InBody -kehonkoostumusmittaus: ihmiskokeen tulokset

IMG_1078

 

Työpaikallamme järjestettiin sekä opiskelijoille että henkilökunnalle Paavo Nurmi Keskuksen toimesta InBody -kehonkoostumusmittaukset. Ensimmäinen mittaus tehtiin joulukuussa 2015 ja toinen mittaus toukokuussa 2016. Mittausten välissä oli reilu 5kk. Minulle on tehty kehonkoostumusmittauksia aiemminkin, mutta nämä mittaukset koin erityisen mielenkiintoisiksi. Niihin sisältyi nimittäin pieni ihmiskoe.

IMG_1054

 

IMG_1055

 

Mittaukset tehtiin kummallakin kerralla samalla laitteella(inBody 720), joten vertailtavuus näiden kahden tuloksen välillä lienee hyvä, tai ne ainakin antavat suuntaa siihen, millaisia muutoksia kehonkoostumuksessa (kuten rasvan määrä, lihasmassa, rasvaprosentti, paino ja viskeraalirasva, eli sisäelinten ympärille kertyvä rasva) oli viidessä kuukaudessa tapahtunut. Moni kollegani oli saavuttanut toivomiaan tuloksia: kehon lihasmassa oli lisääntynyt ja rasvan osuus vähentynyt. Moni myös koki, että mittaukset motivoivat liikkumaan tai tarkistamaan hieman omaa ruokavaliota. Pitää kuitenkin muistaa, että kehonkoostumusmittaukset ovat aina arvioita, eivätkä kerro absoluuttista totuutta kehon tilasta. Aiheeseen liittyviä artikkeleita esim täällä ja täällä.

Omalla kohdallani mittaustulokset viiden kuukauden välein olivat lähes täysin identtiset. Ja siksi olen niihin erityisen tyytyväinen! Järjestin nimittäin (hieman pakon sanelemana) pienimuotoisen ihmiskokeen näiden reilun viiden kuukauden aikana. Koehenkilö olin minä itse, joten kokeen tulokset pätevät ainoastaan minuun. Tulosten tulkinnassa tulee toki huomioida yksilölliset ja geneettiset tekijät, mutta mielenkiintoisia tulokset silti olivat.

IMG_1080
Aamureippailut antavat virtaa!

Näiden viiden kuukauden aikana olen ehtinyt liikkua selvästi vähemmän kuin ennen ensimmäistä mittaustulosta. Kuntosalikäynnit ovat rajoittuneet 1-2 käyntiin viikossa, mutta näihin harvoihin kuntosalitreeneihin olen laadullisesti panostanut paljon. Juoksulenkkejä olen tehnyt maksimissaan kolme viikossa. Lisäksi olen tehnyt lihaskuntopainoitteisia kotitreenejä. Ruokavaliooni en ole kiinnittänyt kovin suurta huomiota. Olen syönyt intuitiivisesti ja rennosti, mutta oman hyväksi havaitun ruokavalioni mukaan, kieltämättä kuitenkaan itseltäni mitään (paitsi huhtikuun herkuttomana sokeriherkut).

IMG_1051

Halusin nimittäin selvittää, voiko vähemmällä päästä samoihin tuloksiin: säilyttää kehonkoostumus hyvänä. Ja näköjään voi! Ei tarvita viittä saliharjoitusta viikossa, ei aamuaerobisia tai himoliikuntaa.  Syömisenkään ei tarvitse olla viimeisen päälle tiukkaa, edellyttäen siis, että halutaan säilyttää nykyinen kehonkoostumus, ei kiristellä tai pudottaa painoa, eikä myöskään lisätä lihasta. Vähemmän stressiä ja riittävästi unta auttavat myös kehoa tasapainoon. Lihasmassan määrässä ei näiden viiden kuukauden aikana tapahtunut juurikaan muutoksia(vähennystä noin 40g), rasvaprosentti nousi puoli prosenttiyksikköä, joka ei ole kohdallani pahasta, päinvastoin, koska rasvaa on ollut pikemminkin viitearvoihin nähden liian vähän. Paino oli toisella mittauskerralla 100g alempi. Minua tiedot lohduttavat: Lähes puoli vuotta fiilistreenausta ja -syömistä, hyvin tuloksin.

IMG_1112

Kehonkoostumusmittaus kertoo enemmän kuin pelkkä paino tai painoindeksin laskeminen. Samanpainoisten ihmisten kehonkoostumus saattaa poiketa paljonkin toisistaan. Hoikka ihminen saattaa omata korkean rasvaprosentin tai haitallista rasvaa sisäelinten ympärillä, joka näkyy vyötärölihavuutena. Lihaksikkaan ihmisen painoindeksi voi viitata lihavuuteen, koska funktio ei ota huomioon, mistä kehon paino koostuu. Vaikka paino olisi sama, voi kehon perusaineenvaihdunta olla selkeästi suurempi lihaksikkaammalla henkilöllä: lihas nimittäin on aktiivista kudosta, joka kuluttaa energiaa, myös levossa.

Mittanauha toimii kotikonstina kehonkoostumuksen muutosten mittaamiseen paremmin kuin vaaka. Varsinkin liikuntaa aloittelevien kohdalla paino saattaa jopa nousta liikunnan aloittamisen jälkeen, mutta vyötärönympärys on silti kaventunut. Itse en tuijottele vaakaa, vaan peiliä ja vaatteiden istuvuutta. Omaan paljon lihasmassaa, joka myös painaa enemmän kuin sama määrä rasvakudosta. Kehonkoostumusmittaus, laadukkaalla laitteella tehtynä, on hyvä kannustin esim painonpudotus- tai elämäntaparemonttiprojektin yhteydessä mittaus kertoo muutoksista, joita voi olla itse vaikea havaita.

FullSizeRender 10

Aion jatkaa kuntosalitreeniä. Se on nimittäin avainasemassa lihasmassan säilymisen ja sitä kautta myös tavoittelemani vahvan ja toimintakykyisen kehon ylläpitämisessä. En halua menettää kovalla vaivalla saavutettuja lihaksiani! Kuten aiemmin mainitsin, lihas myös kuluttaa energiaa jatkuvasti, myös levossa, siksi se on painonhallinnassa avainasemassa. Aerobinen liikunta on hyvästä sydämen ja hengityselimistön (ns. kunnon) näkökulmasta, mutta terveen kehonkoostumuksen tavoitteluun voimaharjoittelu on ykkösjuttu. Ruokailuissa hyvä ja minulle sopiva ohjesääntö on 80/20. Kun syö 80 prosenttisesti hyvin, mahtuu mukaan herkkuja ja lipsumisiakin joskus.

Oletteko käyneet kehonkoostumusmittauksessa? Antoiko mittaus potkua kohti terveellisempiä valintoja? 

<3 Anna

 

IMG_1031

Kommentit (2)
  1. Anne-Mari Kuusela
    17.6.2016, 12:38

    Moi

    Kyllä olen käynyt ja se todella motivoi. Mulla ei paino ole pudonnut vaan lihasmassa kasvanut. Se auttaa ymmärtämään omaa kehoa. Peiliin katsomalla näkee paljon mutta kun muutos tapahtuu hitaasti silmä tottuu ja muutosta ei välttämättä huomaa. Kehonkoostumus mittaus auttaa huomaamaan muutoksen ja motivoi lisää liikkumaan. Aion käydä jatkossakin.

    1. annasaivosalmi
      17.6.2016, 15:14

      Moikka! Kiitos viestistä. Kyllä se motivoi. Olen kanssasi samaa mieltä. On ihanaa saada varmistusta että, kehossa on tapahtunut muutoksia parempaan suuntaan. Muutoksia olisi ilma mittausta todella vaikea havaita. Lihasta minäkin hamuan lisää. Painolla ei ole minulle niin suurta merkitystä. Kivaa ja liikunnallista kesää sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *