Kuka on sinun hyvinvointisi esteenä?

Kuka tai mikä estää sinua voimasta parhaalla mahdollisella tavalla? Olemaan terve, toimintakykyinen, aktiivinen ja tasapainoinen, nyt ja vielä vuosienkin päästä. Miksi sinä et voi olla paras versio itsestäsi? Kuka tai mikä on sinun hyvinvointisi tiellä?

Onko sinun hyvinvointisi tiellä aika? Tai oikeammin sen puute? Et kerta kaikkiaan ehdi pitää huolta itsestäsi, koska huolehdit niin kovin kaikista muista. Ehkä elät ruuhkavuosia tai lasten harrastusrumbaa, tai teet niin paljon töitä, että oman elämäsi tärkein henkilö jää sivurooliin. Oletko pohtinut, mitä sitten, jos et ehdi huolehtia itsestäsi ja alat voida huonosti. Kuka sitten huolehtii niistä tärkeimmistä?

Vai onko hyvinvointisi tiellä ehkä pomosi, teettämällä sinulla niin paljon työtä, ettei energiaa jää enää liikkumiselle tai muille terveellisille valinnoille. Viekö työsi sinusta kaikki mehut? Oletko koskaan pohtinut, kauanko niin voi vielä jatkua, ennen kuin palat loppuun?

Ehkä syytät sittenkin kiirettä? Mutta kuka se kiire oikein on? Muistuttelen itseäni monesti siitä, että kiire on useimmiten subjektiivinen mielentila. Omassa päässä luotu käsitys asiantilasta, johon pystyy valinnoillaan vaikuttamaan, vaikkapa ennakolta. Enkä usko, että pomosi tieten tahtoen haluaa ajaa sinua loppuun. Kuka sitten hoitaa tärkeät työtehtäväsi?

Ehkä lapsesi estävät sinua voimasta hyvin? Ovatko lapsesi niin pieniä, että olet melkein unohtanut itsesi? Tai ehkä lapsilla on niin paljon harrastuksia, että sinä et enää ehdi harrastaa. Lapset vievät toki paljon aikaasi, mutta eivät he estä sinua voimasta hyvin. Lapsesi tarvitsevat sinua ja, kun sinä voit hyvin, voivat lapsesikin hyvin.

Voiko puoliso olla hyvinvointisi tiellä? Kyllä voi, jos Helsingin Sanomien tutkimusta on uskominen. Jos puoliso rajoittaa suorin tai epäsuorin viestein sinua lähtemästä liikkumaan tai vähättelee panostuksiasi omaan hyvinvointiisi, kannattaa asia ottaa puheeksi. Hyvinvoivat puolisot tukevat myös toistensa hyvinvointia. Parisuhde voi tasan tarkkaan niin hyvin, kun sen osatekijät voivat yhteensä. Omaan hyvinvointiin satsaaminen on myös satsaus parisuhteeseen.

Vai onko hyvinvointisi esteenä kuitenkin sinä itse? Etkö anna itse itsellesi lupaa voida hyvin? Rajoittaako sinua huono omatunto itseesi käytetystä ajasta? Vai rajoitatko itseäsi keksimällä erilaisia syitä, miksi hyvinvointi on juuri sinulle mahdotonta. Etkö usko omiin mahdollisuuksiisi voida paremmin ja olla terveempi? Haetko pikavoittoja elämänmittaisen hyvän olon sijaan? Sijoitatko itseesi sittenkin liian vähän vaikka sinun pitäisi olla oman elämäsi pääsijoituskohde?

Eikö oman hyvinvointisi tulisi lähteä sinusta itsestäsi. Emmehän me odota, että toiset ihmiset tekisivät meidät onnellisiksi, vaan onni lähtee meistä itsestämme. Eikö hyvinvoinnin kohdalla pitäisi olla aivan samoin? Se lähtee pitkälti omista valinnoistamme ja päätöksistämme.

Olipa sinun hyvinvointisi esteenä kuka tai mikä tahansa, kannattaa asialle antaa ajatus tai kaksi. Syyllisten etsimisen sijaan voisimme yrittää nähdä hyvinvoinnin kokonaisvaltaisempana kuin kiloina, sentteinä tai liikuttuina tunteina tai kaloreina. Syitä ja syyllisiä on helppo löytää, mutta joskus katse kannattaa suunnata omaan sydämeen. Ei syyllistävästi, mutta päättäväisesti.  Oma hyvinvointisi lähtee sinusta itsestäsi. Ja kun sinä voit hyvin, voivat ihmiset lähelläsi myös paremmin.

<3 Anna

Anna_Keventäjät_maaliskuu_2017-386
Kuva: Jenni Virta

Lue myös edellinen postaukseni Ei lisättyä sokeria, kiitos!

Kommentit (3)
  1. Nin asiaa ✌️..niin monta ääneen lausuttua asiaa, mitkä herättävät ja herättivät..kiitos Anna

  2. Minusta tulee kirjailija! - Anna Saivosalmi
    4.4.2017, 08:08

    […] Lue myös edellinen postaukseni: Kuka on sinun hyvinvointisi esteenä? […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *