenneet…

 42. 43

  tiina sanoo

  Moi Sanni! Hyviä vinkkejä jo, mutta yksi jäi puuttumaan… Siinä vaiheessa kun se suupieli on auki ja punoittaa ja pitäisi saada meikki pintaan, laitan aamuin illoin apteekista saatavaa sinkkispraytä haavaumaan. Sinkkioksidi muodostaa suojakerroksen iholle ja saan levitettyä meikin siihen päälle. Voi kuulostaa vauvan voiteelta, mutta ihan samaan tapaan kuin vaippaihottumassa kosteus pitkittää haavautuneen ihon paranemista, sama tapahtuu suupielen kohdalla Lisään tarvittaessa pitkin päivää, esim. ruokailun jälkeen sinkkispräytä ja peitevoidetta. Sinkkivoidetta olen kokeillut myös, mutta sitä ei saa imeytymään huomaamattomaksi. Yöksi pistän jo mainittua EA:n huippuvoidetta tai Bepanthenia. Tällä kaavalla olen saanut nopeasti haavan paranemaan ja voinut meikata normaalisti

  • 43.1

   Sanni sanoo

   Kiitos vinkeistä, tiina! Sinkkispray täytyy ehdottomasti laittaa korvan taakse. :)

 43. 44

  KH sanoo

  Heippa. Olen kärsinyt suupielien halkeilusta 1,5 vuotta. Tämä keskustelu on auttanut minua etsimään aiheuttajaa. Kiitos siitä kaikille. Vaihdoin hammastahnan, kävin lääkärissä, joka määräsi huulirasvaa, kokeilin myös hiiva- ja sienivoiteita. Mikään ei tehonnut kuin lyhyen ajan. Tarkkailin lisäksi ruokavaliotani. Jätin kesällä limujen juonnin. Join vichyä enimmäkseen. Pitkästä aikaa nautin limua. Kaksi päivää myöhemmin suupielet olivat jälleen auki. Tein pitkän ajan testejä, kunnes totesin limun aiheuttavan halkeilun. Ensin oletin, että vain lightlimut olivat aiheuttajina, mutta myös normisokeroidut aiheuttivat myös halkeilua. Perus coca-cola, Pepsi jne. Kerroin ystävälleni, joka opiskelee ravitsemusterapeutiksi. Kertoi, että lisätyt väriaineet voivat aiheuttaa herkkyyttä. Enpä sitten tuohon osaa sanoa enempää. Toivon mukaan tästä olisi jollekin apua, jos ei mikään muu auta.

  • 44.1

   Sanni sanoo

   Mielenkiintoista tietoa, ja varmasti hyödyksi. Kiitos kun jaoit tämän, KH :)

 44. 45

  Millanen sanoo

  Ehkä suupieliongelmat voivat tosiaan johtua useammasta eri syystä tai useamman syyn yhtäaikaisesta esiintymisestä. Noista käypä hoito suosituksista yms. saa vähän kuvaa siitä mistä useimmiten on kysymys ja mitä ei ainakaan kannata lähteä tekemään, mutta kyllähän tietysti jos jokin mikä vain pitkään vaivaa, kannattaa vähän miettiä voisiko ratkaisu löytyä jostain muualtakin.

  Itselläni ei ole ns.koskaan suupielissä/huulissa mitään ongelmaa (eikä ole atooppista ihoa muualla kehossa tms.), paitsi aina silloin kun paastoan tai vedän VLCD-nutri-pussi-dietillä… Tämän teen noin kerran vuodessa ja silloin aina saan suupielet auki melkeinpäs heti. Myös korjaantuvat pian normiruokaan palatessani.

  Selityksiä voi etsiä ravitsemusvajeista tai jostain mitä nutrijauheissa on, jolle olisin vaikkapa allerginen tai vastustuskyvyn laskusta, josta seuraisi hiivan kanssa ongelmia iholle tai ehkä en pese tarpeeksi usein sitä kippoa, josta nutrilitkuni juon tai ehkä kysymys on liisääntyneestä xylitol-purukumin syömisestä tai tiedä jos vaikka ketoosissa kuolaan enemmän öisin ja siksi suupielet esim.hautuvat tai ehkä tulen aloittaneeksi tämän diettini aina jossain keväällä ja samaan syssyyn osuu jokin allergia tms. tai ehkä aloitan dietin kun jokin psykologinen stressitila nousee huippuunsa ja kysymys onkin siitä, että kun saan palautettua hallinnan tunteen dietin avulla, niin stressihormonit laskevat ja lopetan niin dietin kuin hävitän huomaamattani ongelman suupielistä myös.

  Vaan jos tämä suupieliongelma ei kulkisi niin samassa tahdissa nutri-pussi-dietti-vaiheideni kanssa, en todella tiedä mitä tekisin! Alunperin olen kuitenkin yrittänyt niin rasvata bepanthenilla, sitten sibicortilla (jossa siis niin hiivoihin kuin atopiaankin apuaineita) kuin lisännyt vitaamiineja diettipäiviini eikä mikään ole auttanut sitten tipan tippaa. En siis varsinaisesti tiedä missä ongelma on ja tämän halusin kertoa muillekin, jotka tätä ketjua ehkä joskus selaavat… että ratkaisua voinee etsiä ilman, että varsinaisesti tietää syytä ja sitten, että syitä voinee olla lähes yhtä monta kuin elämääsi vaikuttavia tekijöitäkin on.

  Toivottavasti kaikille (myös blogin pitäjälle), löytyy auttavia keinoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.