Näitä kahdeksaa ruokaa syön jokaikinen päivä (sis. gluteenia ja maitotuotteita)

IMG_0616

Vaikka syön monipuolisesti ja kaikkea, olen huomannut, että minulle sopivat tietyt ruokarutiinit. Tämä tarkoittaa, että syön päivittäin monia samoja ruokia. Kuulostaako tylsältä? Sitä se ei missään nimessä ole, vaan järkevää ja myös nautinnollista. Kun tiedän, minkälainen ravinto sopii parhaiten keholleni ja minkälaisilla ruuilla vatsani voi hyvin, on fiksua suosia näitä samoja ruoka-aineita päivittäin. Silloin jaksan myös treenata, paino pysyy hallinnassa ja saan rakennusainetta lihaksille. Mieliteot eivät näiden ruokarutiinien myötä ole vaivanneet ja ihokin hehkuu. Omat ruokarutiinit ja ruokavalio helpottavat myös silloin, jos näistä tottumuksista tulee joskus lipsuttua. Silloin on oma tuttu ruokavalio, johon palata heti seuraavana päivänä. Aiheesta kirjoitinkin aiemmin täällä. Välipalat ovat itselleni tärkeitä ja jos kaipaat niiden koostamiseen tai ajoittamiseen vinkkejä, kannattaa lukea myös tämä aiempi postaus.

 

IMG_0842

 

IMG_0713

Nämä kahdeksan ruokaa kuuluvat siis jokaiseen päivääni. Syön toki paljon muutakin, mutta tämä runko pysyy viikosta ja vuodesta toiseen samanlaisena. Vain, koska se saa minut voimaan hyvin!

 

  1. Kaura

Useimmiten kaura tulee ryynien muodossa, eli keittelen kaurapuuron. Puuro ei ole minulle suinkaan vain aamupala, vaan usein syön puuroa myös väli- ja/tai iltapalalla. En ole kyllästynyt puuroon koskaan, se maistuu aina yhtä hyvälle. Kaurapuuro on täyttävää, siitä saa hyviä hiilihydraatteja, pitkäkestoista energiaa, kuituja ja se rauhoittaa vatsaani. Puuron suolamäärän voi päättää itse, toisin on kaupan leivissä. Puuro on myös edullista. Joukkoon lisään voita tai margariinia sekä maitoa.

     2. Marjat 

Syön marjoja joka päivä, ympäri vuoden. Kesä on marja-ahmatin parasta aikaa, mutta talvisin nappaan marjat pakasteesta ja joskus ostan myös tuoreita ulkomaisia marjoja. Lempimarjojani ovat mansikat, mustikat ja vadelmat. Ne ovat terveellisyydessään oikeata superruokaa ja myös lähiruokaa, koska useimmiten marjat ovat itse poimittuja(kiitos äiti!). Suosin myös toreja, jolloin marjat voi ostaa suoraan viljelijältä. Niin herkullisia ihan sellaisenaan. Kesän paras jälkiruoka ja välipala vaikkapa rahkan joukossa.

 

  1. Kananmuna

Aamiaisella se on usein keitetty. Pelkkä puuro ei pidä nälkää kovin hyvin, joten pienellä lisäyksellä eli yhdellä keitetyllä kananmunalla pärjää paljon paremmin lounaaseen asti. Jos on aikaa, paistan pari-kolme munaa tai teen munakkaan, jonne laitan mukaan esim paprikaa, sipulia ja tomaattia (joskus kalkkunaleikettäkin). Munakas on myös loistava väli- tai iltapala. Kannan munia kotiin jokaisella kauppareissulla. Kananmunan syntisyys ja negatiivinen vaikutus ns. huonoon kolesteroliimme on pikkuhiljaa kyseenalaistettu. Jos kolesteroliarvoissa on ollut kohoamista kannattaa kananmunansyöntiään tarkkailla ja kiinnittää huomiota syömiinsä määriin. Muuten se on oikea ravinnepommi ja sisältää paljon proteiineja.

 

  1. Vihreät vihannekset

Mitä tummemman vihreä, sitä parempi. Salaateissa suosin lollo rossoa ja tammenlehvää. Kaalit (parsa- ja ruusukaali) ovat herkkuani, samoin kevätsipulit. Toki syön muunkin värisiä vihanneksia, mutta vihreitä syön ihan joka päivä. Salaatit ja muutkin vihannekset haen torilta suoraan tuottajalta. Onneksi lempipuutarhani tuotteita saa nykyään myös marketista. Uskon vihreän voimaan.

 

  1. (Koulu)lounas

Tämä nyt ei ole varsinaisesti mikään yksittäinen ruoka, mutta olennainen osa ravitsemustani. Lounasta en jätä koskaan väliin, enkä yritä korvata sitä leivillä tai muulla valmiilla. Työpaikallani koulullani on tarjolla joka päivä maittava koululounas, samanlainen, joka tarjotaan kaikissa muissakin maamme kouluissa. Lounaan pystyy helposti kasaamaan lautasmallin mukaisesti ja ilahduttavaa on se, että salaattivalikoimat ovat viime vuosina parantuneet paljon. Enää tarjolla ei enää ole pelkkää porkkanaraastetta. Lisäksi joka päivä on myös kasvisruokavaihtoehto, joka on pelastus esim sellaisina päivinä, kun tarjolla on ruokaa, josta en niin välitä (kuten uunimakkara). Lounaalla maistuu myös 1-2 palaa ruisleipää. Näin kesällä koululounas on loman ajan tauolla (yhyy..)

 

  1. Pähkinät

Syön pähkinöitä varmaan vähän liikaakin, mutta olen vakuuttunut niiden hyvistä vaikutuksista terveyteen sekä lisäksi ne myös mielestäni maistuvat todella maukkailta ja antavat crunchia ja pureskeltavuutta esim rahkan joukossa. Kun kahdeksisen vuotta sitten aloitin toden teolla pähkinöiden syönnin, olen huomannut kehossani useita merkkejä siitä, että se on kannattanut: pysyn kylläisenä, nälänsäätely helpottuu, mieliteot ovat vähentyneet, iho kukoistaa ja aineenvaihdunta toimii. Lemppareitani ovat saksanpähkinät. Tykkään myös cashewpähkinöistä sekä manteleista. Tietysti maustamattomina.

 

  1. Rahka

Olen vanhan liiton nainen. Eli syön maitotuotteita (ja myös gluteenia), vaikka olisi niin kovin muodikastakin jättää nämä ainekset pois ruokavaliosta. Rahka vaan nyt on niin kätevä ja proteiinirikas aamu-, väli- tai iltapala, että jokaiseen päivään mahtuu ainakin yksi rahka, ellei useampikin. Suosikkini on Valion pehmeä maustamaton (laktoositon) rahka, johon lisään marjoja tai hedelmiä makua antamaan, sekä tietysti pähkinöitä. Jos maitotuotteet eivät aiheuta vatsa- tai muita oireita, en näe mitään syytä, miksi niitä tulisi vältellä.

 

  1. Hedelmät

Suosikkihedelmiäni ovat banaanit, omenat ja ananas. Vaikka moni välttelee hedelmien syöntiä niiden sisältämän sokerin takia, en ole ihan varma, onko kukaan koskaan lihottanut itseään omenilla. Hedelmistä saan energiaa ennen ja jälkeen treenin sekä myös monia vitamiineja, kuituja ja suojaravintoaineita. Uskon, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

 

IMG_0732

Löytyykö listalta sinun päivittäin syömiäsi ruokia? Onko sinulla ruoka, jota nautit jokaikinen päivä? Oletko koskaan miettinyt, miksi syöt aina samoja ruokia?

 

IMG_0743 (1)

 

IMG_0740

Ihanaa viikonloppua!

<3 Anna

 

Eight food that I eat every single day: 1. oatmeal 2. fruits 3. berries 4. eggs 5. quark(dairy) 6. (school)lunch 7. green vegetables 8.nuts. Is there your favorites in the list?

Kommentit (29)
  1. Kiva lukea sun blogia, Anna! Mietitkö koskaan valintojen eettistä puolta, siis ei pelkästään sitä mikä sopii itselle?

    1. annasaivosalmi
      11.6.2016, 07:54

      Kiva, juttu jos blogi tuottaa iloa! Eettinen puoli on mulle tärkeä. Suosin lähellä tuotettua ruokaa, siksi suosin toreja, jotta voin ostaa esim salaatit suoraan viljelijältä. Luomuna ostan aina kananmunat ja kauraryynit. Se on tehty helpoksi, koska luomuvaihtoehto ja myös reilunkaupan vaitoehtoja löytyy jopa lähikaupastamme. Punaisesta lihasta en kieltäydy, mutta en sitä myöskään himoitse. Syön punaista lihaa noin kerran viikossa-kahdessa. Lihansyöntiäni olen miettinyt paljon sekä terveyden että etiikan näkökulmasta. En ole kuitenkaan päätynyt vielä mihinkää ratkaisuun, mutta lihan tehotuotannon näen ongelmana, joka koskettaa meitä kaikkia sekasyöjiä.Minkälaisia eettisiä valintoja sinä olet tehnyt ruokailun suhteen? Mukavaa kesää sinulle!

      1. Minä olen ollut semikasvissyöjä koko aikuisikäni, siis lakto-ovo, mutta myös kalaa olen joskus syönyt. Taustalla sekä eettiset ja terveydelliset syyt. Sitten, kiitos “muoti-ilmiön” 🙂 testasin gluteenin poisjättämistä ruokavaliosta, ja se on ehkä parastä mitä olen terveyteni eteen koskaan tehnyt. Minulla ei ole testien mukaan keliakiaa, mutta kun lopetin gluteiinin syönnin, katosi minua vuosia vaivanneet nivelkivut. Gluteenittomuus johti minut raakaruokaan ja sitä kautta veganismiin. Ostan luomua niin paljon kuin mahdollista, sekä itseni että viljelijöiden vuoksi. Söin ennen luomumunia mutta jos asiaan perehtyy syvemmin niin huomaa että on siinäkin eettisyys kaukana… Rakastan ruokaa, enkä koe luopuvani mistään, päinvastoin.
        Maidon terveellisyydestä mielenkiintoinen artikkeli (ruotsiksi):
        http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet
        Mukavaa kesää myös sinulle!

        1. annasaivosalmi
          17.6.2016, 15:06

          Kiitos artikkelilinkistä ja aurinkoa sinulle!

        2. Luin kommenttisi ja kiinnitin huomiota siihen, että nivelkipusi olivat lähteneet gluteenittomalla ruokavaliolla. Äidilläni oli sama kauheat nivelkivut ja kun jätti gluteenin pois lähti kivutkin. Keliakia vastaaineet ei välttämättä näy verikokeissa. (Itselläni ei näy) Kannattaa käydä tekemässä keliakia geenitesti verikoe siellä saattaa näkyä onko riskiryhmässä sairastua keliakiaan.(minulla näkyi geenitestissä.) Itselläni on ihokeliakia (joka ei siis veressä näkynyt vasta-aineina, mutta oireiden ja ihottumien perusteella pätittiin minulle kokeilla gluteenitonta ja nyt 3 vuotta gluteenittomana ja kaikki ihottumat pois. Jes!) Saan itseasiassa nivelkipuja maidosta ja naudanlihasta. Mutta ompa mielenkiintoista että muillakin on samoja oireita.

  2. Voin yhtyä täysin sun kirjoitukseen, itse myös popsin aikalailla samoja ruoka-aineita päivittäin 🙂 ja kaurapuuro (maitoon tehtynä) on kyllä super hyvvää! <3

    1. annasaivosalmi
      11.6.2016, 07:55

      Nam! Niin on 🙂 Kivaa kesää sinulle. T. Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *