All Inclusive – alkoholia heti aamusta

Useat aloittavat jo aamulla kymmenen aikaan, heti aamiaisen syötyään, ja kunhan allasbaari aukeaa. Ilmaisia drinkkejä ja olutta jonotetaan ja kannetaan kaksin käsin rantatuoleille. Erityisesti pienten lasten vanhemmille tuntuu maistuvan. Sama tissuttelu jatkuu pitkin päivää. Mietin, eikö loma muuten tunnu lomalta, vai onko väsymystä ja rankkaa pikkulapsiaikaa helpompi jaksaa pienessä hiprakassa? Vai onko kyseessä ”Buffet-pöytäilmiö”? Kun tarjolla on, niin otetaan.

All Inclusive – lomiin kuuluvat usein paikalliset alkoholijuomat ja varsinkin pohjoismaiselle, jolle viina on tavallisesti kallista, maistuu, kun kerran hintaan kuuluu. Juodaan, koska se on mahdollista, sallittua ja halpaa.

All Inclusive – syö ja juo niin paljon, kuin haluat!

Meilläkin oli Kreikan lomallamme All Inclusive. Se on lasten kanssa helppoa, kun ravintolaa ei nälkäisenä tarvitse etsiä ympäri kylää. Kaikki saavat tilata sitä, mitä tahtovat ja mitä sillä hetkellä mieli tekee. Matkatoimistollamme oli tarjolla onneksi vaihtoehto, jossa alkoholijuomat kuuluivat ainoastaan lounaan ja päivällisen yhteyteen niin halutessaan, ei koko päivää ja yötä. Valitsimme sen vaihtoehdon.

Minulle on vieras ajatus maata uima-altaalla muovinen olut- tai viinimuki kourassa alkuiltapäivästä. Lapsemme ovat sitäpaitsi sen verran isoja, että he jo kyselevät alkoholista ja sen käytöstä. Lounailla emme nauttineet kertaakaan viiniä tai olutta. Olihan illalla ohjelmassa usein vielä jokin sporttisuoritus, kuten juoksulenkki tai jumppa tulossa, mutta sen sijaan illallisella talon viiniä kyllä kului.

FullSizeRender 268

FullSizeRender 270

FullSizeRender 284

Tämän tyyppinen alkoholinkäyttö illallisella ei varmastikaan kuulosta kovinkaan kummalliselta. Uskoisin, että kyseessä on aika keskimääräinen perhematkalaisen lomatouhu. Mutta. Olemme olleet mieheni kanssa reilu puoli vuotta täysin ilman alkoholia ja se on tuntunut kaikin puolin hyvältä meistä kummastakin. Kirjoitan kokemuksistani ja tipattomuuden syistä mm. Täällä.

Mutta kesän ja loman tultua alkoi tehdä mieli. Ensin saunasiideriä ja sitten viiniä ruuan kanssa. En pistänyt hanttiin, koska ennen sitä ei ollut tehnyt mieli. Ei sitten yhtään. Ja täytyy sanoa, että hyvältä on kyllä siideri ja valkoviini maistuneet tuon puolen vuoden tauon jälkeen.

Ratkesin juomaan, mitä sitten?

Minulle alkoholi ei ole koskaan ollut mikään jokapäiväinen juttu, enkä lomallakaan halua tissutella maanantaista sunnuntaihin. Alkoholi ei kuulu arkeeni. Silti esimerkiksi Kreikan matkallamme pari-kolmekin lasia viiniä illallisen yhteydessä maistui ihanalta. Lomalta! Vapaudelta! Irtiotolta! Vaikka loma olisi ollut varmasti ihan ok ilman alkoholiakin, ei minua kaduta, että pitkä raitis putki katkesi kesään. Ratkesin juomaan, mutta mitä sitten?

IMG_9088

IMG_9107

Toisaalta tiedän puolen vuoden kokemuksella, että alkoholittomuus tuntuu vielä paremmalta, kuin nousuhumalan hetken hurmos. Alkoholi rentouttaa, mutta vain hetkeksi. Kesälomani loppuu tällä viikolla ja olen vakaasti sitä mieltä, että niin loppuu myös alkoholinkäyttöni. Se oli ihan kivaa, hetken hyvää ja kepeää, mutta ei tuonut niin paljon lisää, että haluaisin ottaa sen riskin, että alkaisin taas nukkua huonosti, pöhöttyisin ja mikä tärkeintä, tuntisin oloni nuhjuiseksi aamuisin, kun olisin lähdössä lenkille.

all inclusive alkoholia heti aamusta

Mietin perheitä, joissa aikuisten lomapäivät kuluivat All Inclusive -juomia tissutellen. Miltä paluu arkeen tuntuu? Jatkuuko juominen kotonakin? Onko heillä loman jälkeen levännyt olo? Toivottavasti. Mutta toivon sydämestäni, että heillä on myös muita keinoja rentoutua tai sietää arkea tai aistia juhlaa, kuin alkoholi.

Mitä mieltä te olette All Inclusive -lomista, joissa alkoholi näyttelee tärkeää roolia jo aamusta alkaen?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Aktiivilomailijan paratiisi, kirjoja ja maanjäristys

all inclusive

 

Kommentit
 1. 1

  Niina sanoo

  Toivoisin, että All inclusiven voisi saada ilman alkoholia. Tuntuu hölmöltä maksaa sellaisesta, mitä ei tarvitse, eikä kaipaa. Silti ollaan myös kuukauden päästä All inclusive lomalla, koska se on vaan niin helppo vaihtoehto matkustaessa 1- ja 4-vuotiaiden kanssa.
  Meidän perheessä alkoholin käyttö rajoittuu siihen, että mies juo enintään yhden oluen päivässä. Minä tuskin senkään vertaa. Olen jo raskauden ja imetyksen takia ollut lähäs holitta jo kaksi vuotta, enkä sitä mitenkään kaipaa. Mutta en absolutisti ole. Ehkä innostun ottamaan lasillisen viiniä ruoan kanssa. Pienten lasten kanssa ei tulisi mieleenkään juoda enempää.
  Olemme kerran aikaisemmin olleet All inclusive lomalla ja siellä oli alkoholin kanssa tosi siisti meininki. Tosin taisimme olla hotellin ainoat suomalaiset Jännityksellä odotan tulevaa lomaa.

  • 1.1

   Sandra sanoo

   Ei nyt liity aiheeseen alkoholi tämä kommentti, mutta näytät aivan upeelta! Kaunis rusketus ja toi mekko, wow! Kauanko olitte reissussa?

  • 1.2

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos! Oltiin pari viikkoa reissussa. Mekko on pari vuotta vanha, mutta yksi kesälemppari 🙂

  • 1.3

   annasaivosalmi sanoo

   Erittäin hyvä idea! Mä olisin valmis ottamaan tuon All Inclusiven oikeen mieluusti ilman alkoholia 🙂 Juomia voi sitten ostaa oman fiiliksen mukaan, jos siltä tuntuu. Ihanaa lomaa teille! T. Anna

  • 1.4

   Niinu sanoo

   Lomailin itsekin tänä kesänä ulkomailla ja pohdin vastaavaa. Hotellimme ei ollut all inclusive, mutta oluen juonti näytti alkavan klo 11 allasbaarin avautuessa. Kuulin myös ensimmäistä kertaa termin ”aamuolut”. Tissuttelua jatkui koko päivän.

   En ole absolutisti, mutta käytän alkoholia vähemmän kuin kohtuudella. Yleensä joudun selittelemään juomattomuudellani. Olen huolissani monen tuttuni alkoholinkäytöstä. Jos pitää työpäivän aikana suunnitella ja perustella illan viinilasillista, on minusta viitteitä ongelmasta.

   • 1.4.1

    annasaivosalmi sanoo

    Kiitos viestistä ja kommenteista! Kiva kuulla, että muutkin ovat pohtineet samoja asioita. Ehkä tämä alkoholi on meillä Suomessa toisaalta normi (katsotaan ihmetellen, jos et juo) ja toisaalta myös tabu, josta ei oikein saisi olla vahvasti mitään mieltä. Ihanaa kesää sinulle! Anna

  • 1.5

   Hannele sanoo

   Eihän all inclusive tarkoita, että on pakko juoda alkoholia, ne juomat ovat usein vielä huonoja halppisversioita. Oma valinta, juoko alkoholia vai ei.

 2. 2

  Daniela sanoo

  Niinkuin kirjoitit niin lasten kanssa all inclusive on toimiva konsepti. Meilläkin oli viime kesänä Kroatian lomalla. Illallisella tuli juotua lasillinen viiniä muuten ei mitään. Miehen mukaan olut oli kuin olisi juonut vettä, laimennettua.

  Tulin ajatelleeksi muutenkin juomista kesällä ja lomalla. Kun on kesää ja lomaa niin on pakko juoda, oli ilma minkälainen. Mökin terassilla seisoo viinikanikka mistä otetaan huikat aina kun kävellään ohi. Ruuan kanssa on pakko saada viiniä ja olutta. Jne, jne. Lapseni ovat nyt 5 ja 3 v. Tänä kesänä olen itse uskaltanut sekä kotona että mökillä juoda lasillisen viiniä tai kuplivaa mutta takaraivossa piilee aina entä jos jotain sattuu…

  • 2.1

   Elina sanoo

   Sääliksi käy pieniä lapsia joiden vanhemmat aloittavat alkoholilla läträämisen jo aamulla. Kuka lapsista huolehtii?
   Olin itse lapsi – 70 luvulla ja alkoholin käyttö varsinkin kesäisin oli aikamoista: siinä lapsesta tulee vanhempi: huolissaan vahtii vanhempiensa perään.

   • 2.1.1

    annasaivosalmi sanoo

    Kuulostaa todella ikäviltä kokemuksilta 🙁 Noin ei pitäisi asioiden olla todellakaan.

  • 2.2

   Hanna Cee sanoo

   Meidän perheeseen kuuluu yhteiset juhlat mihin kutsutaan kaikki ystävämme. Majoitamme ja kaikilla on mukavaa. Lapset touhuvat ja aikuiset juovat auringossa olutta ja illalla viiniä. Kaikki on sujunut mallikkaasti. Sama matkoilla.
   Alkoholittomuus on valinta mitä pitää kunnioittaa. Samoin juhlia missä alkoa käyttäviä ihmisiä on. Tai toisin sanoen kunnioittaa juhlioita tai matkustuskavereita, että osaat juoda asiallisesti. Niin että, se on kaikille silmille sopivaa. Tästä teinimme näkevät ettei alkoholista kuulu tulla ongelmakäytöstä tms.
   Itsevalintaan all inclusive ei mieltäni houkuta. Juomat usein lantrattuja ja halvinta etikan makuista viiniä Jopa limsat maistuvat jossain paikoissa niin oudoilta, että lapset jättivät nekin juomatta.
   Kyllä lomalta on palattu lomailleena vaikka viiniä olisikin ja drinkin maistanut. Silloin on lupa niin aikuisella kuin lapsella nauttia asioista joita emme arkisin tee. Itse en harrasta sauna tms oluita taas ollenkaan. Vaan minun kohdalla tulee nimenomaan matkafiilis kun saan jo kentällä lasillisen kuohuvaa Ja lapsi saa jo vaikka aamusta colansa. Tunnelma on taattu
   Jokainen valitsee omat käyttäytymismallinsa. Nyt tulevalla matkalla perheemme ja ystävämme nostamme maljan elämälle mikä melkein katkesi.
   Juot tai et pitää muistaa, että lapsi kyllä näkee juomista ympärillään ja on paikallaan siitä keskustella vaikka ei kuuluisikaan oman perheen tapoihin.
   Kippis elämälle❤️

   • 2.2.1

    annasaivosalmi sanoo

    Teidän juhlanne ja lomanne kuulostavat ihanilta! Kuten sanoit, jokainen (perhe) valitsee omat toimintatapansa ja käyttäytymismallinsa, myös alkoholin suhteen. Itse halusin asiaa pohdiskella ääneen tässä blogikirjoituksessani, koska jäin sitä lomallamme miettimään. Ja näköjään se herättää myös paljon keskustelua. Kippis elämälle 🙂

  • 2.3

   Sari sanoo

   Hei, Olin itse myös pitkään alkoholitta, oikeastaan muuten vaan. Keski-iän kynnyksellä tuli vaan olo, ettei ole pakko ottaa ja osittain myös terveydellisistä syistä. Pieni saunasiideri voi olla pieni saunavesi ja meillä onkin saunassa ollut tölkit, missä on ollut vettä. Oikeastaan ihan vitsinäkin. Kesän korvalla ajattelin, että nautin nyt lasin viiniä silloin tällöin ja otan muutaman jos lähden johonkin ja hyvällä omatunnolla. Tosin nyt on taas jo huomannut, että tissuttelu ja alkoholi ei ole mun juttu. Lisäksi kotona oleva teini katsoo roolimallina kaikki mitä tehdään ja imee meistä kaikki asiat, myös alkoholin pelisäännöt ja käytön. Muistan kotoa nuoruudesta, miten minua ei koskaan lähdetty viemään mihinkään autolla, jos oli juotu saunakalja. Miten se ärsytti silloin, mutta nyt olen itse tiukka- jos otan, en aja. Tätä myös opetan tulevalle kuskille. En aja edes yhden jälkeen. Tätä on helppo toteuttaa.

   Hotelleissa All in clusive on toisaalta kaikenkaikkiaan huono, kun väkisinkin tulee ajatelleeksi, että koko rahan edestä, joka tavalla, tosin kuitenkin helppo ja mukava ratkaisu varsinkin pienten lasten kanssa.

   Kiitos Anna tsemppaavasta blogista. Osittain sinusta johtuen lopahtanut liikuntainto on tullut takaisin ja olen pikkuhiljaa alkanut tehdä jopa kotona liikkeitä, potpureita omalla painolla. Into kun lopahtaa, tulee sinun uusi postaus ja johan on taas lähdettävä Ymmärrys on tullut myös siihen, että suurin liikunnan este olen minä itse,ajatukset, jääneet ajankäytön tavat ns.vauva-ajoilta, nyt kun kotona onkin teini ja minulla on oikeasti aikaa liikkua sekä ehkä suurimpana mobiililaitteiden viemä turha aika. Se on ajatus, mikä pitää saada muuttumaan, samoin se,että voin myös olla liikkumatta hyvällä omatunnolla ja taas seuraavassa hetkessä jo liikkua äänikirjat olen myös löytänyt tänä kesänä sinun vinkistä. Kiitos

   • 2.3.1

    annasaivosalmi sanoo

    Kiitos kommentista Sari! Mulla tuo tipaton oli ihan samoista syistä: en kokenut alkoholin antavan mitään extraa. Kun luovuin alkoholista, koin etten luopunut mistään muusta. Meilläkin asuu kohta teinejä ja olen miettinyt asiaa myös tältä kantilta. Mikään tiukkis en asian suhteen ole, eikä mua haittaa yhtään, että muut ympärillä esim illanvietossa juovat. Hyvin harvoin enää tässä iässä näkee mitään övereitä. Toisaalta, enhän mä edes käy missään 🙂

    Mahtavaa kuulla, että olet saanut blogista virtaa ja intoa liikkua. Toivottavasti jatkat nyt syksyn tullen samaan malliin. Mä olen ihan koukussa noihin äänikirjoihin. Ne kulkevat mukana matkassa lenkeillä. T. Anna

  • 2.4

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos kommentista! Mulla on samanlaisia havaintoja/kokemuksia: kesä/loma ja alkoholi tuntuvat kuuluvan kiinteästi yhteen. Ihanaa loppukesää sinulle! T. Anna

 3. 3

  Ilona sanoo

  Itse ainakin muistan kun olin pieni, niin vanhemmat joivat sen max 1 alkoholiannosta viikossa. Mun mielestä se oli hyvä ja ihmettelin miten muiden vanhemmat voi vetää monta tölkkiä illassa! Osasin myös olla ylpeä siitä, ettei he tarvinneet rentoutumiseen alkoholia. Me ei olla kuitenkaan ikinä oltu all inclusive hotellissa, mutta Kreikassa silti useampikin kerta. Vanhemmat yleensä joivat lounaalla yhden oluen, mutta myös frappea meni useasti. Illalla taas viiniä, mutta se on myös osa välimeren ruokakulttuuria eikä sitäkään kaksin käsin kitattu. Aikuisia oli kuitenkin kolme mukana. Olin siis heiltä oppinut, ettei alkoholia tarvitse paljoa, vaan pieni nauttiminen riittää :-). Nyt olen siis 19 ja hassulta alkaa tuntua se, että koska olen täysi-ikäinen niin kuulemma munkin pitäisi ottaa sitten alkoholillinen alkumalja juhlissa tai esim siideri, jos mennään ravintolaan tai ollaan etelässä rannalla.. Vanhempani ei siis todellakaan tuputa juomaan, mutta jotkut muut aikuiset tekevät sitä varmaan ehkä huomaamattakin..

  • 3.1

   annasaivosalmi sanoo

   Olipa mukavaa saada nuoremman näkökulmaa myös tähän asiaan. Minulla on sellainen olo, ettei nuorempi sukupolvi muutenkaan ole niin alkoholin perään, kuin me vanhemmat. Näin näyttäisi myös tutkimusten mukaan olevan. Ehkäpä humalahakuinen juominen pikkuhiljaa teidän nuorten myötä vähenee ja lähestytään enemmän keski-Eurooppalaisia juomatapoja. Vaikka eipä tuolla perhehotellissa mitään varsinaista humalahakuista juomista juuri näkynyt. Toisaalta, me mentiin aina kympiltä hotellihuoneeseen, eli ehkä ei nähty ihan kaikkea 🙂 Sulla oli kyllä monta hyvää pointtia sun kirjoituksessa, jotka saivat ajattelemaan. Kiitos! T. Anna

 4. 4

  Daniela sanoo

  Miksi kaikkeen pitää suhtautua niin mustavalkoisesti? Ei tuo sinunkaan suhtautumisesi ihan täysjärkistä ole. Ei elämän tarvitse olla on/off. Kyllä viinistä voi nauttia ilman, että sitä kutsutaan ’ratkeamiseksi ryyppäämään’. Ei yksi lasi tuo tukkoista oon aamulla. Suomen syyllistävä, arvottava ja kaikkeen epänormaalisti suhtautuva kulttuuri synnyttää näitä ylilyöntejä. Lisäksi pn hyvin vaarallista arvioida ulkopuolisista miten paljon he juovat tietämättä totuutta. Siksipä suosittelen enemmän harmaan sävyjä ja sallivaa ympäristöä.

  • 4.1

   Kukin tyylillään sanoo

   Kyllä mulle tuo jo yksi lasi pikkukrapulaisen olon, jos juon sen illallisaikaan. Juon harvoin, joten huomaan sen ihan selvästi. Olotila liittyy nimenomaan aamuliikuntaan. Me ihmiset ollaan erilaisia. Ymmärrän hyvin ”nollalinjan”, jos on herkkä alkoholille ja tykkää liikkua päivittäin ja aamupainotteisesti.

  • 4.2

   annasaivosalmi sanoo

   Ei tarvitse olla on/off. Minulla kuitenkin jo yksi lasillinen vaikuttaa, koska liikun mieluiten aikaisin aamulla. Jo yksi lasillinen vaikuttaa myös uneeni. Kaikki tavallaan, myös alkoholin kanssa. Viinistä voi toki nauttia, pari lasia maistuikin lomalla ihanalta, kuten kirjoitin. Mutta entäpä, jos pelkona onkin, ettei juominen jääkään siihen kahteen lasiin? Harmaan sävyjä, kyllä. Täysjärkistä tai ei, mutta minäkin omalla tavallani.

 5. 5

  Heli sanoo

  Palasin juuri kahden aikuisen omatoimireissulta Rodokselle ja sen ympäristöön. Omat lapset ovat jo aikuisia. Majoituimme myös all inclusive-hotelleissa sekä lapsiperheiden suosimassa, että hotellissa, joka oli tarkoitettu pelkästään aikuisille. En kyllä huomannut, että kummassakaan olisi alkoholia kaksin käsin vedetty saati hiprakassa pyöritty lasten kanssa tai ilman lapsiakaan.
  Lapsiperheiden suosimassa hotellissa sai vielä itse laskea olutta ja viiniä hanasta, enkä kenenkään nähnyt tulevan edes hiprakaan en suomalaisten enkä muidenkaan maalaisten lapsiperheiden. Aika usein lapsiperheet, varsinkin pienten lasten kanssa, vetäytyivät hotellihuoneeseen jo aika aikaisin ja vastaavasti olivat myös aamiaisella ensimmäisten joukossa. Kyllä minä ainakin heille päiväkaljat suon. Syvällä meissä suomalaisissa näkyy elävän tämä, mikä on oikea kellonaika nauttia alkoholia.
  Pidän blogistasi yleisesti paljonkin, mutta tämän aiheen näkökulma oli kyllä hieman pitkin nenän vartta katsova ja moralisoiva. Tapoja lomailla on niin erilaisia eikä ehkä kannata omaa tapaansa tarjota ainoana oikeana mallina kaikille muille. Sitä tässä joutuu itsekin opettelemaan joka reissulla.

  • 5.1

   Passo sanoo

   Tosi hyvä kirjoitus! Itse olen ihan samoilla linjoilla: viimeiset pari vuotta alkoholin käyttö on ollut aika minimaalista ja treenaamista olen lisännyt koko ajan. Kesällä tykkään herätä aikaisin ja tehdä treenit ennen aamupalaa. Olen huomannut aivan selvästi, että jo pari lasillista viiniä vaikuttaa unen laatuun merkittävästi, mistä seuraa se että aamulla ei jaksa lähteä treenaamaan.

   • 5.1.1

    annasaivosalmi sanoo

    Kiitos! Samoja juttuja olen huomannut varsinkin treenien osalta 🙂
    T. Anna

  • 5.2

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos kommentista! Tarkoituksenani oli herättää ajatuksia, ei moralisoida. Juonhan itsekin alkoholia ja vaikken joisikaan, en tuputa omaa toimintatapaani ainoana oikeana. Ikävää, jos koit, että kirjoitus oli ”nenän vartta katsova”. Oma tavoitteeni toteutui, koska keskustelua eri näkökulmista syntyi. Toivottavasti löydät jatkossa blogistani vielä mieluista luettavaa. Kivaa kesän jatkoa sinulle! Terkuin, Anna

   • 5.2.1

    Heli sanoo

    Löydän kyllä jatkossakin luettavaa. Tämä postaus oli vain pieni palanen loistavasta kokonaisuudesta. Näkökulmia ja mielipiteitä on erilaisia ja asioista ollaan välillä eri mieltä ja välillä samaa mieltä.
    Mukavaa loppukesää!

 6. 6

  Marie sanoo

  Asiaa! Mielestäsi kirjoituksesi on erittäin onnistunut, koska olet herättänyt lukijasi ainakin ajattelemaan asiaa, joka ei valitettavasti kaikilla meillä pysy hanskassa. Rohkea veto – ja kuitenkin aihetta on lähestytty nimenomaan omakohtaisen kokemuksen kautta. Hyvä Anna!
  Itse olen herännyt alkoholinkäytön haittoihin hitaan ja varman painonnousun kautta. Valitettavasti kaikki vaivalla pudotetut kilot ovat tulleet järjestään takaisin ja kun asiaa olen tarkemmin analysoinut, ne kilot on todellakin juotu takaisin. Osana oman kontrollin lisäämistä päätin jo aikaisin keväällä, että tänä keväänä purjehdusreissujen ja mökkiviikonloppujen päiväsaikainen tissuttelu ja lipittely saa loppua. Siinähän juo päivän aikaan ihan tolkuttoman määrän kaloreita, eikä ainakaan työssäkäyvän perheenäidin aika riitä niitä mitenkään kuluttamaan. Vaihdoin oluet, siiderit ja lonkerot hyvillä mielin zero cokikseen, pepsi maxiin ja kalorittomiin kuplavesiin – on muuten toiminut loistavasti! Se tölkin avaamisen fiilis ja sihijuoma kädessä hengailu tuntuu itselleni olevan ”se juttu” enemmän kuin se alkoholi. Hyvin on toiminut, eikä kesällä ole onneksi tullut kiloakaan lisää kaikesta muusta herkuttelusta huolimatta enkä todellakaan ole esim illallisella nautitusta parista viinilasillisesta kieltäytynyt. Helpointa muutos on ollut, kun mukaan on lähtenyt myös mieheni. Ja totta tosiaan, vaikka en missään nimessä ole aamuihminen enkä voi kuvitellakaan harrastavani aamulla mitään muuta liikuntaa kuin sängystä suihkuun suoriutumista, on aamuisin olo paljon parempi ja unen laatu on parantunut selkeästi. Tästä on hyvä jatkaa askel askeleelta kohti terveempää ja kevyempää arkea ja syksyä. Kiitos Anna ihanasta tsemppaavasta blogistasi!

  • 6.1

   annasaivosalmi sanoo

   Kiitos! Ajattelemaan herättäminen varmasti tavoitteenani olikin. Aloin itse pohtia asiaa ensin ja teksti syntyi sitä kautta. Painonhallinta ja jatkuva tissuttelu eivät oikein munkaan mielestä sovi yhteen. Onnittelut sinulle hyvin sujuneesta kesästä holittomien juomien parissa. Olen samaa mieltä myös siitä, että alkoholi on ollut tosi helppoa jättää pois, koska mieheni on tehnyt sen samaan aikaan. Kiitos vielä ihanasta palautteesta ja hyvää kesän jatkoa! T. Anna

   • 6.1.1

    Ulla sanoo

    Hyvä kannanotto, hyvä kun otit puheeksi. 🙂 Monille suomalaisille juominen on jonkinlainen pyhä asia ja oikeus, jota ei saa arvostella, siksi tästä puhuminen voi suututtaakin. Loma tai ei, kannattaa miettiä, miten moneen tilanteeseen alkoholi itsellä ”kuuluu”. Liika alkoholinkäyttö kun on kuitenkin iso riski terveydelle, ja runsaan käytön rajan ylittää helposti ihan vaan tissuttelemalla, olematta isosti kännissä. On myös sääli, jos alkoholista tulee se ihanin asia, jota lomalta odottaa.

 7. 7

  Heidi sanoo

  Mun mielestä on tyhmää, että nykypäivänä alkoholi kuuluu automaattisesti all inclusiveen. Itse tulin juuri rodokselta, ja meilläkin oli all inclusive, mutta varmasti viimeistä kertaa. Meillä juomavaihtoehdot olivat 4 erilaista sokerilimua, vichy, vesi (automaatista, ei edes pulloissa) ja olut+viini. Aamiaisella makea appelsiini/grrippimehu. Itse en juo alkoholia enkä mielellään sokeri limuja vaan mielummin light limuja ja niitäkin kohtuudella. Maksoin siis aikalailla turhasta. Ruokakin oli huonoa (jota se ei yleensä kreikassa ole) ja melkein samaa joka päivä eikä erityisruokavalioita oltu otettu huomioon.

  Eräs lentokoneessa vieressämme istunut mies kehuskeli tissuttelevansa koko päivän hotellin all inclusivessa. Paluulennolla sen kyllä näki naamastakin. Toki jokainen saa lomallaan tehdä mitä haluaa. Me olimme niin paljon reissussa liikkeellä, ettei känneille jäänyt sijaa. Mieskin nautti vaan päivällisen yhteydessä olutta, kun olimme palanneet päivä reissuiltamme.

 8. 8

  Selma sanoo

  En ota kantaa muiden alkoholinkäyttöön, mutta oman kokemuksen haluan jakaa, jos se toimisi vaikka vertaistukena muille jotka kokevat olevansa samankaltaisia.

  Olen TODELLA herkkä alkoholin vaikutukselle, olen nuorena aikuisena juonut humalahakuisesti ajoittain – kuten ”kuka tahansa” suomalainen, mutta viimeiseen 10 vuoteen (olen nelikymppinen) en ole juonut enää kuin annoksen kerrallaan pari kertaa vuodessa. Miksi? Ei ole sen arvoista. Ensinnäkään minulla ei ole sen hauskempaa tai rennompaa alkoholin avulla, joten miksi edes joisin? Hieman rentoutuneempi olo kehossa esim yhden siiderin jälkeen kestää noin 60 min, mutta huomaan negatiiviset vaikutukset hormonitoiminnassa jo tästä yhdestä annoksesta. Seuraavana päivänä mieliala heittää, unenlaatu heikkenee, pöhötystä kasvoissa, ruokahalu kasvaa. En voi kuvitellakaan juovani kahta annosta peräkkäin tai useampaa yksittäistä annosta pitkin viikkoa. Kaikki nuo negatiiviset vaikutukset x 5 – siinä menisi jo pohja kaikelta!

  En ole yhtä herkkiä tavannut, mutta kai meitä muitakin on 🙂 Valitettavan usein minua pidetään tiukkapipona tai moralisoijana, vaikka en koskaan arvostele muiden alkoholinkäyttöä, enkä istu nuivana nurkassa seurueessa, jossa muut ottavat vaikkapa viiniä ruoan kanssa ja ovat hiprakassa. Jostain syystä juomattomuuteni on, muille kuin läheisilleni, jotain outoa ja jotain mikä koetaan arvosteluksi muita kohtaan. Tätä on vaikea ymmärtää, varsinkin kun kyse ei ole mistään vakaumuksesta, vaan yksinkertaisesti oman kehoni&mieleni kuuntelemisesta ja kunnioittamisesta.

Trackbacks

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *