Some saa liikkeelle

Lösähdin sohvalle iltapäivällä. Olin kuitti, loppu, väsynyt ja nuutunut. Sunnittelemani juoksulenkki tuntui utopistiselta ajatukselta: en jaksa enää lähteä, vaikka tiesinkin, että kevyt hölkkä tekisi terää. Aikani löhöttyäni tartuin puhelimeeni ja avasin instagramin. Aloin selailla kuvia ja katsella seuraamieni ihmisten insta-tarinoita. Yksi oli ollut salilla, toinen juoksemassa ja kolmas samoili metsässä. Hitto, kun näytti kivalta!

Sillä sekunnilla ponkasin ylös sohvan nurkasta. Etsin käsiini treenivaateet ja puin kamat niskaan. Minä lähden nyt lenkille! Ei ollut ensimmäinen kerta, kun energiset, iloiset ja sporttiset kuvat ja videot saivat minut liikkeelle. Juosta hölköttelin tuttuja reittejäni jokirannassa ja fiilis nousi silmissä. Nuutumus hävisi pikkuhiljaa ja totesin itselleni, jo heti alkumatkasta, että onneksi lähdin. Kuvasin matkallani videon, jossa juoksin ja hymyilin, ja latasin sen sitten omaan instaani, tarinoiden puolelle.

Kun pääsin kotiin huomasin, että joku oli kommentoinut lataamaani videota: “Wow!! Niin inspiroivaa! Mä painun nyt tän videon inspiroimana ulos hikoileen n-y-t nyt! Kiitoss! “ Hymyilin. Hyvä oli lähtenyt kiertämään.

Somen myönteiset ja kielteiset vaikutukset

Sosiaalinen media voi tutkimusten mukaan vaikuttaa hyvinvointiimme sekä positiivisella että negatiivisella tavalla. Oma esimerkkini kertoo somen myönteisistä vaikutuksista motivaatioon ja haluun lähteä liikkeelle. Koska me ihmiset olemme laumaeläimiä havainnoimme jatkuvasti sitä, miten muut ympärillämme toimivat ja käyttäytyvät. Somen aikana tästä on tullut jopa liian helppoa. Pitää kuitenkin muistaa, että kiiltokuvapäivitykset instafeedissä kertovat vain murto-osan siitä, mitä elämässä todella tapahtuu. Someen laitetaan mieluummin positiivisia, kuin negatiivisia asioita.

Saamme vaikutteita ympäriltämme ja myös matkimme muita ihmisiä. Birminghamin yliopiston tutkimuksessa huomattiin, että opiskelijat, jotka saivat ilmoituksia terveyteen liittyen, tekivät terveellisempiä valintoja, kuin vertailuryhmän opiskelijat, jotka saivat ilmoituksia yliopiston toimintaan liittyen. Tätä tutkimustulosta on helppo soveltaa ja verrata puhelimeemme puskevaan kuva- ja videovirtaan.

Joskus toisten ihmisten treeni-into ja terveelliset ruokakuvat ärsyttävät, joskus innostavat. Eräässä erittäin laajassa seurantatutkimuksessa huomattiin, että meitä inspiroi enemmän se, kun joku meitä itseämme vähemmän treenaava ja huonokuntoisempi päivittää tuloksiaan someen, kuin jos meitä enemmän treenaava ja paremmassa kunnossa oleva tekee saman asian.

Tämä tulos on ymmärrettävä. Some luo helposti mielikuvan, että muut treenaavat joka päivä ja elävät vihersmoothieilla, ja se taas luo ahdistusta ja riittämättömyyttä, koska oma elämä ei mene ihan niin.

Hae terveyttä somesta:

  • Seuraa vain niitä, jotka inspiroivat sinua terveellisempään elämään ja skippaa sellaiset henkilöt ja tilit, jotka aiheuttavat sinulle ikävän olon tai riittämättömyyden tunteita.
  • Muistuta itseäsi, että some tarjoaa harvoin koko kuvaa, eikä se välttämättä kerro totuutta. Kukaan ei näytä somessa koko elämäänsä. En minäkään aina kuvaa lauantain karkkipussiani tai sipsinjämiä, joita kaivelen lapsilta jääneestä kulhosta.
  • Liika on liikaa. Jos somessa roikkuminen vie liikaa aikaasi, kannattaa tehdä tietoinen päätös käytön vähentämisestä tai pitää sometauko. Aika jää enemmän, vaikkapa liikunnalle.
  • Tunnista myytit ja keinottelijat. Treeniin ja ruokavalioon liittyy paljon myyttejä, jotka eivät pidä paikkaansa. Kuka tahansa voi esiintyä somessa asiantuntijana ja väittää mitä tahansa, heppoisinkin perustein. Säilytä lähdekritiikki äläkä usko kaikkea, mitä näet. Kyseenalaista, kysy ja arvioi. Oikotietä onneen ei useimmiten ole.
  • Päivitä itse. Omien terveelisten ruokakuvien ja treenivideoiden postaaminen voi olla todella motivoivaa. Jos ajattelet laittavasi kuvan aamiaisestasi someen, tulet panostaneesi siihen todella.

Ketkä/mitkä sometilit tuovat Sinulle eniten inspiraatiota voida hyvin?

<3 Anna

P.s. Kirjoitan myöhemmin postauksen, jossa kerron itseäni eniten inspiroivista sometileistä. Vinkkaa ihmeessä, jos tiedät henkilön/tilin, jonka pitäisi päästä listalle!

Lue myös edellinen postaukseni: Resepti – Kasvissosekeitto – edullinen, herkullinen ja helppo

some ja terveys
Kuva: Jenni Virta
Kommentit (4)
  1. Pääsääntöisesti aina saan virtaa sinun instagram-tilistäsi omaan liikkumiseeni. Kiitos siitä! <3

    1. annasaivosalmi
      7.8.2017, 14:25

      Kiitos kommentista! Ja tosi kiva kuulla, että näin on 🙂

  2. Virtaa ja tsemppiä saa aina iloisista treenikuvista. Koska liikunta ei ole ollut minulle koskaan vastenmielistä (se vain tuppaa unohtumaan 😉 ), nämä kuvat toimivat hyvinä herättäjinä.

    Jos jokin harmittaa, on “vahvan argumentin ruokavaliopostaukset” ja päivitykset. Sellaiset päivitykset, joiden sisältö on luokkaa “Sokeri/maito/hiilihydraatit tappaa! Lue tästä miten saat elimistölle just oikean ruokavalion. ” Tämän tyyliset somepäivitykset saavat niskakarvani nousemaan välittömästi pystyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *