3 x Maaseudun Helmi

Esittelyssä kolme tänä kesänä löytämääni uutta ravintola/kahvilahelmeä Ahvenanmaan maaseudulla. Kaikki kolme ovat aivan erilaisia ja tarjoavat erityyppistä ruokailua omansalaisessa miljöössä. Ehkä sinäkin piipahdat joissain näistä ensi kesänä? :)

JohannasHembaktaSaltvik

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saltvikin Kvarnbo’ssa sijaitsee viehättävä pienluomuleipomo ja kahvila Johannas Hembakta (= Johannan kotileivotut). Edit. Johannan leipomo on vuonna 2015 muuttanut Finströmiin vanhan Grelsbyn sairaalan tiloihin.

Johannan kahvila Grelsbyssä on auki kesäisin maanantaista lauantaihin klo 10-16 ja sunnuntaisin 12-16.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kahvila on sisustettu ihanan rustiikkisesti ja avaran tilan tuntu yllättää täyteen ahdettuihin kaupunkilaiskahviloihin tottuneen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ahvenanmaan maaseudulla ei ole moniakaan maininnan arvoisia kahviloita muutamaa kaikkien tuntemaa turistiklassikkoa lukuunottamatta (Uffe på Berget, Stickstugan), ja siksi olin niin hämmästynyt ja ilahtunut kuullessani Johannas Hembakta’sta.

Paikka sijaitsee suhteellisen syrjässä eikä tänne välttämättä löydä ihan sattumalta ellei sitten ole Kvarnbo’ssa Viikinkimarkkinoiden aikaan.

JohannasHembakta4

.

JohannasHembakta2

Johannan kahvilasta ei saa suolaista (vastaleivottua leipää lukuunottamatta), eli tänne kannattaa poiketa nimenomaan kahville ja jättää lounas toiseen paikkaan. Hapanlimppu on Johannan rakastetuin leivonnainen, nappaa sellainen mukaan vaikka täydentämään picnic-koria! :)

PubStallhagenGodby

Ahvenanmaan omalla olutpanimolla Stallhagenilla on jo vuosia ollut panimon yhteydessä Finströmin Godbyssa pieni pubi. Muutama vuosi sitten pubi alkoi tarjoilla myös ruokaa, ja pikkuhiljaa (jopa minun huomaamattani..!) Gastropub Stallhagen on kasvanut nauttimaan todellista kulttisuosiota paikallisten keskuudessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kenen tahansa ahvenanmaalaisen kaverini kanssa olen viime aikoina jutellut, on keskustelu jossain vaiheessa päätynyt ruokaan, ja aloin jo epäillä jotain outoa Stallhagen-salaliittoa kun jokainen hehkuttaa pubin ruokaa. ”Lounaat on vain ihan parhaat, sun on pakko käydä siellä syömässä..!”

No, tänne, kuten Johannan kahvilaankin, pääsee vain jos on varustettu autolla – tai jaksaa pyöräillä 18 km. Olenkin koko kesän kärkkynyt tilaisuutta päästä Stallhageniin jonkun kyydissä. :) Alkuviikon australialaisvieraillani Chrisilla ja Sarahilla oli auto mukanaan, ja he olivat heti ”up for it” kun ehdotin lounasretkeä Godbyyn. Jee!

GastropubStallhagen2

Lounasmenulla on päivittäin kaksi annosta – liha ja kala (ja kasvissyöjille valmistetaan pyydettäessä oma versio). Pubissa tarjoillaan myös illallista. Ruokalistoja ei julkaista etukäteen, vaan ne saa selville ainoastaan saapumalla paikalle tai soittamalla ja kysymällä. Illallinen Pub Stallhagenissa on ollut koko kesän niin suosittu että paikka on ollut loppuunvarattu lähes joka viikonloppu (varaustilanteesta ilmoitetaan pubin Facebook-sivulla).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stallhagenin tämän kesän olutlanseeraus on Blueberry Ale. En itse juo olutta (hh:t, you know..), mutta maistoin mustikkaa kavereiltani ja onhan se hyvän makuinen. :)

GastropubStallhagen4

Chris otti lasagnea ja minä ja Sarah kalaa. Sarah perunoilla, minä pelkillä kasviksilla. Ruoka oli erinomaisen hyvää ja annokset runsaita. Lounaan hinta on 10-12€, riippuen päivän menusta.

GastropubStallhagen3

Sääkin suosi. :) Aamulla vielä satoi, mutta saaristossa sää kirkastuu hyvinkin äkkiä ja lounaan saimme nauttia aurinkoisella terassilla. :)

SoderhagenEckero

Tämä paikka lieneekin teillä vielä tuoreessa muistissa. Esittelin persoonallisen, vähähiilihydraattiseen ruokaan erikoistuneen Söderhagenin Campingin ja sen ravintolan blogissa heinäkuussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olihan sinne palattava syömään! :) Poikkesimme Mr Karkkipäivän kanssa Söderhageniin päivälliselle juuri ennen Englannin matkaa.

Leirintäalueen ravintola kun on kyseessä, on ruoka ja sen esillepano tietenkin aivan erityylistä kuin ”normi”ravintolassa. Täällä saa mutkatonta kotiruokaa kotoisilla lautasilla tarjoiltuna ja eipähän tarvitse kokille valittaa etteikö nälkä lähtisi! :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tilasin päivän kala-annoksen (joka oli vaaleaa kalaa mutta olen jo noloudekseni unohtanut mitä kalaa…) ja misteri tilasi (tietenkin!) Svens kycklingin. Kummatkin ruoat tarjoiltiin kyssäkaalimuhennoksen ja tomaatti-kurkkusalaatin kanssa.

Havahtuminen! Kyssäkaali!! Miten en ole tiennyt tällaisen kasviksen mahtavuudesta aiemmin? Kun Susanna kertoi lisukkeena olevan ’kålrabbia’, meidän piti miehen kanssa ihan googlata se (kerrankin äijän älypuhelimesta jotain hyötyä ;)) kun se ei sanonut meille mitään. Kyssäkaalista syödään sen maan päälle kehittyvä varsimukula. Ihme kasvi – mukula siinä on mutta ei ole kuitenkaan juures.  Hiilareita on saman verran kuin lantussa, eli 4,2 g / 100g.  Ja oli muuten ihan mielettömän hyvän makuista. Tämä kasvis tulee kotiutumaan minunkin keittiöön!

Soderhagen_ruoka

Miehen annoksessa oli juustokuorrutteista, pekoniin käärittyä kanaa ja minun kalani oli peitelty suussa sulavaan kermaiseen rapu-juusto-kuorrutteeseen. Ruoka oli todella, todella hyvää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olimme edellisenä iltana syöneet Maarianhaminan italialaisravintolassa Umbrassa kauniit, tyylikkäät annokset. Nyt täytyi sanoa, että Söderhagenin vhh-kotiruoka hakkasi mauissaan edellisillan sapuskat mennen tullen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jälkiruoka pisti hymyilemään. No kyllä kai kun eteen tuotiin eeppinen Ahvenanmaan pannukakku – Susannan vähähiilihydraattisena versiona…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihmiset, en ole syönyt tätä herkkua yli kahteen vuoteen – ja nyt silmieni edessä oli vihdoin omaan ruokavaliooni sopiva yksilö! Voi sitä autuutta!

Olen tainnut jo käyttää maksimikiintiön ilmaisusta ”oli niiin hyvää/maukasta/herkullista” joten tyydyn sanomaan että lautanen tyhjeni vilakkaasti. Vaikka vatsa oli jo pinkeänä pääruoasta.

Soderhagen_pannukakku2

Tätä ei vain voinut jättää syömättä……. Susanna, kiitos! <3 Kannatti odottaa kaksi vuotta!

* * *

Toivottavasti vinkeistä on jollekulle iloa tulevia Ahvenanmaan reissuja suunnitellessa. :) Ainakin minulle on iloa niiden jakamisesta! ^_^

Kommentit
  1. 1

    sanoo

    Onpa hassua! Oltiin sattumoisin samana päivänä lounaalla Stallhagenissa ja näinkin teidät tiskin tietämillä, mutta en mitenkään tunnistanut siis. Nyt kuvista muistan. Ruoka oli todellakin taivaallista!

    Myös Smakbyn oli huippis!

    • 1.1

      Sanni sanoo

      Oltiin sattumoisin samana päivänä lounaalla Stallhagenissa

      Voi ei mikä sattuma! :) It is indeed a small world.

      Smakbyn’istä meinasin kanssa jossain vaiheessa kirjoittaa, on tosiaan hinta ja laatu kohdallaan ja kiinnostava konsepti.

      • 1.1.1

        nanna sanoo

        smakbyn tosiaan yllätti edullisuudellaan. mielestäni siellä on myös koko saaren paras ruoka. ja lienee ainoa ravintola, missä ruoka on aina kuin strömsössä – kirjaimellisesti ;):D

  2. 2

    Kotikisu sanoo

    Eih, miten herkullisen näköinen pannari!! Laita nyt jo se resepti jakoon, että muutkin pääsevät herkuttelemaan! ;) Ei tarvitse ees testata reseptiä, mä voin tehdä sen sun puolesta! ;)

    • 2.1

      Sanni sanoo

      Laita nyt jo se resepti jakoon, että muutkin pääsevät herkuttelemaan! ;)

      No okei okei :D Yksityiskohtaista ainesosaresptiä minulla kylläkään ei ole, mutta salaisuus on kookosjauhopuurossa joka korvaa perinteisen reseptin manna- tai riisipuuron. Ja sokeri luonnollisestikin korvataan stevialla ja/tai erytritolilla.

      Kookospuuron reseptiä Susannalla ei ollut päässään (tai sitten ei halunnut paljastaa, oli ilmiselvästi löytänyt aivan täydellisen reseptin koska pannukakun koostumusta ei erottanut normaalista, mannapuuroversion pannarista ;)). Puuroresepti löytyi kuulema googlaamalla. Itse kokeilin yksi aamu tehdä puuroa tällä reseptillä:
      http://56kilo.se/kokosgrot-paleo-lc-lchf/

      Ja ihme ja kumma, vaikka puuro vaikutti ensin hyvin munakokkelimaiselta, sen rakenne kuitenkin muuttui yllättävän mannapuuromaiseksi eikä makukaan ollut hirveän ”munamainen”.

      Mutta siis, Susanna sanoi käyttävänsä ihan ”perus” Ålands pannkaka -reseptiä, johon vain vaihtaa puuron ja sokerin vähähiilarisiin.

      Koska perusreseptissä kuitenkin puuroon sekoitetaan munia, niin mietin että tuleeko pannarista ihan tosi ”munaisen” makuinen kun jo puurossakin on munaa…? Susannan pannukakku ei kuitenkaan maistunut yhtään kananmunaiselta. Siksi halusin itse kokeilla reseptiä ensin ennenkuin laitan täällä jakoon. :)

  3. 3

    Voipallonainen sanoo

    Moro!

    Loistava postaus!
    Pakko ylistää Ahvenanmaa-matkailuvinkkejäsi. Tekee mieli lähteä tästä paikasta käymään :)
    Kiitos vinkkien jakamisesta!

    PS: Eiköhän siinä oluessa muuten ole enimmäkseen alkoholia eikä imeytyvää hiilihydraattia, jonka vuoksi itse kunkin kannattaa pohtia kannattaako esim. jokailtaista rentoutuskaljaa nauttia :) Esim. sokerittomat siiderit eivät ole yhtään terveellisempiä siksi, että ne eivät sisällä sokeria. Alkoholin imeytyminen alkaa jo osittain suussa ja mahalaukussa, kun taas maltoosi pitää pilkkoa ensin ohutsuolessa monosakkarideiksi ennenkuin imeytyminen voi alkaa…

    • 3.1

      Sanni sanoo

      Loistava postaus! Pakko ylistää Ahvenanmaa-matkailuvinkkejäsi. Tekee mieli lähteä tästä paikasta käymään :)

      Oi! *iloinen* :)

      Eiköhän siinä oluessa muuten ole enimmäkseen alkoholia eikä imeytyvää hiilihydraattia

      On siinä yhdessä 33 cl:n pullossa kuitenkin 13,5 g imeytyvää hiilaria mikä on aikamoinen kerta-annos vhh-ruokavaliolaiselle. ;) Ja harvemmin olut jää yhteen pulloon jos sitä lähtee nauttimaan… ;)

      En väitä että sokeroimattomat, keinotekoisesti makeutetut siiderit ovat yhtään sen terveellisempiä ravitsemuksellisesti, mutta meille, joiden kroppa kuitenkin viihtyy vähähiilihydrattisessa ravinnossa ja haluamme vältellä esim. oluen tai normisidukoiden aikaansaamia verensokerin heilahduksia, ovat laittisiiderit aivan mahtava asia. :) Lempparini Golden Cap Green Apple Light sisältää 2,7 g sokereita per 45 cl pullo ja Rainbow’n light-siideri 0 g. Maun takia tulee kuitenkin valittua useammin Green Apple Light. :)

      • 3.1.1

        Voipallonainen sanoo

        Moi vielä!

        Tarkoitukseni ei ollut hyökätä hh:ta vastaan, vaan alkoholia. Alkoholi ei ole sokerin kanssa samanarvoinen, mikäli verrataan esim. tyhjiä kaloreita energialähteenä.

        Alkoholi haittaa ravinteiden imeytymistä, sulatusta, ja niiden hyödyntämistä aineenvaihdunnassa. Haitallisuus koskee muun muassa ruuansulatusta, eli ruuan pilkkoutumista entsyymien avulla. Toisin sanoen alkoholi vähentää haiman entsyymien eritystä.

        Konkreettisesti/kärjistetysti sanottuna, kun juot alkoholia elimistö lopettaa muiden energiaravintoaineiden käyttämisen (polttamisen) ja keskittyy pelkkään alkoholiin. Siihen suhteutettuna alkoholista saatavat hiilihydraatit ovat toissijainen asia. Ja mitä tulee verensokeriin, niin alkoholi laskee verensokeria tai oikeastaan estää sokerin muodostumisen maksassa ja voi olla esim. diabeetikolle vakava asia. Kaikella ystävyydella, P.M.

        • 3.1.1.1

          Sanni sanoo

          Tarkoitukseni ei ollut hyökätä hh:ta vastaan, vaan alkoholia.

          Aaa, ok, kiitos selvennyksestä :)

          Ilmeisesti viinilasi illallisen kanssa on siis huono asia..? Monesti kun kuulee, että punaviinilasi päivässä olisi suorastaan terveellistä sen sisältämien antioksidanttien takia. Mutta liekö sitten niin että viinilasi olisi parasta nauttia yksinään, ei ruoan kanssa, jos se kerran heikentää ravinteiden imeytymistä…?

          • 3.1.1.1.1

            NG sanoo

            Kohtuu viinilasillinen on ok, sitä suosittelevat jopa lääkärit Ranskassa ja Espanjassa ;)
            Itsekin vältän sokereita, mutta keinomakeutukset eivät ole sen terveellisempiä. Aspartaami on hermomyrkky. Not a good idea..

          • 3.1.1.1.2

            Qwerty sanoo

            Ymmärrän hämmennyksesi. Toki vuosia sitten alkoholi on nostettu esiin karsinogeenisena aineena (=vahvasti syöpää aiheuttava, koska alkoholi muuttuu elimistössä asetaldehydiksi—>syöpäkorrelaatio).

            Hyvä kun nostit punaviinin esiin. Tutkijat ovat viime aikoina nostaneet punaviinin sisältämät flavonoidit esiin, negatiivisessa mielessä. Heidän löytöjensä mukaan antioksidantit ovat nimenomaan rypäleiden kuorissa, eikä siis punaviinillä välttämättä ole tekemistä antioksidanttien kanssa. Ja lisäksi viinin suurkuluttajamaalla, Ranskalla oli yllättävän isot maksakirroositilastot punaviinin huippuvuosina ja kirroosi on laskenut alkoholin/punaviinin kanssa samaa matkaa.

            Kaikesta jäkätyksestä voisi luulla, että olen absolutisti ;) Näen kuitenkin kohtuullistamisen kaiken avaimena. Voin nauttia silloin tällöin vaikka Chablis’ta tai Rieslingiä tattirisoton kanssa tai Syrah’ta kotimaisen hereford ulkofileepihvin kera. Eikä siihen kuole. Mutta kohtuuttomuuteen ja oman kehonsa laiminlyöntiin kylläkin.

  4. 4

    NG sanoo

    Miten tuolla herkkuravintoloissa selviää suomen kielellä, jos ruotsintaito on kouluista huolimatta rajallinen? Finska on hyvä tarkistuskeino… vaikka haluankin kunnioittaa paikallista autonomiaa ja kielellistä asemaa :)

    • 4.1

      Sanni sanoo

      Miten tuolla herkkuravintoloissa selviää suomen kielellä, jos ruotsintaito on kouluista huolimatta rajallinen?

      Maarianhaminan ravintoloissa selviää suomella, mutta nyt on sanottava että en tiedä esim. Johannan suomenkielentaidosta tai Stallhagenin henkilökunnan. Olettaisin että joku siellä osaa suomea, sillä täällä vaaditaan ravintolahlökunnalta käytännössä aina suomen kielen taitoa. Susanna ja Sven eivät puhu suomea, vaan kommunikoivat suomalaisten asiakkaidensa kanssa englanniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.