Parhaat ja huonoimmat juoksukengät

Minulla on siitä erikoinen tilanne, että juoksukengät, joilla olen juossut jo vuosia ovat mielestäni ehdottomasti parhaat kengät, mitä minulla on koskaan ollut. Mutta. Samat kengät ovat olleet monessa suhteessa myös huonot. Kyseessä ovat Adidaksen Ultra Boost -juoksukengät, joita omistan kaiken kaikkiaan seitsemän paria.

FullSizeRender 544

FullSizeRender 53

img_0861

Ennen Adidaksia juoksin 15 vuotta Asicseilla. Kun sain pahan rasitusvamman kantapäähän epäilin yhdeksi syyksi (liiallisen juoksemisen lisäksi) sitä, että olin juossut vuosia liian tuetuilla kengillä. Olin reilun pari vuotta juoksematta kokonaan kipujen takia. Vamman parantumiseen ja siitä kuntoutuminen vei kauan.

Kun aloin taas haaveilla juoksemisesta suuntasin urheilukauppaan kenkäostoksille. Uskaltauduin myyjän suosituksesta kokeilemaan Adidasta. Ja sillä tiellä olen edelleen.

Pelkkää plussaa

Ultra Boost on neutraali ja pehmeäpohjainen kenkä. Kun juoksin ensimmäiset lenkkini niillä, tuntui, että lensin. Niin kevyeltä juoksu tuntui raskaiden ja tukevien Asicsien jälkeen. Ihastuin! Pohjien pito ja vaimennus on hyvä. Lesti on myös jalkaani täydellinen. Boost -välipohja, joka rakentuu tuhansista polyuretaanikapseleista tekee juoksusta lennokasta.

Minulla on alkava vaivasenluu ja Ultra Boostit olivat ekat kengät, jotka sukkamaisen päälliosan ansioista eivät painaneet ukkovarpaan tyveen.

FullSizeRender 541

FullSizeRender 539

IMG_3245fullsizerender-37

Jottei jotain huonoakin

Sukkamaisuus on etu, mutta myös näiden kenkien huono puoli. Olen saanut useampien Boostieni päällisosan rikki. Ja ihan vain juoksemalla. Sukkamainen pääliosa ei myöskään ole loska- ja vesikelien kunkkumateriaali. Vesi tulee läpi, niin, että litisee.

FullSizeRender 542

FullSizeRender 543
Boostien päällinen on rikkoutunut käytössä

FullSizeRender 433

Silti olen rakastunut näihin kenkiin. Ne ovat nopeat ja kevyet. Mulla on parit Boostit myös ihan vaan arkikäytössä, siis tennareina, joita käytän farkkujen kanssa(koska boostit ovat mielestäni myös hyvännäköiset!). Olen juossut nopeimman kymmenen kilometrin aikani Boosteilla ja mikä tärkeintä: en ole kärsinyt minkäänlaisista jalkavaivoista näihin kenkiin siirryttyäni. Se on paljon se! Tuskailin kuitenkin niin kauan kipuineni.

Uudet Boostit täytyy taas varmaan hankkia, ainakin viimeistää kevääksi, koska pohjat (ja päällinen!!) kuluvat juostessa. Talvella siirryn nastakenkiin, joilla olen posottanut jo kaksi talvea. En tajua, miten pärjäsin ennen talvisin ilman nastalenkkareita. Olen ollut erittäin tyytyväinen Sarva D’vil kevyisiin nastoihin. Niillä kävelen myös pidemmät lenkit liukkailla keleillä.

FullSizeRender 46
Sarvan nastat ovat kevyet ja kestävät.

Juoksen noin 2-3 lenkkiä viikossa. Kilometrejä kertyy yleensä kuudesta kahteentoista/lenkki. Olen kuullut paljon hyvää myös muista Adidaksen juoksukenkämalleista, kuten Supernovasta.

Olisi mukava kuulla teidän kokemuksianne. Millä kengillä juoksette ja mitkä ovat niiden plussat ja miinukset?

<3 Anna

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Talvijuoksun vaatteet ja varusteet – Jatka juoksuharrastusta läpi talven

Lue myös edellinen postaukseni: Lukiomeikki

fullsizerender-21

 

Kommentit (12)
  1. Asicsin ds trainerseilla olen juossut varmaan 10 vuotta ja niiden voittaneita en ole löytänyt. Haluaisinkin tietää, millä Asicseilla juoksit? Ehkä nimbuksilla? Ne ovat minustakin hyvin raskaan oloiset, toisin kuin ds trainersit ovat kevyet.
    Suosituksesi boostille oli niin hyvä, että ehkä ensi keväänä teiden kuivuttua kokeilen niitä, pientä kyllästymistä samaan kenkään on nimittäin jo ilmassa.

    Mitä etua nastakengistä on? Olen harkinnut niitä, mutta kun normilenkkareillakin juoksu sujuu hyvin talvella. Joskus olen liukastunut ja saanut pari mustelmaa, mutta se ei ole lainkaan vakavaa ollut joten en tiedä jaksanko etsiä täydellisiä nastajioksukenkiä “turhaan”.

    1. annasaivosalmi
      3.12.2017, 12:07

      Mahtavaa, että oot löytänyt omat suosikkikengät. Mä juoksin monta-monta vuotta ja kilometriä GEL- Kayanoilla. Jälkikäteen tajusin, että se oli mulle ihan liian tuettu/raskas kenkä. Uskoin urheilukaupan myyjää sokeasti ja sen jälkeen vaihtaminen oli tosi vaikeaa. Tuon pitkän juoksutauon jälkeen uskaltauduin, kuten kirjoitinkin.

      Nastakenkien etu on juuri siinä, ettei askelta tarvitse varoa liukastumisen pelossa. Jos juoksu menee sipsutteluksi tulee askelluksesta helposti “väärä” ja se voi johtaa jalkojen kipeytymiseen. Musta on tullut varovaisempi iän myötä myös kaatumisten suhteen. Eniten tykkään siitä, kun voin vetää missä vaan ilman tarvetta tarkkailla jatkuvasti alustaa. Mm. Aurajoen varsi yläjuoksulle päin on sellaista reittiä, jota ei edes hiekoiteta talvella. Sinne ei olisi ilman nastoja mitään asiaa. Fiilis siitä, että askel pitää on todella hyvä. En lähtisi enää tavallisilla lenkkareilla liukkaille. Pitkät lenkit ovat asiat erikseen. Noilla Sarvoilla olen juossut max kymppiä. Sen pidemmällä matkalla eivät ole enää mukavat ja juoksu tulee raskaaksi.Ostin noi samat nastat miehelleni lahjaksi vuosi sitten. Hän kävelee paljon. On tykästynyt niihin kovasti.

      Kiva, kun tulit kommentoimaan!

      T. Anna

  2. Hei,

    Kayano on pronaatiotuettu kenkä. Ultraboost on neutraali. Ei ihme jos olet saanut rasitusvammat juostuasi mahdollisesti vääränlaisilla kengillä.

    1. annasaivosalmi
      3.12.2017, 16:48

      Niinpä! Mulle tehtiin askelanalyysi ja siinä todettiin pronaatiotuen tarve. Nyt olen juossut neutraalilla kengällä. En tiedä oliko pronaatio-tuomio aikanaan väärä.

      T. Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *