Train together, stay together? – pitkän parisuhteen pelastus on yhteinen harrastus

Mitä pidempään olemme mieheni kanssa olleet yhdessä, sitä tärkeämmäksi ovat tulleet yhteinen tekeminen ja yhteiset harrastukset. Olivatpa ne sitten kävelylenkkejä, ruuanlaittoa tai joogaa.

fullsizerender-32

Kaksikymmentä vuotta kimpassa

Olen aina ihaillut pareja, jotka tekevät asioita yhdessä. Isäni ja äitini ovat olleet naimisissa yli neljäkymmentä vuotta. Vaikka heillä on ollut omat työnsä, elämänsä, harrastuksensa ja myös vaikeutensa, on heillä aina ollut yhteinen harrastus: pitkät kävelylenkit. Nykyään, lähes seitsemänkymppisinä, he käyvät kuntokeskuksen sisäpyöräilytunneilla ja isäni on äitini suosituksesta lähtenyt mukaan myös viikottaiselle joogatunnille.

fullsizerender-37

fullsizerender-44

Itse olen ollut naimisissa saman miehen kanssa kohta 12 vuotta. Kuukauden päästä yhteisiä vuosia on takana jo parikymmentä(!) Jo suhteemme alussa, meitä yhdisti halu liikkua. Parikymppisinä opiskelijoina harjoittelimme yhdessä jonkun verran kuntosalilla ja kävimme juoksemassa.

fullsizerender-38

Vihdoin on aikaa liikkua yhdessä

Pikkulapsiaikana harrastimme olosuhteiden pakosta usein vuoronperään. Joskus toinen pääsi lähtemään omiin treeneihinsä vasta siinä vaiheessa, kun lapset oli saatu nukkumaan. Yhteinen aika oli muutenkin kortilla, mutta jos sitä järjestyi, lähdimme mieluummin yhdessä salille kuin leffaan tai ravintolaan. Mutta nyt, lasten kasvettua, olemme yhä enemmän voineet harrastaa ja tehdä asioita ihan kaksistaan. Ja tästähän on riemu ratkennut. On mahtavaa, kun voi kohdata toisen ihmisen taas miehenä, puolisona ja uusissa ympyröissä.

fullsizerender-43

fullsizerender-45

Pitkät kävelylenkit ovat meidän juttu

Jos kummallakin puolisolla on oma työnsä, omat harrastuksensa ja kaverinsa, on tärkeää pohtia miten löytää yhteistä aikaa, jotain, mikä yhdistää muutenkin kuin vanhempina. Kahdenkeskiset kävelylenkkimme ovat parasta parisuhdeaikaa. Kumpikaan ei ole silloin tietokoneella tai kännykällä. Juteltua saa, puolueettomalla maaperällä ja kiireettömästi, vaikka mistä. Samalla tulee ulkoiltua, yleensä reilun tunnin kerrallaan, useamman kerran viikossa.

Huomaan, että vaihdan oman juoksulenkkini välillä mieluusti yhteiseen pitkään kävelylenkkiin. Arki on kiireistä, mutta kävellessä on aikaa puhua niin arkisista kuin syvällisemmistäkin asioista. Kotona monesti kaikki puuhailevat omiaan, tai toisinaan talo on täynnä väkeä, esim lasten kavereita. Silloin ei ole helppoa aidosti kuunnella toista tai avata keskustelua mieltä painavasta aiheesta. Toisin on, kun lähdetään yhdessä ulos.

fullsizerender-34

fullsizerender-36

Lenkillä voi jutella mistä vain

Toinen meille yhteinen harrastus on jooga. Joogata voi missä ja milloin vain. Matot vierekkäin olkkarin lattialle tai pihalle ja netistä joogavideo pyörimään. Luksusta on päästä joogatunnille yhdessä. Mies kokeili joogaa ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten hakien apua selkävaivoihinsa. Itse olin joogannut jo pidempään, mutta melko epäsäännöllisesti. Miehen mukana singahdin itsekin taas säännöllisempään joogaamiseen.

fullsizerender-39

Kesällä joogasimme pihalla

Uuden lajin aloittaminen yhdessä, toi samaa fiilistä suhteeseen, kuin alkuajan huuma. Tärkeämpää, kuin joogaharjoitus, on yhdessäolo. Tunne siitä, että teemme jotain samaa, keskitymme yhteiseen. Se lisää luottamusta ja myönteisiä tunteita toista kohtaan. Ajatukset eivät harhaile. Mieli rauhoittuu. Palkintona on hyvä olo.

fullsizerender-41

Joogaa kohtaan on edelleen olemassa ennakkoluuloja ja moni ystäväni on sanonut, ettei saisi missään tilanteessa raahattua miestään joogatunnille. Moni mies on kuitenkin joogassa käytyään havahtunut siihen, miten monipuolisesta ja vaativastakin lajista on kysymys. Mitäpä jos kumpikin puoliso saisi ehdottaa lajia tai tekemistä, joita sitten käytäisiin kokeilemassa, ilman ennakkoluuloja? Mitä sitten, jos vaikka käsky käy nyrkkeilysalille ensimmäistä kertaa elämässä?  Vai onko ehkä jokin yhteinen tekeminen, josta nautitte yhdessä silloin kun tapasitte, unohtunut? Voisiko siihen taas palata?

fullsizerender-32

Train together, stay togehter. Tämä lausahdus pitää, ainakin meidän kohdalla, paikkaansa. Yhdessä treenaaminen ja touhuaminen on paitsi hauskaa, mutta lujittaa myös parisuhdetta. Tavoitteista voi tulla yhteisiä ja jopa leikillinen kilpailuasetelma voi olla pelkästään hyväksi. Omia harrastuksia on toki hyvä olla, mutta meille yhteinen tekeminen, muu kuin lasten kautta, on tuonut pitkään parisuhteeseen lisää tyytyväisyyttä.

Liikutteko yhdessä puolisoidenne kanssa vai onko teillä muita yhteisiä harrastuksia? Teettekö paljon asioita yhdessä?

<3 Anna

fullsizerender-33

 

Kommentit
 1. 1

  Elina sanoo

  Heippa Anna!

  Olipa mukava lämminhenkinen artikkeli: ) ja kivat yhteiset kuvat: )olette muuten toistenne näköiset: )!!

  Itselläni ja rakkaalla aviomiehelläni takana yhteiset 25 vuotta. .hui kamala mihin tuo aika menee! ?!
  Yhdessä harrastamme kaikenlaista piiitkistä kävelylenkeistä (kaksi kärpästä yhdellä iskulla) yhteisiin salitreeneihin. Silloin tulee väkisinkin lähdetyksi vaikka ei aina millään hotsittaisi.

  • 1.1

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos! Pitääkin tuolle miehelle kertoa, että on alkanut muistuttaa parempaa puoliskoaan 😉 Sitä se pitkä suhde teettää. Samaa mieltä olen, että aika on mennyt tosi nopeasti. Teille on vuosia kerääntynyt kunnioitettava määrä. Onnittelut siitä! Tosi hyvä pointti tuo motivaationäkökulma. On totta, että toinen tsemppaa lähtemään silloinkin, kun itseä ei niin huvittaisi. Ihanaa syksynjatkoa sulle ja tosi kiva, kun kävit kommentoimassa. T. Anna

 2. 2

  Irmelikuikka sanoo

  Ihana kirjoitus. <3 Meillä pyörii parhaillaan elämämme ruuhkavuodet on ekaluokkalainen, 2v ja räyhäikäinen aktiivinen palveluskoira ja 2vuorotyöt. Välillä tuntuu ettei tästä hengissä selviä. Enemmänkin olisi kiva juurikin puuhailla yhdessä ja lujittaa suhdetta tämän läpsystä vaihto arjen keskellä!

  • 2.1

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos! Mä ymmärrän ja muistankin hyvin tuon ajan. Ja tiedän myös, ettei yhtään auta, jos sanon, että se helpottaa. Niin moni suhde kaatuu just tohon vaiheeseen, kun elämä on yhtä selviämistä. Kannattaa jaksaa luottaa siihen, että aikaa tulee vielä. Meillä se kävi yhtäkkiä. Huomattiin, että ollaan enemmän kahdestaan, kuin vuosiin. Se tilanne, kun lapset on pieniä, ei ole parisuhteelle välttämättä kulta-aikaa, mutta mä olen tosi onnellinen, että ollaan edelleen yhdessä ja voi katsoa taaksepäin, että me selvittiin siitä yhdessä. Toisen ihmisen on löytänyt ihan uudestaan ja yhdessätekeminen on sitä parasta. Voimia arkeen! T. Anna

 3. 3

  Klaara sanoo

  Kirjoitus, josta tuli hyvälle mielelle :). Kuvia katsoessa tuli mieleen, että ois ollut mukava nähdä teistä kuva sieltä 20-vuoden takaa!

  Meidän lapset on ensi vuonna kaikki koululaisia, ja pikkuhiljaa sitä omaa aikaakin on alkanut löytymää. Meillä yhteisiä harrastuksia on koiramme lenkittäminen yhdessä. Vielä nuo yhteiset, kahden keskiset kävelyretket ovat olleet melko lyhyitä, mutta kunhan lapset vielä vähän kasvaa, voi lenkkien pituutta alkaa pidentää :).

  Itsekin koen parisuhteen hyvinvoinnin kannalta kahdenkeskeiset kohtaamiset tosi tärkeinä. Arkisen hulabaloon pyörittämisessä saattaa unohtua, millaisen huipputyypin kanssa sitä onkaan kimpassa :). Meillä yhteisinä ja yhdistävänä tekijöinä on myös monet projektit, joita yhdessä toteutamme. Varsinaisia harrastuksia ne eivät ole, mutta nautin kovasti yhdessä puuhastelusta. Esimerkiksi raksaprojekti, pihatyöt tms. ovat meille tällaisia.

 4. 4

  Emma sanoo

  Tulin kommentoimaan sen vuoksi, että löysin juuri blogisi ja tykästyin TODELLA paljon Luin kaikki postaukset heti ja jään nyt innolla odottamaan uusia!

  • 4.1

   annasaivosalmi sanoo

   Mahtavaa! Tosi kiva, kun tulit kommentoimaan ja kiitos todella paljon palautteesta. Tervetuloa lukemaan jatkossakin! Terkuin, Anna

 5. 5

  mari sanoo

  Just näin! Minäkin sain mieheni houkuteltua astangajoogaan 4 vuotta sitten, yhdessä käydään joogasalilla tai vierivieressä kotona joogaillaan. Itse olen joogannut vuosia. Juoksemassa ja kävelemässä käydään yhdessä, tosin minä juoksen lyhyemmän lenkin ja palaan kotiin ja mies jatkaa lenkkiä. Sulkista, tennistä ym. ollaan yhdessä pelattu…välillä on mailat ja kirosanat lennellyt ja treeneistä lähdetty mykkäkoululla, no, tuosta on varmaan se 20 vuotta. Yhdessä ollaan oltu 24 vuotta ja pelatessakin särmät hioutuneet, niinkuin muutenkin tässä liitossa. Nyt on helppoa liikkua ja harrastaa yhdessä, kun lapset ovat omillaan ja me ollaan kahdestaan.

  • 5.1

   annasaivosalmi sanoo

   Olipa ihana lukea sun viesti! Ihan mahtavaa. Just noin sen pitää ollakin: joskus tapellaan, ja hiotaan niitä särmiä 🙂 Pääasiassa kuitenkin tää yhdessätekeminen lujittaa liittoa. Lasten kasvaminen vielä helpottaa tilannetta. Mukavaa syksynjatkoa sinulle ja kiva kun kävit kommentoimassa.

  • 6.1

   annasaivosalmi sanoo

   Moikka! Kiitos kommentista. Varmasti on myös monia pareja, joille ei ole luontevaa harrastaa yhdessä. Suhteessa on ajanjaksoja, jolloin fiilikset eivät ole parhaat mahdolliset. Pitkään suhteeseen kuuluu hyviä ja huonoja aikoja. Mukavaa syksynjatkoa sinulle! T. Anna

Trackbacks

 1. […] Bloggaajakollegani Anna kirjoitti juuri osuvasti siitä, kuinka pitkän parisuhteen salaisuus on yhteinen harrastus. Mekin harrastamme toisinaan samaa lajia, tuo tyyppi meillä käy joskus vaimonsa spinningissä. Mutta sekään edes, mitä tehdään, ei ole niin merkityksellistä kuin se, että saamme viettää aikaa keskenämme ja tallentaa mieliimme muistoja. […]

 2. […] Bloggaajakollegani Anna kirjoitti juuri osuvasti siitä, kuinka pitkän parisuhteen salaisuus on yhteinen harrastus. Mekin harrastamme toisinaan samaa lajia, tuo tyyppi meillä käy joskus vaimonsa spinningissä. Mutta sekään edes, mitä tehdään, ei ole niin merkityksellistä kuin se, että saamme viettää aikaa keskenämme ja tallentaa mieliimme muistoja. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *